**KLAAR**            Bericht uit Zweden (4)                        Goedemorgen spor

Bericht uit Zweden (4)

Goedemorgen sportvrienden en lezers van Total Fishing
Hier alweer een samenvatting van onze 6e dag in Zweden. Bij een aantal van ons begint de vermoeidheid voelbaar te worden, de lange reis en de lange dagen welke wij hier vissen, we staan elke morgen om 5.00 uur op, beginnen voelbaar te worden. Ikzelf viel gisteren bijna in slaap tijdens het varen.

Af en toe even de benen strekken in de mooie Zweedse natuur

Gisterochtend werd besloten om de scherentuin bij Vastervik te gaan bevissen Aad en John zouden vroeg vertrekken en Liekele en Krijn zouden pas om 8.00uur gaan rijden zodat ze eerst een waterkaart konden gaan kopen omdat zonder kaart het een gevaarlijk water is met vele ondieptes waar je al snel schade aan de boot en motor kan varen.

Ton en Albert zijn naar Jonkoping geweest om goede regenpakken te kopen, omdat deze in Zweden volgens onze visgids veel goedkoper zijn en gingen daarna nog een aantal uren op de baai gaan vissen.

De vis in de Scherentuin was goed los en we hebben veel vis kunnen vangen in het heldere kraanwater van de Scherentuin. Binnen enkele worpen had Aad een dikke meter aan de haak echter tijdens de kieuwdekselgreep kwam de dreg los uit de snoekenbek en belandde in zijn duim, gelukkig was de dreg eenvoudig te verwijderen en kon er snel worden doorgevist. Het verschil met andere dagen welke we in de Scherentuin hebben meegemaakt is dat de gemiddelde maat van de vissen groter was als andere jaren, veel vissen van rond de 90cm en ruim daarover.

Gisteren waren in het heldere water duidelijk de zilveren jerkbaits en pluggen favoriet en werden met een ongelofelijke agressie aangevallen soms tot drie vier maal toe alsof ze perse gevangen wilden worden echt, snoeken naar mijn hart.

                       


Gemiddeld grotere vissen als vorig jaar

Vandaag staat er een bezoek aan de ABU fabriek gepland.
We hebben van ABU een aantal van de nieuwe EON reels tot onze beschikking gekregen welke door Aad en John zijn uitgetest en we moeten zeggen dat ze absoluut perfect bevallen en je in staat stellen tot zeer verre en preciese worpen. Straks gaan we zien hoe deze reels gemaakt worden.

Hieronder volgen een paar antwoorden n.a.v. de vele e-mails welke op de redactie waren binnengekomen naar aanleiding van onze trip. Ook nog bedankt voor de vele enthousiaste en leuke berichten die we op die manier doorkregen.

Waterkaarten zijn in Vastervik bij de boekhandel te koop voor ongeveer € 25, echter voor € 40 is er ook een geplastificeerde uitvoering te krijgen, dit is voor op het water zeker aan te raden.
Op deze kaarten is een gebied van ca. 50 kilometer rond Vastervik aangetekend waarop iedere baai, ondiepte en zelfs gevaarlijke stenen onder water staan aangegeven. Met deze kaart is iedere stek tot op de meter te vinden.

Voor het navigeren gebruik ik zelf een Lowrance X15 welke naast de uitstekende diepte meter ook een GPS bezit, deze gebruik ik zelf om de weg door de scherentuin te vinden en eventueel stekken te plotten. Maar als je geen GPS bezit is het verstandig om een kompas mee te nemen zodat bij plotselinge mist en/of noodweer in ieder geval in staat bent je richting te bepalen.

De watertemperatuur bedraagt op dit moment ca. 10 graden en de vis is volledig afgepaaid, dit is ook de reden dat ze zo gretig zijn.

De vraag of het gevaarlijk is om op de scherentuin te varen met een boot is simpel beantwoord. Als je rustig vaart en een klein beetje kunt kaartlezen kan er niets gebeuren.

Een aantal mensen heeft gereageerd op het stukje over Ton zijn Jerkbaits en zijn manier van vissen hiermee en Ton zal hier morgen zelf op reageren. Ook zullen we er een foto van meesturen.

Iedereen een fijne dag toegewenst en de groeten van ons allemaal uit Zweden

 

 

 

                       


ANDEREN LAZEN OOK