**KLAAR**            Belly Basics: alles over               de bellyboat (2)

Belly Basics: alles over de bellyboat (2)

door Johan Caneel

Dieptemeter
Een dieptemeter is in feite onmisbaar. De locatie waar je vist is al gauw bepalend voor het resultaat. Zit je op bekend water, dan nog kun je middels de dieptemeter exact vaststellen of je talud, kuil of verhoging hebt gevonden.
Diverse modellen en merken dieptemeters zijn bruikbaar. Ook de eenvoudige goedkopere modellen voldoen. De snelheid waarmee gevaren wordt is natuurlijk heel laag. Beschik je al over een dieptemeter op een andere boot, dan is de aanschaf van een tweede apparaat overbodig. Een dieptemeter waarbij gebruik wordt gemaakt van batterijen heeft het voordeel van één compact geheel.

                       


“Een dieptemeter is in feite onmisbaar…”

Indien er een dieptemeter met accu wordt gebruikt, moet er rekening worden gehouden met het feit dat deze in één van de bagagevakken wordt opgeborgen en dat er bedrading nodig is. In de handel zijn verschillende hulpstukken voor de bevestiging van dieptemeters verkrijgbaar. Als het toch moeilijk verkrijgbaar is, biedt een rechtstreekse link met Amerika meestal uitkomst. Maar ook simpele eigen constructies zijn te bedenken en als je er niet zelf op komt biedt het aanschouwen van de uitvinding van anderen wellicht uitkomst.

Opbergdoosjes
Het is aan te bevelen enkele kleine waterdichte doosjes te gebruiken voor het kunstaas en andere accessoires, hulpmiddelen bij het vissen. Alles wat je in de belly meeneemt moet uitgebalanceerd en doordacht zijn. Even snel terug naar de auto voor een andere hengel of kunstaas is er doorgaans niet bij. Het betekent dat je heel gericht gaat vissen en daar ook de spullen die meegenomen worden op afstemt. De indeling van de doosjes die je meeneemt is wel belangrijk, want het is lastig als je bij iedere verandering van kunstaas de hele kluwen weer moet ontwarren.

Markeerboeien
Je kunt een boei meenemen om een interessante stek te markeren. Al snel zul je ervaren dat een gemarkeerde stek moeilijker vast te houden is dan wordt verondersteld. Heb je een stek eenmaal gevonden dan is het natuurlijk jammer als je de kans mist er optimaal van te profiteren. Eén simpel markeerboeitje is voldoende en neemt nauwelijks ruimte in.

Hengel
Er wordt gebruik gemaakt van korte hengels om relatief licht mee te vissen. Zwaar materiaal is moeilijk weg te zetten en zittend in het water al snel heel vermoeiend. In dit verhaal wordt het vliegvissen buiten beschouwing gelaten en praten we derhalve over verticalen en (horizontaal) vissen met kunstaas, als spinners, pluggen, en lepels. Een hengel van 1,80 meter is zowel bij het verticaal als horizontaal vissen heel goed bruikbaar. Bij het horizontaal vissen is 2,00 meter soms plezieriger om verder mee te kunnen werpen. Een langere hengel raad ik af, omdat je de top niet kunt bereiken wanneer de lijn er omheen is gedraaid. Verder kun je de vis minder goed sturen en vastpakken. De hengels dienen redelijk strak te zijn, met een goede topactie. De topactie is met name bij het verticalen heel belangrijk. Goed kunnen voelen wat er gebeurt, maakt de belly juist zo anders. Wel moet er alert worden gereageerd op een aanbeet en daarbij heeft een strakke hengel de voorkeur boven een slappe hengel.

Molen en reel
Beide zijn goed bruikbaar en de persoonlijke voorkeur zal dan ook doorslaggevend zijn. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een kleine molen bij het verticalen en een reel bij het werpen met pluggen en spinners.Het verticaal vissen verlangt af en toe het geven van lijn, hetgeen gedaan kan worden door simpel lijn van de molen te trekken. Dan blijft de molen gesloten staan bij een aanbeet. Doordat je langzaam voortbeweegt zullen de diepteverschillen doorgaans niet erg groot zijn en kan op deze wijze met een kleine molen heel comfortabel worden gevist. De hengel heeft niet de neiging zich te kantelen, wat bij een reel wel het geval is. Doordat je in het water zit, kost het meer inspanning om met een baitcaster te vissen. Wanneer je veel werpt is het handig wanneer je geen beugel hoeft te openen. Dan is een reel ideaal.

                       


“Met een bellyboot zit je midden in de natuur”

Lijn
Wanneer er uitsluitend met kunstaas wordt gevist is gevlochten lijn zonder meer aan te bevelen. In een belly ben je niet zo vrij in je bewegingen als in een boot of aan de kant. Een snelle reactie, waarbij gebruik wordt gemaakt van een gevlochten lijn levert gewoon een beter resultaat op. Bij het verticalen is een dunne lijn (6/00 tot 10/00 mm bij 8 tot 10 lbs) in combinatie met een ‘crosslock snap’ een ideale combinatie. Verwacht je behalve snoekbaars en baars ook snoek en wil je geen risico lopen op lijnbreuk, dan kun je een korte soepele onderlijn aanbrengen.

Bij het werpend vissen met pluggen en spinners kun je iets dikkere lijnen gebruiken, maar het blijft allemaal gevoeliger als je het niet te fors aanpakt. Ten slotte moet je het niet vergelijken met bijvoorbeeld het trollen met zware pluggen. Ook ben je niet aan het jerken. Het vissen met een belly geeft meer plezier als het gevoel tot zijn recht komt.

Kunstaas/verticaal
Ook hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen het verticaal vissen en - laten we het maar horizontaal vissen noemen. Houdt altijd rekening met het feit dat vissen met de belly geen snelle manier van vissen is en stem het aas daarop af.

Voor het verticalen lenen kleine shads zich uitstekend Er zijn talloze soorten, maten en kleuren verkrijgbaar, die je zelf van de gewenste loodkop kunt voorzien. Bekende namen zijn Culprit, Fin S, F.T., Profi, Assassin. Het is aan te bevelen om een dregje bij de staart van de shad aan te brengen. De vis is niet altijd even gretig en een voorzichtige aanbeet resulteert bij het ontbereken van dit dregje al snel in een misser. Overigens zijn er vele andere modellen in zacht kunstaas verkrijgbaar, zoals scatters en slugs. Ook kan gebruik worden gemaakt van ratelaars, bladpilkers en lepels.

                       


“Vanuit een bellyboot is zo’n snoek een enorme grote en sterke vis en de auteur heeft zojuist een spectaculaire dril vanuit de belly achter de rug”

               


Lees verder deel: 1 2 3

 

         

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Gezien bij ...
Willem Moorman -
image description
Vernieuwde Busters
Marc Borst -