**KLAAR**                Amazing Thailand

Amazing Thailand

door Luc Coppens

Het is al even geleden dat ik een artikel las over een super agressieve roofvis die gevangen zou worden in Thailand. Snakehead luidt de naam en bij het zien van de eerste foto was ik gelijk verkocht en mijn interesse was gewekt. Het toeval wilde dat er in het artikel ook een e-mail adres van de visgids bijstond. Het zou een eerste zijn van een hele reeks die over en weer gestuurd zouden worden…

Francois Helias , de visgids is een Fransman waarbij de vissport als een rode draad door zijn bewogen leven loopt. 15 jaar geleden is Franco voor zijn werk in Thailand terecht gekomen . In zijn vrije tijd heeft hij de vele visserij mogelijkheden ontdekt en ondertussen heeft hij een drietal jaar geleden zijn Fishing Adventures Company opgestart waarbij hij zelf als gids en gastheer optreedt. Wees gerust, een ding kan ik je zeggen als gast van Francois hoef je je niet te vervelen, hij is een echte professional.

                       


“Een loeisterke Mekong Catfish”

Prettige bijkomstigheid is dat Francois , Frans, Thai en perfect Engels spreekt. Op mijn vraag een snakeheadexpeditie samen te stellen, blijft hij aandringen er toch minstens een dag erbij te doen om ook op Bang Sum Lang, een commercieel water 35 km van Bangkok, te vissen. Je moet dat eens meegemaakt hebben als je toch naar Thailand komt vissen zegt hij en gelijk had ie!

Daar sta ik dan op mijn eentje met mijn rugzak en mijn hengelkoker op de luchthaven van Bangkok na een vliegreis van ongeveer 9 uur. Het is begin februari en toen ik Nederland verliet was het koud en nat. Nooit zal ik vergeten hoe de warmte me tegen moet komt zodra ik de deuren van de luchthaven open . Het is nog maar middag en eenmaal ik ingecheckt ben in het hotel besluit ik wat van de plaatselijke cultuur te gaan bezichtigen.Bangkok bruist van het leven en in de straten is er een drukte van jewelste.

De morgen daarop wordt ik gewekt door een telefoontje van Francois om 6 uur, hij staat al in de lobby op me te wachten. De eerste dag wordt ik meegenomen naar het commercieel meer Bung Sam Lan. Mekong Catfish, Siamese karper en misschien zelfs wel de famous Arapaima behoren tot de mogelijkheden. Onderweg in de drukke straten van Bangkok wordt er even gestopt in een winkeltje waar er een paar aasvissen gekocht worden om een kans te maken op een arapaima. Als we aan het meer gearriveerd zijn valt het me op hoeveel vis er zich ophoudt in het midden van het water, net op een afstand waar de gemiddelde visser niet meer kan gooien.

Terwijl ik de omgeving in me op probeer te nemen is de Thaise visgids het aas aan het prepareren. Een grote veer wordt gevuld met broodkorsten en aan een kort onderlijntje een stuk korst. Reeds een 5 tal minuten later bewijst de combinatie zijn effectiviteit als de slip van de molen begint te gieren en ik met een hardvechtende vis in strijd ben. De vis is gewoon niet te stoppen en ik denk met een enorme gigant van doen te hebben. Even later is het over en blijkt mijn 45 honderdste lijn gebroken te zijn. De vis was simpelweg niet te stoppen. Een situatie die ik me tot nog toe nooit had kunnen voorstellen. Lang duurt het niet als de volgende vis zich aanmeld. Ik raak echt onder de indruk van de kracht van deze vissen en na een lange spannende dril kan de eerste Mekong meerval geland worden.Een kleintje noemt Francois het met zijn 15 kg, maar ik was al blij dat het beest op de kant was.

Na een paar uur en een paar vissen tot in de twintig kilo en voelen mijn armen aan alsof ik een paar uur intensief in de fitnesszaal bezig geweest ben. Als de dag op een einde loopt zijn er meer dan twintig Thaise kanjers aan de kant gekomen,ik hou het voor gezien op dit meer, het was leuk en ik ben een ervaring rijker maar het ging me iets te makkelijk.

De volgende dag reizen we verder naar de Birmese grens, 400 km ten westen van Bangkok waar het echte avontuur te wachten staat. Het vissen op het gigantische grote Khao Laem reservoir waar de kunstaas verslindende Snakeheads de dienst uitmaken. De predator waar ik voor gekomen ben.

                       

“Een Jungle Pearch die aangevallen werd door een Snakehead…”

Het verblijf aan dit meer aan het eind van de beschaving heeft een diepe indruk op me gemaakt ,Voor de Snakeheads, zou later blijken, was ik eigelijk iets te vroeg. Toch heb ik er nog een 12 tal kunnen vangen , met als grootste, vissen rond de drie kilo, maar wat een spektakel ! Het hele gebeuren heeft me zo gegrepen dat ik besloten heb over een maand terug te gaan. Het is dan pas de toptijd voor Snakeheads. Het volledige verhaal van deze spectaculaire expeditie, waar ook een Franse TV ploeg bij aanwezig zal zijn, wil ik jullie niet onthouden en zal binnenkort op Totalfishing te lezen zijn . Tot dan!
 

 

ANDEREN LAZEN OOK