Keuzes voor sportvisserij Denemarken

Keuzes voor sportvisserij Denemarken 

Door Ron Smits  

Goed nieuws voor de zeeforelvissers onder ons die regelmatig naar Denemarken gaan. Dan Jørgensen, de minister voor visserij in Denemarken, heeft bevestigd dat in Denemarken de sportvisserij absoluut de hoogste prioriteit heeft.

Hiervoor heeft hij een aantal maatregelen aangekondigd om de recreatieve visserij te bevorderen, maar ook te beschermen, maatregelen die voor onmogelijk werden gehouden.

Het totale verbod op commerciële forelnetten en beroepsvisserij in het grootste fjord op het zeeforeleiland Fünen (60 km² fjord van Odense) zal nog eens worden uitgebreid met vier nieuwe locaties. Dit betekent dat er op de locaties op Bornholm, Norsminde en Nybøl (bij Flensburgfjord) geen beroepsvisserij meer wordt toegestaan.
 
Er komt zeer intensieve controle door de staat in de komende jaren, voornamelijk op de nieuwe nettenvrije locaties. Controles betreffen de verboden zones in de buurt van de rivieren en de netvrijezones langs de kust. Ook op de illegale verkoop van vis wordt gecontroleerd.



Niet minder dat zes mariene locaties rond het eiland van Fünen zullen bovendien worden beschermd tegen alle commerciële visserij met sleepnetten. In deze zogenaamde Natura2000-gebieden zal de alles verwoestende trawlvisserij verboden zijn.

In de toekomst mag er ook niet meer worden getrawld op Lillebælt, de archipel op Zuid-Fünen, Fyns Gilbjerg, Aebelø en de zee tussen Romsø en Hindsholm. Bij elkaar is dit een kolossaal gebied.

Ruim 8.000 hectare land zal worden omgezet naar waterrijke gronden, zodat de uitlaat van stikstof naar rivieren en meren fors zal afnemen.
 
Ongeveer 25 jaar heeft het zeeforellen-project 'Havørred Fyn' gewerkt aan het verbeteren van de voorwaarden voor de inheemse zeeforel op de Deense eilanden Fünen, Langeland und Aeroe.

In dit proces zijn meer dan 200 dammen en stuwen verwijderd en meer dan 500 kilometer aan waterlopen aangepast om de zeeforel te laten paaien.



Deze inspanningen en de jaarlijkse investering door het uitzetten van zeeforel in Fünen, zijn er de oorzaak van dat er jaarlijks duizenden sportvissers uit het buitenland Fünen bezoeken.

Met deze nieuwe initiatieven van de Deense staat wordt het vele werk door de projectleden en vele vrijwilligers beloond en wordt er nu een bevordering van de sportvisserij verwacht.
 
Dit werd mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen de organisatie 'Zeeforel Fünen' (Havørred Fyn-www.seatrout.dk), vrijwillige sportvissers, de nationale hengelsport association en de meeste van alle lokale politici.
 
Hulde hulde hulde. Ik heb meermalen aangegeven dat we eens goed moeten gaan kijken naar Denemarken.

Sportvisserij Nederland, Sportvis academie, de sportvisserij goed gezinde politici, uitgevers van sportvissers bladen, projectleden van de nieuwe migratie rivier: "Ga je licht eens opsteken in Denemarken. Het wordt tijd voor actie." Als er hulp nodig is, dan sta ik vooraan.

ANDEREN LAZEN OOK