image description

Kayak vissen boven de poolcirkel ( Deel2 )

Het stukje rijden is letterlijk een avontuur!

De reis vanuit Nederland naar Engeløya is een flinke! Maar dankzij de personenbus en dat we met vier personen zijn kunnen we het heel goed verdelen. We rijden telkens twee uurtjes en dan wisselen we, twee uurtjes als bijrijder (paar extra ogen is altijd handig) en dan vier uur relaxen achterin de bus.

Zo verloopt de reis van ruim 2800 km !! voorspoedig en reizen we in tegenstelling tot andere jaren voornamelijk door Zweden. Als je hoog genoeg in Noorwegen zit is het sneller om door Zweden te rijden dan door Noorwegen. Dat komt door het betere en rechtere (snellere) wegenstelsel van Zweden en de topografie. Engeløya ligt boven de poolcirkel en daarboven in Scandinavië komen de doorgaande wegen van Noorwegen en Zweden wat dichter bij elkaar te liggen.

Het is een prachtige reis door Zweden waar we de Botnische golf volgen tot het punt dat we de oversteek naar Noorwegen moet gaan maken. Zodra je aan die oversteek begint rij je eigenlijk ook de beschaving uit en bevinden we ons in Lapland. Tot zover verloopt de reis perfect echter als we al diep in Lapland zijn midden in de nacht zien we wat in de lucht. We besluiten te stoppen en aanschouwen zo het eerste Noorderlicht! (wat een magisch spektakel!!)

Het Noorderlicht blijkt onze reddende engel
Stiekem op gehoopt maar om het bij de eerste beste mogelijkheid al te kunnen zien hadden we nooit kunnen dromen. Maar een snelle blik op onze aanhangwagen zorgde voor een grote schok!! In plaats van vier kayaks lagen er nog maar drie!  Oh nee wat is er gebeurd? Spanband geknapt, niks van gemerkt of gevoeld en hoelang rijden we dan al met drie kayaks rond??
Bij het laatste tankstation (200 km terug) waren we nog compleet… toch?!

Ga dan maar eens zoeken om 1.30 uur… langzaam terug rijden tegen het verkeer in met groot licht schijnend in de berm. Verkeer komen we nauwelijks tegen maar een kayak ook niet., helemaal tot aan dat tankstation terug gereden. Vervolgens maar weer omgedraaid om dan bij het eerste licht nogmaals die 200 km te rijden. Eigenlijk hebben we het al opgegeven en al een Hobie Kayak dealer daar in Noord Noorwegen al gemaild of hij nog wat heeft liggen. Tot we 20 km van de plaats zijn waar we voor het Noorderlicht waren gestopt we plots een kayak in de berm zien liggen!
Een paar krassen erop meer niet wat een mazzel!! 6 a 7 uur later zijn we terug op koers en een ervaring rijker!  Als we niet waren gestopt voor het Noorderlicht wat dan…


Ons verblijf!

Ons huisje voor de komende twee weken   
Door de vertraging komen we wat later bij ons klassieke Noorse huis aan en laten we deze dag voor wat het is. Een prachtig huisje waar we alle vier onze eigen slaapkamer hebben (altijd lekker) al moet ik zeggen dat ik in Noorwegen nog nooit slecht heb geslapen. De dagen erna worden getypeerd door behoorlijk veel regen en wind waardoor we vaak de beschutting moeten opzoeken.
De visserij blijkt al snel vrij lastig te zijn en het is voornamelijk zoeken naar actieve vis. In de voorgaande jaren kiezen we altijd voor de maand Mei en nu wilden we eens wat anders en hebben we voor de maand September gekozen.

We wisten dat we dan een andere visserij zouden tegenkomen welke beter zou zijn voor de Heilbot welke hoog op de verlanglijst staat. De haring maakt plaats voor makreel en het is voornamelijk de kabeljauw die we veel minder in aantallen zien dan in Mei. Qua Pollak visserij zien we niet veel verschil en is het in de periode dat wij vissen vooral zoeken naar plekken met stroming.
Doordat we (gelukkig) dankzij de eigenaar van het huisje de trip een jaar konden opschuiven.

Zitten we echter qua getijden niet ideaal. Bij voorkeur plan je een trip over een springtij heen echter nu gaan we naar een doodtij toe. En dat merken we vooral in de 2e week waar we steeds meer moeten zoeken naar plaatsen waar wel wat stroming staat en daarbij ook de actieve vis te vinden is. Al blijft het natuurlijk altijd wel wat gissen hoeveel of hoe weinig stroming er daadwerkelijk rond een spring en doodtij is.


Wie zoekt die vind. Prachtige Pollack op licht materiaal.



Met de Lofoten op de achtergrond een mooi overzicht van de hengels. Van links naar rechts:  W8 Powercast PF edition 25-100 gram voor de werpende visserij op Heilbot.

  • De W6 Popping 30 120 gram voor het zwaardere werk (180 grams Crazy Daisy + lichte Heilbot rig) ^
  • De W6 Powerstick 15-60 gram voor de Pollack en de W4 Kayak als backup voor de Pollack en voor de Makreel. (aasvis)


De Kabeljauw visserij
Eigenlijk kan ik hier vrij kort over zijn aangezien dit voor ons niet echt een target vis is maar meer één die we geregeld tegenkomen als we opzoek zijn naar de Heilbot. Maar t.o.v. de periode in Mei zien we veel minder kabeljauw en als we dan al een school of plukje tegenkomen op de fishfinder zijn ze niet actief. Je plukt er zo nu en dan wel eentje uit de school (dan zie je de rest mee naar boven komen op het scherm) maar wild is de visserij niet.

Vaak zie je wat fijne spikkels aan de voet of rond een onderwaterberg welke rond de 30 a 40 meter diepte zijn of staand tegen een talud wat naar de 60 a 100 meter gaat. Dat blijkt vaak kabeljauw te zijn, welke daar in de regel ook wel blijft hangen maar staan ze daar in een soort van rust modes.


In het najaar vangen we wat minder Kabeljauw


Voormij de ultieme Pollack set!  De W6 Powerstick 15-60 gram in combinatie met een Sandy Andy jig en een hele fraaie Shimano Exsence 4000 molen met daarop 14/100 Momoi Ryujin gevlochten lijn.

Pollak blijft een super gave vis om te vangen!

Deze brons kleurige rover is echt een fantastische vis om met licht materiaal te belagen. Een spinhengel zoals de W4 Kayak of de nieuwe W6 Powerstick van Westin-Fishing beide met een werpgewicht tot 60 gram zijn uitstekend voor de Pollak visserij. De W6 Powerstick is in mijn ogen echt de ideale hengel daar deze wat zachter in de top is, en zo het gefriemel van een Pollak wat meer toestaat. Een nog zachtere of lichtere hengel is niet aan te raden daar je dan niet voldoende het gevecht aan kunt gaan.

Met als (mogelijk) gevolg dat een Pollak zich kapot vecht, Beter kun je iets zwaardere hengels nemen en een vrij strakke slipafstelling hanteren. (dan voel je trouwens ook meer de power van deze super sportvis!) De in mijn ogen altijd vangende Sandy Andy in de gewichten 42 en 62 gram worden door ons het meest gebruikt.


Pollack vanuit een kayak veel beter word het niet wat een power!)

Natuurlijke obstakels waar de stroom overheen loopt zijn goud! Zoek naar steile wanden waar een stroming langsloopt of in een fjord /doorgang waar een obstakel aanwezig is.
In de vorm van een onderwaterberg of wat wij nu meerdere malen tegenkwamen een denkbeeldige drempel in een nauwer fjord. Plaatsen waar het water overheen moet en dan wat versneld waardoor prooivissen in de problemen komen en waar de Pollak vanuit een beschutting kan toeslaan.

Vaak is het zo als je een interessante stek op het oog hebt om daar meerdere malen te kijken om te zien wanneer er de meeste stroming staat.Vaak zie je de Pollak op je fishfinder scherm maar ze zijn niet altijd actief. Of je vangt er in het begin een aantal en stopt het daarna vrij snel. Zijn ze wel actief dan zijn de typische voorzichtige nibbels ook voorbij en pakken ze het kunstaas vaak gelijk vol.

De kenmerkende keiharde runs zijn voor ons sportvisser een waar genot! Vanuit de kayak is dit een geweldig spelletje en het voordeel t.o.v. een boot is dat je telkens na een gevangen vis of mini drift. Jezelf ideaal kunt positioneren en perfect je kunstaas kunt presenteren daar waar de Pollak zit.


Mijn P.R. wat aangescherpt met deze dikzak van 97 cm!


Een 62 grams Sandy Andy werd gegrepen door een andere dikke 90+ Pollack!

Heilbot de ultieme rover!
Deze ontiegelijk sterke platvis met tanden staat bij ons (en menige Noorwegen ganger) bovenaan het lijstje. Je kunt deze rovers op diverse manieren bevissen maar de werpende visserij is wel het gaafste. Sandy Andy is al jaren onze favoriet en blijft echt fantastisch presteren!! Dit jaar hebben we voornamelijk met de 62 en 82 grams uitvoering op de heilbot gevist op water tot 40 meter diepte. De aanbeten kunnen plaatsvinden in de gehele waterkolom en niet zelden zie je ze al op je fishfinder beeld voordat de aanbeet plaatsvind of juist niet.

Echt schrikachtig is deze onverschrokken jager niet en regelmatig krijg je een 2e of derde kans om hem/haar alsnog te verleiden. Het is wel altijd een zoektocht naar waar ze kunnen liggen of meer eigenlijk waar ze liggen want kunnen , ja er zijn zoveel mooie plekken als je de Navionics kaart bekijkt. Wij vissen mogelijke stekken relatief snel af en vroeg of laat is het dan een keer raak. Het loont vaak om op een later tijdstip terug te keren naar een plek waar er één is gevangen of gezien. Naarmate we meer dagen vissen krijgen we zo een steeds beter beeld waar ze wel en niet zitten.



Voor de werpende visserij op Heilbot doet de Sandy Andy het altijd geweldig goed!


Thomas met een mooie meter plus Heilbot werpend gevangen met een Sandy Andy.


Fraaie Heilbot op de Crazy Daisy