image description

Kayak Jagers 50 London International Kayak

Kayak Jagers 50 

London International Kayak 

Door Daniël van der Post

De titel geeft direct prijs waar deze groots opgezette internationale kajak wedstrijd heeft plaatsgevonden. In Engeland, het land waar het karpervissen echt enorm groot is en misschien dat juist daarom het London International Kayak Event plaatsvindt op een voor menig karpervisser bekende locatie, namelijk de beroemde Wraysbury Lakes waar in het verleden menig recordkarper is gevangen.

Het Wraysbury complex bestaat uit een serie van diverse prachtige meren waar naast karper dus ook de nodige roofvis in rondzwemt. En die roofvis in de vorm van snoek en baars zijn de targetvissen voor deze kunstaaswedstrijd.

Het wedstrijdformat is zoals we dat in Nederland kennen van bijvoorbeeld de Predatortour of de World Predator Classic. Maar liefst 69(!) kayakvissers uit tien verschillende landen waaronder China en de V.S. hebben zich ingeschreven voor dit evenement dat drie dagen duurt.


De Fransman Hervé Martin in actie tijdens de wedstrijd en laat tevens zien dat er prima rechtstaand vanuit een Hobie Outback kayak kan worden gevist.

De wedstrijd heeft een omvang en uitstraling die ze in het Verengd Koninkrijk nog niet eerder hebben gezien en waar gezien het succes zeker een vervolg op zal komen. Voorafgaand aan de twee wedstrijddagen is er de mogelijkheid om op de vrijdag vier uur het parcours te verkennen en voor te vissen.

Door het grote aantal deelnemers word de groep in tweeën gedeeld doormiddel van loting. Er word gevist op twee meren van dit karpercomplex waarbij de degene die op de eerste wedstrijd dag op respectievelijk Wraysbury 1 of 2 hebben geloot ook op dat meer hun oefensessie hebben.

Op de tweede wedstrijd dag word er dus door een ieder gevist op een meer waar je alleen van een afstandje naar hebt kunnen kijken, een interessante ervaring! Na de oefensessie word het al gauw duidelijk dat Wraysbury 2 de betere van de twee meren is. Gelukkig mag ik juist op het betere meer starten, voordat het, zeg maar, ‘plat’ is gegooid.

Al blijkt achteraf dat het qua vangsten niet echt heel veel uitmaakte als je naar de aantallen kijkt. Ik denk zelfs dat tijdens de tweede dag de weersomstandigheden wat beter voor de snoek zijn (minder zon en meer wind), zodat het waarschijnlijk niet echt veel uitmaakte waar men mag beginnen.


Wraysbury Lake.

Beide meren zien er prachtig uit met talrijke eilandjes, open stukken kanaaltjes en alles omgeven door een prachtige natuur. Het bodemverloop is ook echt iets waar je als roofvisser blij van word met zeer veel variatie in diepte, structuur en begroeiing. Dat maakt het tevens ook meteen lastig om te bepalen wat nou de betere stekken zijn daar de roofvis eigenlijk overal wel kan liggen.

Minpuntje van deze mooie locatie vind ik wel dat het recht in de lijn ligt van een landingsbaan van Heathrow. Nog nooit eerder heb ik zoveel Airbus A380 vliegtuigen laag zien overkomen (het grootste commerciële vliegtuig dat er is).


Grootste snoek van de wedstrijd een dame van 108 centimeter gevangen door David Morris.

Maar afijn terug naar de wedstrijd, de dagelijks target is gezet op drie snoeken en drie baarzen. Waarbij gelijk kan worden gezegd dat er slechts twee maatse baarzen zijn gevangen door de 69 vissers in twee dagen tijd. Het is dus meer een snoekwedstrijd geworden waarbij het verre van eenvoudig was om deze te vangen.

Op de eerste dag waarbij ik dus op het betere meer mag beginnen weet ik uiteindelijk de dag af te sluiten met drie snoekjes van respectievelijk 44, 73 en 75 centimeter. Hiermee kom ik na de eerste dag op een vijfde plek op het scorebord.


Snoek tijdens de wedstrijd gevangen op de 12 centimeter Westin Shad Teez.

Met de notitie erbij dat ik in de vroege morgen nog een 60 a 70 centimeter snoekje heb gelost. Al mijn vissen worden gevangen met de 12 centimeter Shad Teez in de kleur Headlight op een 7 en 10 grams loodkop, werpend met een Westin W8 Twitching hengel.

Ik bevis de stukken met veel structuur in combinatie met een weelderige plantengroei. Met een achterstand van ongeveer 40 centimeter op de leider is dus alles nog mogelijk op dag twee van de wedstrijd. Maar ja, die vindt dus plaats op het mindere meer waar de dag ervoor slechts vijf snoekjes zijn gevangen door 35 vissers! Dan weet je dat het aankomt op misschien die ene aanbeet tijdens acht uur vissen.

Wel, ik kan er een lang verhaal van maken maar het komt er op neer dat ik die ene aanbeet niet heb weten te forceren. Jammer, maar dat hoort nou ook eenmaal bij het fenomeen dat wedstrijdvissen heet.


Bij gebrek aan een kaart (werkte niet) van de Wraysbury Lakes een zelfgemaakte Navionics SonarChart live waterkaart. Dankzij de optie die mijn Lowrance HDS9 Carbon biedt in combinatie met de Navionics Platinum Card voor het maken van een waterkaart met Navionics SonarChart Live welke steeds nauwkeuriger wordt gedurende de wedstrijd doordat deze zich steeds blijft herschrijven, een fantastische optie.

Uiteindelijk door mijn blank op dag twee zak ik naar de tiende plaats. Het evenement wordt gewonnen door de Engelsman Ian Pickering, die uiteindelijk vier snoeken weet te vangen over twee dagen met een totale lengte van 304 centimeter. Hiermee kwalificeert deze Engelsman zich zeer verdiend voor de Hobie Worlds 7.


De winnaar Ian Pickering samen met evenementorganisator Ian Harris.

Ondanks het teleurstellende resultaat voor mij op dag 2 is het toch weer een hele mooie trip geweest, waarbij het altijd weer leuk is om oude vrienden terug te zien en nieuwe te maken.

Westin is de hoofdsponsor op dit evenement en het is mooi om te zien dat men zeer gecharmeerd is van onze producten. En niet geheel onverwacht deed de Westin Shad Teez (welke in de goodie bag zat) ‘the trick’ bij menige visser.

Grappig detail van de Engelse snoekvissers is dat ze in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Nederlandse snoekvissers van klein kunstaas houden en niet zo gauw staan te werpen met 20cm+ rubber. Toch altijd leuk om te zien die verschillen per regio.

Till the next adventure…
Daniël van der Post

Wilt U meer weten over deze wedstrijd of over het vissen vanuit een kajak dan kunt U altijd een mailtje sturen naar info@danielsfishingexperience.com of een kijkje nemen op mijn website Daniels Fishing Experience.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De Allrounder : Krulstaartje
Willem Moorman -
image description
Roofvistopper in spe ...
Willem Moorman -