image description

Kayak Jagers 44 De prachtige winterbaarzen van het Haringvliet (1)

Kayak Jagers 44

De prachtige winterbaarzen van het Haringvliet (1)

Door Daniel van der Post

Ze staan bij menige roofvisser wel ergens op het verlanglijstje. Toch is het zeker geen abc-tje dat je ze ook zomaar even gaat vangen. Ik ben er al lang achter dat het een visserij is die (midden in de winter) vaak lastiger blijkt te zijn dan je misschien zou vermoeden.

Het is een type visserij waar men zeker de nodige tijd in dient te steken wil je er enigszins succesvol in worden. Het is vooral zoeken, zoeken en nog eens zoeken waar deze ‘kleine’ muiters zich ophouden.

Maar…als je ze eenmaal hebt gevonden dan kan je er geregeld wekenlang plezier aan beleven. Tenminste, als de winter niet al te veel van zijn grillen laat zien.


Het Haringvliet is bij uitstek een prachtig water voor onze winter baarzen visserij.

Het Haringvliet is een schitterend water met enorme potentie voor al onze roofvissoorten. Dus ook voor de dikke (winter)baarzen waar dit water befaamd voor is.

Het is een zeer uitgestrekt gebied met ongelofelijk veel variatie in structuur, bodemgesteldheid en diepte. Dit maakt het water ook zo geliefd bij menige roofvisser. Je kunt hier namelijk alle kanten op qua techniek, tactiek en vissoort.

Maar het kan er tegelijkertijd, zeker in de winterperiode, ook zo verschrikkelijk lastig zijn om de vis te lokaliseren. Daarnaast spelen er op dit unieke water nog diverse factoren een belangrijke rol of de vis al dan niet actief is.


Een fraaie baars tijdens een koude mistige dag.

De aanwezigheid of juist het ontbreken van stroming om zo maar even een factor te noemen. Dit is een dingetje dat vaak een bepalende rol speelt als het gaat om de activiteit van de snoekbaars. Voor de baars ben ik er nog niet aan uit.

Dezelfde stroming heeft tevens een grote invloed op de helderheid van het water. En dus ook indirect op de baars die graag in helderder water vertoeft.

Het Haringvliet is qua stroming sterk afhankelijk van de afvoer van regen of  smeltwater dat via Duitsland, België het benedenrivierengebied bereikt. Daarnaast speelt het spui ook nog een rol en wat te denken van de Haringvlietdam? Dat zijn al drie elementen die allen een rol kunnen spelen in het stromingsverhaal.

Zeker de Haringvlietdam kan een verassing zijn als deze bijvoorbeeld wordt gesloten voor een storm op zee of juist wat meer open lijkt te staan dan normaal? Alsof ze al wat een het ‘experimenteren’ zijn met het kierbesluit wat in de nabije toekomst officieel van start gaat.

Allemaal factoren die invloed hebben op de waterstand en de stromingssnelheid van het Haringvliet en daarnaast dus ook op de helderheid van het water. Is er veel waterafvoer van het benedenrivierengebied dan zal het water in de regel behoorlijk troebel zijn. Tijdens rustigere stromingmomenten -lees de winterperiode- kan het er ook kraakhelder zijn met drie tot vier meter zicht!

Je snapt dat al deze wisselende factoren het er zeker niet eenvoudiger op maken om het één en ander te doorgronden. En dan hebben we het nog niet eens over factoren zoals de wind, luchtdruk en watertemperatuur gehad. Al met al is het een complexe puzzel die het Haringvliet wel tot een zeer uitdagend water maken. Er blijven dus veel vragen nog onbeantwoord, uren maken is dan ook het devies.


Dit zijn de winterbaarzen waar we naar op zoek zijn.

Maar waar begin je met zoeken naar de baarzen en hoe ga je ze verleiden tot een aanbeet? Het Haringvliet ligt namelijk vol met prachtige taluds, grillige stenen kanten, stenen dammetjes, plantenresten en stukken met een harde zandbodem.

Dit zijn allemaal mogelijke baarsstekken en dat maakt het gelijk zo lastig om ze te vinden.

Het gebied staat bekend om zijn grote baarzen maar als ik naar mijn eigen visserij kijk, is het afgelopen jaar best taai geweest als het om deze prachtige rover gaat. Hoe dat komt, geen idee.

Misschien wel omdat er tegenwoordig best veel gericht op wordt gevist en ze het spelletje door beginnen te krijgen? Zoek ik ze op de verkeerde plekken?


Deze dikke baars had niet in de gaten dat ik haar al had losgelaten en zodoende poseerde ze net lang genoeg om deze foto te kunnen maken.)

Het zijn best sluwe rakkers heb ik zo het idee, zeker de volwassen exemplaren die al talloze aasjes aan zich voorbij hebben zien komen.

Persoonlijk vis ik graag langs stenen dammetjes en tegen de stenen oevers aan waar de baarzen graag tussen of naast liggen. Echter, dit blijkt ook geregeld totaal niet te werken!

Dan zoek ik wat meer de taluds op, met liefst nog wat laatste plantenresten. Ook langs die taluds blijft het zoeken, daar ze soms bovenaan het talud liggen op het ondiepe maar soms ook juist weer aan de voet van het talud.

Blijven variëren is dus het devies: dan weer ondiep maar dus ook vrij diep tot een metertje of zeven.

Met de kajak kun je prachtig werpend de ondiepere gedeeltes bevissen. In combinatie met een lichte spinhengel is dat voor mij de meeste fun, mits je ze gevonden krijgt...


Het mooiste moment , de release van de vangst.

Vaak is het wel zo als je er één hebt gevonden er meerdere in de buurt zijn. Geen grote aantallen, maar het is zeker de moeite waard om te blijven vissen rond de plek waar je een baars hebt gevangen.

In een volgend artikel gaan we wat meer in op het technische gedeelte met materiaalkeuzes en hulpmiddelen.

Daniel van der Post

Wilt u meer informatie over het vissen vanuit een kajak of heeft u een vraag of suggestie m.b.t dit artikel dan kun je altijd een mailtje sturen naar info@danielsfishingexperience.com of  via mijn website : Daniels Fishing Experience

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -