image description

Kayak Jagers 42   Hobie Fishing Worlds in Louisiana (USA)

Kayak Jagers 42

Hobie Fishing Worlds in Louisiana (USA)

Door Daniel van der Post

H.F.W.6 of te wel het Hobie Fishing Worlds 6 is het officieuze wereldkampioenschap voor het vissen vanuit Hobie kayaks. Het is een bijzonder toernooi dat elk jaar ergens ter wereld op een uitdagende locatie word gehouden.

Om je een idee te geven van recente Hobie Fishing Worlds  locaties, wat te denken van China (H.F.W.5) of Australië (H.F.W.3). En zelfs de Vinkeveense plassen(H.F.W.4) zijn toneel geweest van dit groots opgezette event.

Het bijzondere van dit evenement is dat je in tegenstelling tot andere wedstrijden jezelf zal moeten kwalificeren om deel te mogen nemen.

Dit jaar is Louisiana (U.S.A.) de gastheer van dit prestigieuze evenement en daar is door menige kayakvisser reikhalzend naar uitgekeken.

Wat mede komt door de zoutwater ‘Targetspecies’ als de ‘Red Fish’ (Red Drum) Speckled Trout en Flounder.

Vooral de ‘Red Fish’ is een populaire vissoort die zeer forse afmetingen kan bereiken en daarnaast ook nog eens prachtig oogt en erg sterk is.


Bull Red Fish van 37 Inch.

Nou je begrijpt die wil iedereen wel vangen en zeker vanuit een Hobie kayak. Het gebied waar het toernooi plaatsvindt, ligt zich ongeveer op anderhalf uur rijden ten zuiden van New Orleans.

In Leeville om precies te zijn, een kleine gemeenschap wat omgeven is door de zogenoemde ‘Marshes’


Marshes

Dit zijn moerasachtige getijdengebieden met daarin uitgestrekte grasvelden, die zijn omgeven door oneindig veel geultjes, kanaaltjes, open water gebieden en talloze eilandjes.

Naast de commerciële visserij op garnaal of krab en de aanwezigheid van Aardolie is er voor de rest eigenlijk weinig te beleven in de uitgestrekte gebieden ten zuiden van New Orleans.

Ideaal kayak water
Voor de kayakvissers is het een geweldig gebied daar de gemiddelde water diepte tussen de 30 cm tot een meter ligt.

Heel ondiep dus, maar wel met een getij welke voornamelijk word bepaalt door de aanwezigheid of afwezigheid van de wind.

Gelukkig zijn alle Hobie kayaks (Pro Angler 14) welke ter beschikking worden gesteld door de organisatie uitgerust met Lowrance apparatuur (Elite 5 Ti)

Anders zou je hopeloos verdwalen in het labyrint van kanaaltjes en eilandjes. Elke kayak is door de Hobie organisatie exact hetzelfde uitgerust en de deelnemers mogen hier niks aan veranderen zodat elke deelnemer van een identieke kayak vist.

Het is een lures only event en dat houd in dat er alleen met kunstaas mag worden gevist.

Maar liefst 49 kayakvissers uit alle hoeken van de wereld (17 landen) kregen twee pre-fish dagen (5 uur per dag met een lokale gids), voordat de wedstrijd, bestaande uit drie dagen van 8 uur competitie, kon beginnen.


Typisch plaatje voor de visserij in Leeville , met de Hobie Pro Angler 14.

Perfect georganiseerd
Eigenlijk is alles maar dan ook echt alles bij de Hobie Fishing Worlds tot in de puntjes geregeld.

Van verblijf tot lunchpakketten & diner alles is inbegrepen en dat maakt dit evenement zo uniek.

Het is één grote familie en doordat je een week zeer close met elkaar optrekt ontstaan er vele vriendschappen.

Alles?, tja alleen het weer is de onzekere factor en laat nou nu net die het volledig afweten zeg.


Luttele tellen voor de start van het WK.)

Pech met de weersomstandigheden
Een serieus koude front was in aantocht en die gooide alles in het roet. Daar het de eerste prefish dag nog zeer aangenaam was met temperaturen rond of net onder de 20 graden Celsius, stortte het daarna volledig in met temperaturen van amper 5 graden Celsius. Tel daarbij nog eens op de 6 Bft en je weet genoeg.

Moeilijk vissen dus en doordat het zo ondiep is gaat de watertemperatuur net zo hard achteruit. Die zakte rond de 8 graden Celsius in twee dagen tijd.
Tevens zorgde de harde wind ervoor dat op de meeste plekken waar tijdens het pre fishing nog een meter water stond dit nu gehalveerd was.

En om het verhaal compleet te maken was de luchtdruk ook nog eens skyhigh +/- 1043mB. Dit alles bij elkaar maakte het bijzonder lastig om überhaupt nog iets te vangen.


Start van de derde en laatste dag van de Hobie Fishing Worlds (qua weer ziet het er beter uit dan het in wekelijkheid was).

Daily target
In plaats van wie vangt de grootste (daily target was je grootste vis van ieder soort) ging het er nu om vang je die ene vis wel of niet.

Maar ja dat was voor iedereen hetzelfde dus des te meer respect voor degene die dat elke wedstrijd dag wel voor elkaar kregen.

Mij lukte het in ieder geval niet, daar het tijdens het pre fishing nog uitstekend ging met diverse mooie ‘Reds’ viel het tijdens de wedstrijd helemaal stil.

Van de drie target soorten Red Fish Speckled Trout en Flounder bleek laatst genoemde en onvindbare en deze werd gedurende de competitie dan ook door niemand gevangen.

De Red Fish en Spleckled Trout zijn op vele manieren te vangen op zowel softbaits als hardbaits.


De Westin Swim (10 cm 32 gram) bleek een gewild aasje tijdens de pre fish.


Weliswaar niet één van de target vissen voor de wedstrijd maar wel blij met deze voor mij nieuwe soort de Sheepshead.

Popping Cork
Een veel gebruikte set-up die we in Nederland niet kennen is het gebruik van een Popping Cork.

De Popping Cork is een  dobber met kralen welke een poppend geluid maakt wanneer je een ruk aan je lijn geeft.

Ongeveer een 50 tal cm onder je dobber bevestig je een softbait, in vele gevallen een garnaal imitatie.

Het idee hiervan is dat je met het poppende geluid de vis aantrekt en deze vervolgens je kunstaas onder de dobber vinden.

Het blijkt een zeer goedwerkende methode te zijn, ben benieuwd of dit in Nederland ook toepasbaar is.


De Popping Cork met daaronder een garnaal imitatie.


De nieuwe Wereldkampioen Steve Lessard met een Speckled Trout)

Na drie lastige dagen vissen was het uiteindelijk de Amerikaan Steve Lessard die zich wereldkampioen mag noemen!! En dat is gezien de moeilijke omstandigheden een zeer knappe prestatie.


De Hobie Fishing Worlds in Louisiana (U.S.A.), een prachtige gebied waar ik graag nog eens terug naar terug toe ga!!)

Heb absoluut genoten van deze gedenkwaardige trip en ben dan ook erg blij dat ik een zeer fraaie ‘Red’ heb gevangen want die wilde ik erg graag hebben.
Met vriendelijke groet,
Daniel van der Post  

Voor meer informatie of vragen over het vissen vanuit een kayak kunt U altijd terecht op Daniels Fishing Experience. Voor meer foto’s en aanvullende informatie van deze wedstrijd kunt U een kijkje nemen op de website van Hobie Worlds.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Roofvistopper in spe ...
Willem Moorman -
image description
De Allrounder : Winters karperen
Willem Moorman -
image description
Val trollend de ondieptes aan.
Willem Moorman -