Kayak Jagers 31 Hunting down the Volkerak Queen (2): 22 november

Kayak jagers 31

Hunting down the Volkerak Queen (2): 22 november

Door Daniel van der Post

De dagen voorafgaand aan deze zondag worden gekenmerkt door veel wind waardoor een trip naar het Volkerak er niet echt in zit.

Toch word de tijd nuttig besteed daar er op de Vrijdag een pakketje wordt geleverd wat afkomstig is van de bekende Belgische Hengelsportzaak  De Kock. Het betreft hier een bestelling van een aantal 'Creepers' van het merk Artbaits (@rtbaits).


Het Volkerak.

Deze flinke stukken rubber hebben mij het afgelopen jaar op vele wateren waaronder het Volkerak mooie snoeken en enkele snoekbaarzen opgeleverd zodat het vertrouwen in dit stuk kunstaas sterk aanwezig is.

Ondanks de vele snoeken verkeren deze Creepers dankzij het bekende Mend-it reparatie middel nog in een redelijke staat.

Echter doordat de dreggen aan de bovenzijde er zo vaak in en uit zijn gegaan is dit een dusdanige gatenkaas geworden dat het voorkomt dat ze tijdens de werpende visserij regelmatig loskomen.


De gatenkaas is enigszins zichtbaar maar net zoals bij echte kaas zit het meeste vanbinnen.


Het was dus tijd voor wat nieuwe broertjes en zusjes. Maar…! kom er steeds meer achter dat het bekende motto van onder andere Berthil bos “less is more” toch wel erg belangrijk is, waarbij je het vooral jezelf een stuk eenvoudiger maakt door gewoon minder mee te nemen.

Op rubbergebied beperk ik me dan ook tot slechts enkele soorten en kleuren waar ik vertrouwen in heb gekregen door de resultaten die er mee zijn geboekt.

Afijn, terug naar de zondag…. Volgens de Windfinder-app zou de wind iets afnemen naar een 4 á 5 Bft uit Noordelijke richting wat nog steeds redelijk winderig is maar wel goed te doen met de Hobie Outback kayak.

De realiteit was echter compleet anders daar er verrassend weinig wind blijkt te staan en de wind die er is ook nog eens uit een Zuidelijke richting komt.

De voorspelde regen/hagel buien zijn wel volop aanwezig en zorgen voor fraaie wolkenluchten en zo nu en dan een nat pak…


Dreigende luchten.


Doordat de (water)temperaturen in een rap tempo zakken gaat het afsterven van de laatste plantenresten nu ook snel en zullen deze binnen een paar weken vrijwel verdwenen zijn.

Eenmaal op het water te zijn aangekomen besluit ik om eerst maar eens al trollend op zoek te gaan naar concentraties aasvis.

Dit blijkt nog een lastige opgave en de (aas)vis is duidelijk on the move en zodoende verstrijken er de nodige uren zonder dat er veel te zien is op mijn Lowrance HDS7.

Na uiteindelijk dan toch een stekkie gevonden te hebben waar weldegelijk iets te zien is wat voornamelijk tegen de bodem aangeplakt ligt maar waar ook enkele grotere ‘bananen’ te zien zijn.

Besluit ik om dit gedeelte maar eens goed uit te gaan werpen met onder andere de Creepers.


Verzameling Creepers  waarbij de 20 centimeter variant voor het werpen is en de 30 centimeter variant voor de slepende visserij is.


Ondanks dat er weldegelijk vis ligt krijg ik geen enkele reactie uitgelokt, jammer maar dat is vissen…

Het geeft wel te denken waar de vis naar toe is vertrokken! Ik heb gedurende de (vrij korte) dag op slechts twee plekken wat aasvisconcentraties gevonden maar vooral dus ook hele grote stukken water waar niks te zien was.

Ik verwachtte eigenlijk dat met het afsterven van de planten de concentratie aasvis op de diepere stukken naast de gedeelten waar de planten hebben gestaan wat makkelijker te vinden waren.

Dat blijkt dus niet het geval, het is echt speuren naar kleine groepjes met (aas)vis waar je makkelijk zomaar aan voorbij vaart.

Volgende keer gaat de (LSS-2) structure/side-downscan transducer mee zodat het wat makkelijker word om de aasvis te lokaliseren.

Het zal geen verrassing zijn dat deze zondag een taaie dag bleek te zijn met slechts één snoek die is gevangen tijdens het trollend zoeken naar de aasvis.


Een mooi Volkerak snoekje.


Een fraai getekend exemplaar wat vol overgave voor een Salmo Perch plug ging, zorgde er in ieder geval voor dat er niet geblankt werd.

Hopelijk zijn de weersgoden me goed gezind de komende tijd daar de wind vaak een cruciale rol speelt in de stek keuze……

Zeker op het Volkerak ben je erg afhankelijk van de wind daar er maar weinig beschutte plekken zijn.

Till the next adventure…….

Heeft U nog vragen of suggesties die betrekking hebben tot dit artikel of heeft U vragen over het kajakvissen in het algemeen dan kunt U die altijd stellen door een mailtje te sturen naar: daniel@yakfishing.eu

Met vriendelijke groet van YakFishing member,
Daniel van der Post.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (18 )
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars : Slechtste seizoen ooit! (2)
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -