Kayak Jagers 28 Een kayak gekocht, en dan ?... Riggen!

Kayak Jagers 28

Een kayak gekocht, en dan ?... Riggen! 

Door Daniel van der Post 

Het vissen vanuit een kayak blijft iets magisch hebben wat zich lastig uit laat leggen tegenover iemand die nog nooit zo’n stuk 'plastic’ van dichtbij heeft gezien.

Als je dan begint over het stukje vrijheid en totale rust spreekt het veel mensen wel aan, al moet ik er bij zeggen dat bij velen de echte interesse pas word gevormd als ze daadwerkelijk iemand hebben gezien die er mee aan het vissen is.

Wat ik vaak merk bij diegene die er geïnteresseerd in raken en zich verder gaan verdiepen in de kayakmaterie ze ook steeds enthousiaster worden en dat begrijp ik maar al te goed...



De mogelijkheden die je met een kayak hebt zijn dan ook enorm, of je nou op het zoute of zoete aan de slag wil stromend of stilstaand water met een Hobie kayak zit je altijd goed.
Eerlijk is eerlijk ze zijn verrekte duur maar wat je ervoor terug krijgt in de vorm van beleving maakt het zeker dubbel en dwars waard.   

Als je dan na lang wikken en wegen toch eindelijk besloten hebt om je zuur verdiende centjes uit te geven aan een Hobie kayak stuit je gelijk op het volgende: het ‘riggen’ van je kayak. Het riggen wil niks meer zeggen dan de kayak te personaliseren door het te voorzien van extra attributen/hulpmiddelen zodat het aan de wensen voldoet van de eindgebruiker.

In dit artikel zal ik je met enkele voorbeelden laten zien van wat er zo al mogelijk is op rigging gebied.

Het is bedoeld om je globaal een idee te geven over de meest gebruikte attributen die de meeste vissers op hun kayak plaatsen, ik zal dan ook niet teveel in detail treden over de specifieke benodigde onderdelen.

Wil je dat juist wel graag weten dan nodig ik je uit om eens een kijkje te nemen op de prachtige website van YakFishing.eu waar de diverse teammembers een aantal interessante artikelen hebben geplaatst over juist dit specifieke onderwerp.

De focus ligt daar bij op kayaks van het Amerikaanse merk ‘Hobie’ aangezien die het meeste worden gebruikt in de lage landen en deze jongen zelf eigenaar is van zo’n prachtige Hobie Outback kayak.

Fishfinder
Het eerste wat veel gebruikers na aankoop op hun kayak willen hebben is een fishfinder en daarmee kun je gelijk alle kanten mee op.

Er zijn namelijk een aantal logische plaatsen op de kayak waar je deze kunt monteren. Je kunt hem zowel links als rechts van je plaatsen maar ook recht voor je in de zogenoemde ‘sailmount’.


De fishfinder recht voor je geplaatst heeft zo zijn voor én nadelen.

Het voordeel van het recht voor je hebben van de fishfinder is dat deze zich in dezelfde ‘kijk’ richting bevindt als de neus van de kayak (beetje het idee van een dashboard in je auto).  

Op deze positie staat de unit ook het minste in de ‘weg’ doordat deze zich net buiten je handbereik bevindt wat dan tevens ook gelijk het grootste nadeel is.

Dat klinkt wat verwarrend maar dat zal ik uitleggen; wanneer je in het bezit bent van een fishfinder waar je weinig aan hoeft te doen tijdens het vissen, zeg maar een toestel met alleen een fishfinderbeeld (dus zonder GPS), dan is het best handig om deze recht voor je te hebben.


Bij mijn nieuwe kayak welke is voorzien van een Lowrance HDS 7 gen3 (dus met gps) heb ik ervoor gekozen om deze binnen handbereik te houden.

Echter wanneer je in het bezit bent van een unit met GPS en dus ook waterkaarten hebt ben je al gauw meer in de weer met de fishfinder en is de positie recht voor je minder geschikt.

Je kunt er dan voor kiezen om deze unit binnen handbereik te plaatsen aan de linker of rechterzijde van je kayak.

Wat je in de praktijk ziet is dat er vrijwel geen kayak hetzelfde wordt ‘gerigd’ en dat iedereen zijn eigen wensen en voorkeuren heeft wat het overigens wel zeer boeiend maakt om te zien hoe een ander zijn kayak heeft opgebouwd.

Hengelsteun(en)
Naast de fishfinder zijn hengelsteunen (meestal twee) de meest voorkomende accessoires die op de kayak worden gemonteerd en ook hierin zijn een aantal opties mogelijk.

Je kunt zowel links als rechts van je een hengelsteun plaatsen zodat je met twee hengels bijvoorbeeld lekker kunt trollen.

Waar je goed op moet letten, en dat gaat het makkelijkste als je in het stoeltje gaat zitten, is dat je de hengelsteunen met de hengels erin niet in de baan zitten van de beweegruimte die je nodig hebt tijdens het voortbewegen van de kayak.

De Hobie kayaks worden voortbewogen doormiddel van het Mirage systeem welke een zeer effectief trapsysteem is. Het gaat er dus om dat de beenruimte die je hiervoor nodig hebt vrij blijft. Zorg dat de hengels net buiten dit gebied vallen.



Dit is een beetje passen en meten maar het gaat wel. Ik moet er wel bij zeggen dat wanneer je ook de fishfinder op ongeveer dezelfde plaats monteert, het al gauw wat druk wordt en je weinig plek overhoudt om bijvoorbeeld je kunstaas uit te stallen.
Wat misschien juist wel een voordeel is…

Bij m’n nieuwe kayak heb ik de hengelsteunen juist net achter me geplaatst waardoor ik veel meer vrije ruimte voor me overhoud.

De hengelsteunen zitten me op deze wijze nooit in de weg tijdens het vissen of bijvoorbeeld het landen van een dikke vis of voor het nemen van een foto van de gevangen vis.


Door de hengelsteunen net achter je te plaatsen houdt je meer ruimte over.


Veel vrije ruimte om bijvoorbeeld je kunstaas collectie uit te stallen maar of dat nou een voordeel is...

Het blijft natuurlijk voor iedereen anders, wat de één lekker vindt, kan de ander juist als onhandig ervaren.

Ik kan daar slechts mijn visie op geven en wat ik zelf het handigste vind na duizenden uren doorgebracht te hebben in een Hobie Outback kayak.

Opslagruimte
Tot slot is een opslagruimte voor al je kunstaas, tangen, camera, kleding etc etc een van wat de meest voorkomende hulpmiddelen.

Achter je stoel is precies genoeg plek voor een kratje of plastic box waarin je alles kwijt kunt zonder dat het in de ‘weg’ zit.

Zelf maak ik al jaren gebruik van een ‘melkkratje’ wat precies de juiste afmeting heeft, maar er zijn vele andere kratten/plastic boxen verkrijgbaar die ook uitstekend voldoen.


Op deze wijze sla je twee vliegen in één klap, extra opslagruimte en je kunt je hengels opbergen zonder dat ze in de weg zitten.

Dit kratje is eenvoudig vast te zetten op de kayak door middel van de al op de kayak aanwezige elastische straps.

Door een simpele toevoeging in de vorm van een hengelsteunkoker is het kratje gelijk ook de perfecte stalling voor je hengels. Ze staan immers recht achter je zodat ze niet in de weg zitten als je bijvoorbeeld werpend wilt vissen.

Dit waren slechts een aantal voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is.

Hopelijk kan je met deze info aan de slag of als je nog vragen hebt over dit onderwerp of je wilt graag meer weten over het kayakvissen in het algemeen dan kan je altijd contact met mij opnemen via daniel@yakfishing.eu.

Till the next adventure……

Groetjes,
Daniel van der Post

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -