Kayak Jagers 26 Openingsweek 2015

Kayak Jagers 26 

Openingsweek 2015  

Door Daniel van der Post  

Eindelijk is het dan zover! De opening van het nieuwe roofvisseizoen is een feit en dat blijft elk jaar opnieuw toch een speciaal moment voor de vele roofvissers onder ons.

Zo ook voor deze jongen waarbij de afgelopen weken al vele plannen waren gesmeed om tijdens de openingsweek eens goed te gaan knallen op diverse grote wateren zoals het Haringvliet en Volkerak.

Nog steeds op zoek naar die ene grote (50+)baars, maar ook (paai)snoekbaars op het ondiepe en natuurlijk vriend Esox en dat met behulp van een gloednieuwe Hobie Outback kayak en een nieuwe Lowrance HDS 7 Gen 3 fishfinder!

Wat kan een kayakvisser zich nog meer wensen, een nieuw molentje? Ok, doen we die er ook nog bij. Aan de uitrusting zal het dus zeker niet liggen en zodoende waren er bijna ontelbare redenen om naar het nieuwe seizoen uit te kijken.


Wat zal het nieuwe seizoen gaan brengen? Aan de apparatuur zal het zeker niet liggen..


Het gevolg van al deze prachtige aanwinsten en het feit dat we eindelijk weer los kunnen gaan, is dat ik nauwelijks in slaap kan geraken gedurende de nacht naar de openingsdag toe. (Is dit herkenbaar?)

Binnenkort zal ik een volledig artikel besteden aan het inrichten (riggen) van mijn nieuwe kayak welke op het moment nog wat word gefinetuned en wacht op een aantal nieuwe accessoires.

Maar, wat een geweldige kayak is dat nieuwe model zeg! Puur genot om daarmee aan de slag te mogen gaan, het oude model is al super maar het nieuwe doet er nog een schep bovenop.

Dit nieuwste model heeft vele upgrades en het zijn ook echt Upgrades met een hoofdletter maar we dwalen af, terug naar het vissen zelf…

De openingsweek begon eigenlijk exact hetzelfde zoals we waren geëindigd tijdens het laatste weekend van maart, met zeer veel wind dus!
 
Zodoende werd er noodgedwongen uitgeweken naar een wat meer beschut water waar de snoekbaarzen vrij actief bleken te zijn en de natuur er van een ongekende schoonheid is.

Zeker geen straf dus, het viel me wel op dat de snoekbaarzen echt met volle overgave voor mijn kunstaas gingen. Man, wat zijn die aanbeten hard en wat zijn ze sterk!


Prachtige 70+ snoekbaars in een schitterende omgeving.

Hoe prachtig deze stek ook is, toch hebben de grote wateren een bepaalde aantrekkingskracht op me welke moeilijk te beschrijven valt en dus worden de windvoorspellingen nauwlettend in de gaten gehouden.
 
Gelukkig waren er een aantal dagen gedurende deze openingsweek met wat minder wind zodat er wel degelijk gevist kon worden op het bij mij zo geliefde ruime sop.


Nog een mooie 70tiger.

Als gebied om te gaan vissen heb ik deze keer gekozen te gaan vissen in een deel van het immense Haringvliet, ook met het oog op de aankomende World Predator Classic te Hellevoetsluis waar ik net als verleden jaar één van de deelnemers ben bij het kayak event.

Dit is zeker niet de makkelijkste hoek van het Haringvliet en dat is ook wel gebleken tijdens een aantal sessies.

Vele kilometers zijn er al afgelegd met de nieuwe kayak en wat is het een genot om dat te kunnen doen met behulp van de nieuwste apparatuur van Lowrance.

Moest er wel hard voor werken maar uiteindelijk wist ik dan toch de vis te vinden, althans zo nu en dan…..


Fraaie snoek op een zelf samengestelde chatterbait.

De verschillen per dag waren enorm, er zat een dag tussen waarbij de snoeken los waren en er bijna tien stuks de kayak even van dichtbij mochten bekijken terwijl ze op andere dagen compleet spoorloos leken te zijn.

Hetzelfde verhaal ging op voor de baars, de ene dag ving je ze bijna overal en dat de hele dag lang terwijl ze zich een aantal dagen later alleen lieten zien op een belachelijk vroeg uur om vervolgens niks meer te doen.


Mooie baars 48.5 centimeter gevangen in de zeer vroege morgen.

Qua aantallen snoekbaarzen, waarbij gezegd moet worden dat ik uitsluitend werpend heb gevist, viel het me alleszins mee. Ik wist er toch diverse van het ondiepe af te plukken waarbij sommige nog duidelijk in paaikleed waren.

Hopelijk liggen die er over een aantal weken nog… Maar dat betwijfel ik, aangezien het dan al bijna juli is. Maar je weet maar nooit en ik zal zeker een poging doen tijdens de W.P.C.


Deze nestbewaker verdedigde zijn jongbroed vol overgave.

Als ik zo achteraf eens terugkijk op deze afgelopen week kom ik tot de conclusie dat het nog steeds (te vaak) een winderige bedoeling is, dat er vrij veel aasvis is te zien en dat de vangsten wisselen tussen ronduit goed tot vrij taai….  

Er is dus weinig veranderd in die afgelopen paar maanden alleen de temperatuur is wat gestegen, de vissen zijn de helft slanker en er staat een mooie hoeveelheid aan waterplanten.


Baars 48.5centimeter)


Die 50+ baars weet me nog steeds te ontlopen maar desondanks heb ik toch al weer diverse mooie 48+ centimeter exemplaren mogen vangen.
 
Hopelijk houdt de wind zich een beetje gedeisd de komende tijd zodat deze jongen lekker vaak de grote plas op kan.

Till the next adventure…………..

Heeft U nog vragen of aanvullende informatie met betrekking tot dit artikel of wilt U graag meer weten over het kayakvissen in het algemeen dan kunt U altijd contact met me opnemen via daniel@yakfisfing.eu

Daniel van der Post

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (18 )
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars : Slechtste seizoen ooit! (2)
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -