Kayak Jagers 22 Mooie snoekbaars

Kayak Jagers 22 

Mooie snoekbaars 

Door Daniel van der Post   

Zo maar een dagje gegrepen uit het leven van een kajakvisser…,echter wel ééntje waar van alles in gebeurt. Aangespoord door diverse vangsten van grote snoeken die op bijvoorbeeld Facebook voorbij komen is het plan voor vandaag gauw gemaakt.

Er word gekozen voor 20+ centimeter shads welke langzaam slepend worden aangeboden met als doel de grotere dames te verleiden tot een aanbeet.


Zonsopkomst.


Het is binnen het kwartier al raak, het is echter geen dikke snoek maar een baars van amper 35 centimeter die de 22 centimeter lange Fox pro shad heeft gegrepen…..(het blijven rare jongens die baarzen).

Deze vangst is het begin van een aantal gebeurtenissen die deze dag plaatsvinden die menige visser misschien wel zal herkennen.

Na een aantal uren vissen waarbij er na de baars (met grootheidswaanzin) het stil is gebleven zit ik niet helemaal meer lekker in mijn kajak… er borrelde wat.

Het zal iets zijn wat ons allemaal wel eens overkomt…juist!, moest eigenlijk flink naar de wc voor een grote boodschap maar ja zo midden in de natuur kom je die nergens tegen dus ff een rustig plekje opgezocht. PPfffttt dat lucht op, dat vist een stuk lekkerder kan ik je melden.

Het kunstaas word terug in de strike zone gemanoeuvreerd op een dusdanige manier dat het zo’n 20 a 30 centimeter boven de bodem zwemt. Langzaam vervolg ik mijn weg op zoek naar de vis waarbij zeer nauwkeurig diverse taluds worden afgevist.

Het zonnetje is inmiddels compleet verdwenen en donkere wolken pakken zich samen en ja hoor daar komen de eerste druppels al. Een korte tijd later houd het op met regenen en begint het te hagelen….echt moet dat nou ??

Het levert wel een leuke foto op en weet gedurende deze iets te vroege Maartse bui (het is tijdens deze visdag nog Februari) ook nog een kleinere snoekbaars te vangen niet aan de hele grote 22 centimeter shad maar aan een slagje kleinere 18 centimeter lange variant.


Hagelbuitje...


Eigenlijk is het een taaie dag tot het moment dat het zonnetje is terug gekeerd en al een poosje lekker schijnt en er vanuit het niets een dikke snoekbaars op de 18 centimeter shad van Fox knalt.
"Soooo! Da's een hele fraaie", denk ik bij me eigen. Ze ging er écht voor daar het kunstaas ook volledig uit het zicht is verdwenen.

Precies 90 centimeter, wat een schoonheid! Na een aantal foto’s mag ze gauw weer terug de diepte in zodat ze voor een hoop nageslacht kan zorgen.


Snoekbaars 90 centimeter.


Het bijt momentje van de dag is klaarblijkelijk aangebroken als er binnen korte tijd een aantal kleinere snoeken bovenkomen. Inmiddels ben ik werpend aan het vissen en net voordat ik mijn shad uit het water lift krijg ik er een goede knal op.

Een fractie van een seconde hangt de vis maar hij schiet vrijwel meteen los waarbij de shad met grote snelheid uit het water word gecapituleerd en zich rond het topje van mijn hengel weet te slingeren.

Een knoop waar je U tegen zegt is het gevolg…..Echt, moet dit nou ?? Vijf minuten later is de knoop me nog steeds de baas en word er gekozen voor de laatste maatregel die je kunt nemen op dat moment….juist de schaar d’r in.

Tijdens het op orde brengen van het materiaal gebeurt er iets wat niemand wil meemaken, m’n hengel kukelt in het water en zie deze vervolgens langzaam de diepte in verdwijnen….

Een razend snelle reflex is het gevolg, het is een ‘laatste’ poging om de boel nog te redden m’n arm schiet het water in en een snelle laatste greep onder water heeft wonder boven wonder nog succes ook !!

Wat een mazzel…helemaal happy dat het geliefde setje gered is, wordt het terug in gereedheid gebracht om verder te vissen. Onderlijn er aan, shad er aan en gooien maar. Het is alsof de snoek het hele gebeuren ondertussen rustig heeft afgewacht.

Het is namelijk bij de tweede worp al raak waarbij de shad wordt gearresteerd door waarschijnlijk dezelfde snoek die in eerste instantie werd gemist. Het moest klaarblijkelijk zo zijn…


De Fox pro shad in de kleur Hot olive was zwaar favoriet deze dag.


Zo blijft het uren stil en zo maak je in kort tijd van alles en nog wat mee, het zijn onder andere wel deze details die het vissen zo geweldig leuk maken. Zéker als je uiteindelijk geen materiaal kwijtraakt…ahum.

Na het vangen van nog een snoek word het stil en is het ‘vreet’ momentje voorbij. Diverse stekken worden er nog afgevist. Lange tijd gebeurt er, op een aantal brasems die in de weg zwemmen na, vrij weinig.

Het is inmiddels al aan het einde van de visdag wanneer het geduld toch nog wordt beloond met een fraaie snoek die de 18 centimeter lange Fox shad wel ziet zitten. Met 98 centimeter en mooi op gewicht een zeer fraaie dame om de dag mee af te sluiten.


Het geduld word beloond.


De Hot Olive variant van de Fox pro shads bleek ook vandaag weer qua kleur zwaar favoriet te zijn bij de dames en deze heeft inmiddels een vast plekje gekregen in mijn tackle box.

Zo eindigt een bewogen dagje uit het leven van een kajakvisser en rij ik met een smile op mijn gezicht naar huis.
 
Till the next adventure…

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (18 )
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars : Slechtste seizoen ooit! (2)
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -