image description

Karpertips (7)

Karpertips (7) 

Bij de enorme verscheidenheid aan aas en vismethoden, kun je gemakkelijk de indruk krijgen dat vissen op karper een gecompliceerde bezigheid is. Die indruk is niet juist: iedereen kan karper vangen!

18 Hoe spoor je karpers op?

Een sportvisser ontdekt een nieuw, veelbelovend water. Er staan veel waterplanten in, het is ondiep en er staat een rietkant rondom. Ruisvoorns, paling en andere vissoorten zijn rijkelijk voorhanden. Hoe kom je er achter of er hier karpers zwemmen?

Het is doorgaans het eenvoudigst om andere vissers aan het water hiernaar te vragen. Ook bij het verkooppunt van de vergunningen kun je wellicht informatie over het visbestand en uitzettingen krijgen. Wanneer het water nog zo ongerept is dat beide opties niet in aanmerking komen, dan moeten de karpers gezocht worden.

Op zwaar begroeide wateren, die doorgaans zeer helder zijn, is een polariserende bril optimaal. Daarmee kun je tot drie of vier meter diep kijken. Het is dan zaak geduldig de oever af te lopen. Zijn er karpers voorhanden, dan zouden ze hiermee opgespoord moeten kunnen worden.


Hier helpt ook geen polariserende bril.

19 Wat is de single hookbait tactiek?

‘Single hookbait’ betekent in het Nederlands dat het aas niet te midden van voer ligt, maar enkel en alleen aangeboden wordt. Vooral in het voorjaar, wanneer er op dieptes van slechts een tot twee meter gevist wordt, is dat een zeer effectieve methode om gericht karper te vangen.

Voeren is in dit ondiepe water door de aanwezigheid van watervogels doorgaans niet mogelijk. De karpers vreten nog niet veel in dit jaargetijde, een teveel aan voer kan dan al snel averechts werken. Het is belangrijk hierbij dat het aas op een plek ligt waar de karpers ook daadwerkelijk naar natuurlijk voedsel zoeken.

20 Wat kun je doen tegen draadalgen?

Wanneer ze in een bepaald water voorkomen, dan overwoekeren de groene draadalgen vooral die plekken waar karpers en andere vissen al lang niet meer voedsel gezocht hebben. Waar karpers de bodem werkelijk omwoelen, daar hebben draadalgen geen kans.

Het is dan ook aan te raden op die plekken te vissen waar geen draadalgen voorkomen. Om toch op zeker te spelen, kun je je haak en het aas in een PVA-zak plaatsen. Tijdens het afzinken en het landen op de bodem kunnen er dan geen algen aan de haak en het aas komen. Wanneer de PVA-zak opgelost is, dan ligt alles vrij van algen op de bodem.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Nieuwe producten te zien op Carp Zwolle
Willem Moorman -
image description
Karper 115 - Winterspecial
rudy.van.duijnhoven -
image description
Actuele vangstberichten tot dinsdag 20 november
Willem Moorman -