image description

Karpertips (22)

Karpertips (22)  

58 Wat doen karpers bij hoogwater?

Bij een extreem hoogwater en heftige stroming trekken de karpers zich normaal gesproken terug in gebieden met weinig stroming.

Havens en dode zijarmen zijn dan absolute hotspots. Soms verzamelt zich dan een groot deel van het karperbestand, dat bij een normale waterstand over een flink stuk van de rivier verdeeld is, op een zeer klein gebied. Je kunt dan een echte geluksdag meemaken, waarbij er meerdere goede vissen na elkaar gehaakt worden.


Hoogwater. Wanneer het in de stroming bij hoogwater onaangenaam wordt, dan trekken de karpers de havens in.

59 Azen karpers bij volle maan slechter?

Veel ervaren karpervissers zijn het erover eens: de verschillende maanstanden beïnvloeden het azen van de karpers niet. Op sommige wateren azen de karpers bij volle maan zeer goed, op andere houden ze zich dan juist aan een zeer streng dieet. Wanneer je een water gedurende meerdere jaren bevist, dan zul je de omstandigheden juist inschatten kunnen of een volle maan hier een positieve of negatieve uitwerking heeft op het aasgedrag van de karpers. Je vissessies kun je dan dienovereenkomstig plannen.


De volle maan ziet er magisch uit, heeft echter nauwelijks invloed op de karpers.

60 Zijn grote karpers eenlingen?

Dat grote karpers op een water vaak alleen onderweg zijn, ligt waarschijnlijk niet zozeer aan een gebrek aan gezelligheid, maar eerder aan het feit dat er gewoonlijk maar heel weinig grote vissen op een water te vinden zijn die gezamenlijk op kunnen trekken.

Om die reden zoeken grote karpers graag aansluiting bij groepen van wat kleinere vissen. Alleen zeer grote en kapitale vissen zijn vaker alleen onderweg. Ze moeten meer vreten dan kleinere karpers, wat in wateren met een normaal, natuurlijk voedselaanbod betekent dat ze langer actief moeten zijn.


Mario Winnikes met een vis van 36,5 kilogram in de armen.

Wanneer de kleine karpers al genoeg gehad hebben, dan blijft de grotere karper alleen op de voedselplek achter en aast nog even door.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Actuele vangstberichten tot dinsdag 10 september
Willem Moorman -
image description
Degelijke laarzen
Willem Moorman -
image description
Update van de vangsten in Caspe.
Willem Moorman -