image description

Karpertips (18)

Karpertips (18)  

48 Wat is de beste tijd van de dag?

Er zijn geen algemeen geldende regels voor de aasperioden.

Omdat de omstandigheden rond een water overal verschillend zijn, azen de karpers op verschillende wateren ook op verschillende tijden van de dag. Wanneer op een bepaalde stek de vroege ochtenduren tot de middag erg goed zijn, dan kun je dit niet een op een overzetten op andere wateren.

De benodigde ervaring hierover moet eenieder zelf verzamelen aan zijn of haar viswater. Omdat de aasperioden ook veranderen met het wisselen van de jaargetijden, is het belangrijk steeds informatie te verzamelen van andere vissers op het betreffende water.


Max Nollert ving zijn droomvis eind oktober. De schubkarper uit de rivier bracht ruim 25 kilogram op de weegschaal.

49 Hoe schuw zijn karpers?

Karpers zijn in principe erg schuw. Hoe angstig ze zijn hangt af van de verstoringen waaraan ze gewend geraakt zijn. Op rustig gelegen wateren kunnen ze al door een klein geluid of trilling tot schrikken gebracht worden.

Op levendige wateren waar de vissen gewend zijn aan onrust en daaraan geen gevaar koppelen, hebben ze hun schuwheid geheel afgeworpen. Karpers die al een gehaakt zijn azen echter terughoudender. Dit geldt voor de voedselopname in het algemeen en niet alleen op een bepaalde aassoort.

Ook bij het toenemen van hun leeftijd worden ze voorzichtiger bij het azen, waarbij het niet uitmaakt of er boilies, maïs of pellets op de bodem liggen. Dit gegeven is alleen van toepassing op erg voedselrijke wateren, waar de karpers niet afhankelijk zijn van het voedsel van de sportvissers.

Bij een gering voedselaanbod is de voedselnijd tussen de vissen doorgaans zo groot, dat ze zich geen voorzichtigheid bij het azen veroorloven kunnen en alles naar binnen zuigen wat ze vinden.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Groot in het kleine
Willem Moorman -
image description
Nieuw camouflagepatroon
Willem Moorman -
image description
Karper uitverkoop 50% korting
Willem Moorman -