image description

Karpertips (17)

Karpertips (17)  

46 Zijn karpers soms ook alleen ’s nachts actief?

Er bestaan enkele wateren waarop de karpers inderdaad alleen in het donker het aas pakken. Doorgaans zijn ze echter ook overdag te vangen. Wanneer ze overdag niet te vangen zijn, dan kan het zijn dat de karpers alleen ’s nachts de voerplek bezoeken. Iets dergelijks kan op veel wateren het geval zijn.

Een sessie op een andere plek is dan een goed alternatief. Voer je hier enkele dagen ’s morgens vroeg en vis je hier vervolgens ook in de ochtenduren, dan zouden de karpers je stek al snel moeten vinden.

Na enkele korte sessies in de ochtenduren heb je hierover zekerheid. De aasperioden van de karpers in een water verschuiven ook al naar gelang het jaargetijde. In de zomer azen ze vooral ’s nachts.


Er zijn maar weinig wateren waar de karpers uitsluitend ’s nachts azen.

47 Wanneer zijn de aasperioden?
Karpers eten vaak maar gedurende enkele uren per dag. Deze fases dien je als visser te leren kennen, omdat de vissen zich in die periode het beste laten vangen. De duur en de intensiteit van deze aasperioden hangt af van het natuurlijke voedselaanbod van een water af.

Hoe voedselrijker een water is, des te korter kunnen de aasperioden zijn. Wanneer er voedsel in overvloed aanwezig is, kan het zelfs gebeuren dat de karpers ons aas in eerste instantie compleet negeren. Dat karpers 24 uur aan een stuk op zoek zijn naar voedsel is op de meeste wateren vrij onwaarschijnlijk.

Alleen op wateren met een groot bestand aan karper en een beperkt voedselaanbod, azen de karpers de klok rond. Grote karpers zijn op dit soort wateren slechts zelden te verwachten.

ANDEREN LAZEN OOK