image description

Karpertips (16)

Karpertips (16)  

44 Wat zijn ‘hapgaten’?  

Hapgaten zijn kuiltjes in een zachte bodem van een water die de karper achterlaat bij hun zoektocht naar voedsel.

Deze kuiltjes hebben doorgaans een doorsnede van tien centimeter en ze zijn vijf tot tien centimeter diep. Vaak vind je meerdere hapgaten op korte afstand van elkaar, die door een of meerdere karpers gevormd zijn.

De kuiltjes blijven slechts gedurende enkele dagen zichtbaar, omdat de bodem door de van nature aanwezige stroming in een water snel weer vlak gestreken wordt. Zien kun je deze kuiltjes alleen wanneer het water zeer helder is of wanneer het waterpeil van een stuwmeer snel omlaag gebracht wordt.

Plekken waar je dit soort hapgaten ontdekt, zijn absolute hotspots! Met wat ervaring kun je aan de kuiltjes zelfs zien wanneer ze ontstaan zijn, enkele dagen of misschien maar enkele uren geleden. Op een dergelijke spot wordt het aas geplaatst want de kans dat er karpers terugkomen om hier te azen is erg groot.

Op stekken waar lang voorgevoerd is, loont het de moeite om na een vangst direct weer verder te vissen.


Hier zijn karpers duidelijk op zoek geweest naar voedsel. Gedeelten met dit soort hapgaten zijn super hotspots.

45 Hebben karpers een rangorde?
Het komt vrij vaak voor dat vissen van verschillende grootte gezamenlijk op een voerplek azen. De grote vissen verdringen uiteindelijk het kleinere spul en azen dan nog alleen op de stek.

Dit gebeurt in de regel pas na enkele dagen. Omdat er doorgaans meer kleine dan grote karpers in een water voorkomen, vinden de nakomelingen vaak als eerste een voerplek. De grotere vissen worden dan door de activiteiten van de kleine karpers op het voedsel geattendeerd.

Als eerste ontdekken kleine karpers, die in grote aantallen voorkomen, een voerplek; de grote volgen niet veel later!

ANDEREN LAZEN OOK