image description

Karpertips (15)

Karpertips (15)  

41 Hoe ontstaan bellenplakkaten?

Wanneer karpers op zoek zijn naar voedsel, wordt de bodem door hen omgewoeld.

Hierbij komen gassen van rottingsprocessen vrij en deze stijgen in de vorm van kleine belletjes omhoog. Aan het wateroppervlak wordt hiermee een duidelijk zichtbaar tapijt van bellen gevormd. Hoe zachter en modderiger de bodem is, des te meer gassen komen omhoog.

Bellensporen kom je niet al te vaak tegen, het oppervlak blijft doorgaans beperkt tot een tot drie vierkante meter. Precies op die plekken moet je vissen!


Op plekken waar karpers de bodem omwoelen, waardoor er bodemgassen vrijkomen en er bellenplakkaten ontstaan, moet gevist worden!

42 Waarom vluchten karpers recht op de visser af? 
Tijdens een dril moet je er altijd rekening mee houden dat een karper plotseling op de visser toezwemt. Dit hangt doorgaans af van de omstandigheden aan het water.

Wanneer er zich tussen de visplek en de oever bijvoorbeeld een diepe geul bevindt, dan zullen de karpers vaak hier naar toe vluchten en dan zwemmen ze natuurlijk op de karpervisser af. Dit kan zowel direct na het zetten van de haak gebeuren als later tijdens de dril.


De goede kant op gezwommen.

43 Worden karpers door een dril afgeschrikt?
Wanneer er op een stek meerdere dagen voorgevoerd is, dan zou je hier direct na de dril van een karper weer verder moeten vissen. Het kan tenslotte zijn dat de karper alleen op de voerplek aanwezig was en geen andere vissen verschrikt heeft.

Het kan zijn dat de verlaten plek al spoedig weer door andere vissen bezocht wordt die hier eerder ook voedsel aangetroffen hebben. Het is echter in veel gevallen zo dat een gehaakte karper andere soortgenoten verschrikt.

Dat ze dan gedurende langere tijd deze plek mijden, is echter maar zelden het geval. Op een plek waar niet voorgevoerd is, is de kans veel kleiner dat door een gehaakte karper verschrikte vissen terugkeren.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Groot in het kleine
Willem Moorman -
image description
Nieuw camouflagepatroon
Willem Moorman -
image description
Karper uitverkoop 50% korting
Willem Moorman -