image description

Karpertips (14)

Karpertips (14) 

39 Omgevallen bomen, goede of gevaarlijke stek?

In principe hebben omgevallen bomen of grote takken een bijna magische aantrekkingskracht op karpers.

Ze zijn hier of in de directe omgeving vrijwel altijd te vinden. De afstand tot de takken is echter ook een probleem, een gehaakte karper zal steevast proberen hier naar toe te vluchten.

Het moet voor jezelf duidelijk zijn wat er op je af komt. Er bestaat echter een kleine truc om die vluchtpoging te verhinderen: plaats de hengels vlakbij het obstakel. Wanneer de dril op die plek begint dan vluchten de gehaakte karpers doorgaans weg van de hindernis omdat de tegendruk die de hengel veroorzaakt hier vandaan komt.

Gezonken bomen zijn vrijwel het gehele jaar door een goede stek. Zelfs wanneer het water ter plaatse ondiep is, dan nog komen de karpers tot in december tot bij deze hotspot langs de oever. Dit zeker in de gevallen waarbij er op korte afstand ook dieper water voorhanden is.


Beter kan een stek er niet uitzien, maar tijdens de dril bestaat er altijd de kans dat je een gehaakte vis verliest.

40 Zijn sluizen in rivieren goede plekken?

De riviergedeelten in de nabijheid van sluizen zijn doorgaans alleen later in het jaar, dus in oktober en november, echt goede stekken. In het warmere jaargetijde leggen de karpers grotere afstanden af en komen dan slechts kort in de nabijheid van de sluizen.

Het gedurende langere tijd onderhouden van een voerplek in de buurt van een sluis levert daarom doorgaans niet veel resultaat op. In de herfst, wanneer de vissen minder in beweging zijn, heb je een grotere kans dat de vissen zich gedurende langere tijd ophouden in de nabijheid van sluizen. Voorvoeren gedurende twee of drie dagen zou voldoende moeten zijn om karpers tot azen te bewegen.

Er bestaan echter zonder twijfel ook zeer monotone rivieren waarbij de sluizen het hele jaar door een echte hotspot vormen. Tenslotte vinden de karpers hier zeer verschillende omstandigheden, gedeelten met veel en gedeelten met weinig stroming, veel zuurstof door de turbines, diepe en ondiepe stukken.

Kortom, alles wat een karper nodig heeft om zich op haar gemak te voelen. Het gedeelte bij sluizen zijn daarom altijd het proberen waard.

ANDEREN LAZEN OOK