image description

Karpertips (13)

Karpertips (13) 

36 Welke plekken op een kanaal?

Op kanalen zijn kuilen in de bodem voor de damwanden goede stekken, deze kun je met een zwaar loodgewicht en een marker float gemakkelijk vinden.

Kanalen hebben doorgaans een zeer monotone oever- en bodemstructuur. De karpers verraden hier hun standplaatsen door het springen of rollen aan de oppervlakte. Dit gebeurt echter maar zelden, doorgaans alleen ’s nachts of vroeg in de morgen, omdat ze dan het meest actief op zoek zijn naar voedsel.

Weliswaar worden de boilies door de zuigende werking van boten verdeeld, toch is het van belang voor te voeren om de kans op een mooi vangstresultaat te verhogen. Maak je geen zorgen, de boilies worden niet al te ver verplaatst, maar blijven gegarandeerd in de buurt van de visplek liggen.

Je kunt het beste in de avonduren voeren en dan ook ’s nachts op de betreffende plek vissen. ’s Nachts varen er weinig of geen schepen door de kanalen. De ligging van de visplek in het kanaal is hierbij van minder groot belang, omdat de karpers bij hun zoektocht naar voedsel grotere afstanden afleggen en daarbij vanzelf de voerplek ontdekken.

Bestaat de oever uit damwanden, dan is het raadzaam de bodem voor deze wanden af te zoeken naar kleine kuilen. De karpers zijn hier vaak op zoek naar voedsel.

37 Karper onder eendenkroos?

Op plekken met een dikke laag eendenkroos moet je er op letten dat het aas ook werkelijk de bodem bereikt en dat de haak niet bedekt wordt met eendenkroos. Je kunt dit eenvoudig bereiken door voor de worp de gehele montage in een pva-zak te plaatsen. Daarmee belandt alles zonder een groene omslag op de bodem van het water.

38 Azen karpers ook op zeer ondiep water?

Afgravingen (zand-en grindputten) hebben nogal eens ondiepe oevergedeelten, waarbij de bodem erachter steil omlaag gaat. Het kan zeker lonend zijn om hier op de ondiepe gedeelten te vissen, want een meter is al een prima diepte om je aas aan te bieden. Veel karpervissers vangen hun vissen op waterdiepten van minder dan een meter.


Ondiep vangt goed: veel karper­vissers haken hun vissen op diepten van minder dan een meter.

Zelfs kapitale karpers van ruim 25 kilogram zijn al in water van nauwelijks 50 centimeter gevangen. Je vangt echter alleen op ondiep water, wanneer de karpers ook gewend zijn om hier naar natuurlijk voedsel te zoeken.

Je komt hierachter door vlak onder de oever naar azende karpers of eetbaar voedsel te zoeken. Zie je geen natuurlijk voedsel noch azende karpers, dan loop je een goede kans dat het vissen op het ondiepe hier zonder resultaat blijft. Het blijft echter altijd de moeite van het proberen waard.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
IN KARPER 114…
Willem Moorman -
image description
Shrimp Aligner van PB Products
rudy.van.duijnhoven -
image description
Speciale acties bij Hareco Hengelsport
rudy.van.duijnhoven -