image description

Karpertips (9)

Karpertips (9) 

21 Zijn karpers op goede stekken het gehele jaar door te vangen?

Of een stek in de winter net zo goed is als in de zomer, dat kan van water tot water verschillen. Er zijn super zomersstekken die ook in de winter of het vroege voorjaar tot de betere stekken behoren.

Maar het is evengoed mogelijk dat een dergelijke stek in de koudere maanden niets oplevert. Simpelweg omdat de karpers zich hier nu niet meer ophouden. De redenen hiervoor kunnen divers zijn, zo kan het zuurstofgehalte van het water veranderen. Wanneer een goede zomerstek in de winter geen aanbeten oplevert, dan kunnen we maar één ding doen: verkassen!

22 Welke stekken op een monotoon water?

Op wateren met een monotone structuur dien je vooral de oneffenheden in de bodem nauwkeurig te onderzoeken. Op sommige stekken vang je in de winter net zo goed als in de zomer.

23 Wat zijn de goede stekken?

Wat voor nut heeft de mooiste stek, wanneer hier geen karper zal azen? Wanneer je zonder tips van anderen aan een vreemd water komt, zoek dan naar markante oeverstructuren zoals baaien en landtongen. Richels en zandbanken zijn eveneens veelbelovend.

Het is zinvol, voordat je gaat vissen, eerst enkele uren geduldig het water af te zoeken naar springende of rollende karpers. Dit betekent vaak dat ze ter plekke ook op zoek gaan naar voedsel. Met een boot en een visvinder kun je eveneens een goede indruk krijgen van de structuur van een water. Op helder water kun je ook zonder visvinder met een boot een goede indruk krijgen van een viswater.

Op wateren zonder een markante oeverstructuur zul je je misschien eerst achter de oren krabben. Wanneer er geen veelbelovende visplekken zichtbaar zijn, dan is de oever waar de wind op staat als eerste aan te bevelen. Karpers zijn meestal daar te vinden waar golven staan.

Ondiepe gedeelten hebben eveneens de voorkeur, omdat het natuurlijke voedsel zich hier het beste kan ontwikkelen. Vind je zowel modderige als een zandbodem, dan ligt de voorkeur bij de modderbodem, tussen de afgestorven bladeren zijn veel muggenlarven te vinden. Deze worden door de karpers gericht gezocht.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Nieuwe accessoires en zonnebrillen van Korum
rudy.van.duijnhoven -
image description
IN KARPER 114…
Willem Moorman -
image description
Shrimp Aligner van PB Products
rudy.van.duijnhoven -