Karperen in de zomer!

Karperen in de zomer!

Door Martin Post

Met enkele tactische aanpassingen kan karpervissen in de zomer bijzonder lonend zijn, zelfs met statische methoden. We kennen allemaal de sappige broodkorstverhalen of de spannende avonturen die er met de penhengel te beleven zijn.


Als klein mannetje met opa, of later als volleerd struiner in de poldersloten. Geweldige belevenissen waarmee je zelfs op verjaardagsfeestjes nog kan scoren. Veelal wordt er over deze karpertactieken poëtisch gesproken en terecht, want ik kan me geen visserij bedenken waarbij ik de hartslag in mijn keel zo hard en snel voel kloppen als bij het korstvissen.


De afgelopen jaren ben ik mij gaan specialiseren in het bevissen van heldere wateren omdat het enorm leerzaam is en de karpers er geweldig mooie kleuren hebben.

Toch heb ik mij de afgelopen jaren gespecialiseerd in het zogenaamde targetvissen op kraakheldere zandafgravingen. Vele stokoude, schitterende karpers belandden in mijn schepnet. In het begin beperkte deze visserij zich vooral tot het statisch bevissen en afvissen van aangevoerde stekken; een prachtige visserij die zondermeer als één van de meest effectieve manieren van karpervissen mag worden beschouwd.

Want doormiddel van voervoeren is het (op veel wateren) namelijk heel simpel om de karpers in een bepaalde zone vast te houden en ze te laten wennen aan je aas. Hoe langer je voert des te groter wordt het vertrouwen(conditionering), waarna een karper tijdens het vissen heel snel in de fout gaat.

Nieuwe denkwijze, nieuwe methode
Toch is deze manier van karpervissen in de zomer ondergeschikt aan enkele andere methodes. Aan het einde van het voorjaar en in de zomer ontstaat namelijk een explosie van natuurlijk voedsel. Diertjes zoals muggenlarven, slakjes, kreeftjes en andere waterinsecten zijn dan in zo’n extreem hoog aantal aanwezig dat ze de voedselketen volledig domineren.

Het voorvoeren van bijvoorbeeld een kilo boilies staat dan in schril contrast met de enorme hoeveelheid natuurlijk voedsel waar een karper maar geen genoeg van kan krijgen. Wiervelden zijn voor kleine waterdiertjes de ideale schuilplaats. Pak bijvoorbeeld maar eens een hand vol wier en pluis dit zorgvuldig uit. Je zult zien dat er een enorme hoeveelheid slakjes en larfjes in leven. Karpers weten dit ook! ‘s Zomers houden karpers zich daar dus massaal op. Ze happen dan in het wier en filteren heel vakkundig al het voedsel er uit.


Wiervelden zijn ware pleisterplaatsen waar karpers zich op zomerdagen graag verstoppen.

Karpervissen boven op wiervelden
Het lokaliseren van karpers is één van de allerbelangrijkste factoren wanneer je succesvol wilt zijn in het karpervissen. Zomervissen op heldere zandgaten betekent dus dat we de karpers moeten belagen in de wiervelden, of beter gezegd OP de wiervelden, omdat het vissen met bodemaas en traditionele vastloodsystemen immers ontoereikend is - enkele uitzonderingen daargelaten, maar laten we dat bewaren voor een ander artikel!

Om de vissen boven op het wier te belagen maak ik gebruik van een Heli-Chod Systeem. Dergelijke systemen bieden je de kans om bovenop het wier te vissen en gaan uit van een compleet andere benadering als traditionele loodsystemen.

Met temperaturen van 30 tot zelfs 35 graden is de zomer inmiddels flink losgebarsten. Aan de meeste karperwateren is dit goed merkbaar. Veel karpervissers verruilen de hengels voor een verkoelend briesje aan het strand omdat hoge temperaturen en vele zonuren volgens de meesten geen topomstandigheden zijn. Onterecht, als je het mij vraagt.

Heli-Chod is hot
Een Heli-Chod systeem bestaat voor een groot deel uit een Leadcore leader van zo’n 90 centimeter. Aan de achterzijde bevindt zich een Multi Link waar een loodje aan geplaatst kan worden met daarboven een Heli-Chod Hood. Die laatste zorgt voor een mooie, gelijkmatige afwerking van het geheel. Halverwege de Leadcore leader zit een Heli Chod Rubber. Dit rubber heeft twee conisch aflopende zijkanten met daarop twee rubber kralen waartussen de Big Eye Swivel met onderlijn geplaatst wordt. Het geheel is afgewerkt met aan de bovenkant van de Leadcore leader een lus waaraan de hoofdlijn kan worden geknoopt.

De bedoeling van een Heli-Chod Systeem is dat de gehele presentatie bovenop het wier ligt. Het is dus belangrijk om een licht loodje te gebruiken. Afhankelijk van de dikte van het wier gebruik ik loodgewichten variërend van 10 tot 40 gram. Omdat de aaspresentatie bovenop het wier moet staan is het van belang dat er geen gebruik wordt gemaakt van bodemaas maar van Pop-ups (mijn voorkeur gaat uit naar felle kleuren) in combinatie met een Heli- Chod rig. Daarmee creëer je een drijvende aaspresentatie die perfect bovenop de wiervelden blijft liggen.


Het Heli-Chod systeem in werking. De karper zal zich haken op de Leadcore leader en vervolgens schrikken en er vandoor gaan.

De werking van een Heli-Chod systeem is als volgt:
Omdat het gebruikte loodgewicht varieert tussen de 10 en 40 gram zal het geheel na het inwerpen met een klein plonsje landen bovenop het wier. Meestal wordt het loodje een klein stukje in het wier getrokken maar door de tegendruk van de Leadcore leader en de hoofdlijn is dit meestal slechts 10 tot 20 centimeter. De Pop-up zal door het drijvende karakter de haak vervolgens overeind houden. De Leadcore leader zorgt vervolgens voor voldoende tegendruk om de Pop-up vlak boven het wierveld te houden. De Pop-up danst dan bovenop het wierveld en de haak zal volledig vrij zijn waardoor deze na een aasopname direct zal prikken.

Bij traditionele loodsystemen zorgt het loodgewicht voor de inhaking. Bij een Heli-Chod Systeem is dit anders. Na een aasopname zal de karper zijn kop veelal omhoog richten waardoor de Leadcore leader tegendruk zal geven. Vervolgens zal een karper met de kop gaan schudden. De kralen van het Heli-Chod Rubber komen dan los waardoor de weerstand wegvalt en de karper op geen enkele manier meer van de haak af kan komen. Meestal volgt er dan een paniekreactie van de karper met een run als gevolg.

Omdat het vissen in en nabij wiervelden een gevaarlijke bezigheid kan zijn, gebruik ik het Extra Safe Heli-Chod Systeem van PB Products. Dit systeem is ontworpen om ervoor te zorgen dat een karper na een eventuele lijnbreuk alleen blijft rondzwemmen met de onderlijn. De allesverwoestende hoofdlijn raakt een vis bij dit systeem zeer gemakkelijk kwijt omdat de Big Eye Swivel en de Heli-Chod kralen een binnendiameter hebben van ca. 5 millimeter.

Dit zorgt ervoor dat de onderlijn na een eventuele lijnbreuk zelfs over voorslagknopen schuift. Wat mij betreft een absolute aanrader voor iedereen die het welzijn van de karper hoog in het vaandel heeft staan. Omdat we te maken hebben met het vissen op wiervelden is het logisch dat een karper na een aanbeet in deze wiervelden zal duiken. Het afdrillen van een karper vraagt dus om enig geduld. Ik heb gemerkt dat het zinloos is om keihard aan de hengel te gaan trekken.

De karper lijkt daardoor namelijk alleen maar wilder te worden. Het belangrijkste is dat er constant druk op de haakpunt staat. Dit doe ik door de hengel lichtjes krom te trekken. Op die manier voel je perfect wat een vis doet. Uiteindelijk zal een vis zich meestal vanzelf loszwemmen. Vergelijk een dril in het wier bijvoorbeeld met een dril tussen de lelievelden tijdens het korstvissen. Ook daar merk je dat een karper meestal vanzelf weer gaat zwemmen.  


Het kant-en-klare, 100% visveilige Heli-Chod systeem van PB Products geniet mijn absolute voorkeur.


Bij een eventuele lijnbreuk zal de kraal loskomen waardoor een karper zich kan ontdoen van de hoofdlijn.

Aaspresentatie
Tijdens het vissen met Heli-Chod systemen gaan we uit van heel ander aasgedrag als tijdens het vissen met bodemaas. Bij die laatste proberen we de karper immers te prikkelen door middel van voedingsprikkels zoals eiwitten en koolhydraten. Bij het vissen bovenop wiervelden proberen we de karper te verleiden door middel van visuele prikkels (kleur), en in mindere mate door middel van voedingsprikkels, al kun je die laatste twee ook prima combineren!

Zelf maak ik tijdens het vissen bovenop wiervelden graag gebruik van zogenaamde Fluo Pop-ups. Deze Pop-ups zijn extreem fel gekleurd en vallen doordoor goed op. Overigens werken imitatie aassoorten ook prima. Producten als plastic maïs en plastic tijgernoten of pinda’s lijken de nieuwsgierigheid van een karper ook enorm te prikkelen.

Kort geleden was ik op de Sloterplas bezig met het maken van onderwaterbeelden over aasgedrag van karpers en daarbij was duidelijk te zien dat de karpers (en brasems) zeer fel reageerde op de visuele prikkels van een plastic pinda! Voor sommige mensen klinkt zoiets als ongelooflijk, maar wanneer je weet dat een karper van nature zeer nieuwsgierig is en vanuit die nieuwsgierigheid voedsel opneemt, dan is het ook vrij logisch dat een karper te vangen is op plastic imitatieaas.


Fluo Pop-ups zijn absolute killers voor het vissen met Heli-Chod systemen.


Ik gebruik graag twee verschillende kleuren fluo’s om het attractiviteitspectrum te verbreden. In een artikel wat binnenkort verschijnt op Total Fishing zal een zeer uitgebreid fotoverslag te zien zijn van deze simpel te maken Chod- rig.

Tot slot
Het vissen bovenop wiervelden vergt enige mate van ervaring. Maar wanneer je in de smiezen krijgt hoe enorm effectief en spannend het kan zijn, dan weet ik zeker dat je er plezier aan zult beleven. De ervaring heeft mij echter wel geleerd dat het enorm belangrijk is om op je hoede te zijn voor de veranderingen in het gedrag van een karper.

Zo kan een plots opkomende zomerse onweersbui met harde wind er bijvoorbeeld voor zorgen dat karpers die al dagenlang boven de wiervelden liggen, ineens verdwijnen naar diepere delen van het water. Het blijft dus zaak om te anticiperen op het gedrag van een karper. Maar dat is precies wat karpervissen voor mij zo uitdagend en spannend maakt.


Ik wens iedereen dit soort prachtige zomervangsten.

Succes en vele mooie zomervangsten toegewenst,

Martin Post

Begrippenlijst:

Leadcore leader: Een leader met een camouflage gekleurde dyneema buitenkern en een binnenkern van lood. Hierdoor zinkt dit materiaal perfect en is het zeer goed bruikbaar om de laatste meters van de presentatie over de bodem te laten lopen of om een Heli-Chod systeem perfect uit te balanceren.

Heli-Chod systeem: Een systeem om bovenop het wier te vissen met zeer goede anti-tangle eigenschappen.

Extra Safe Ready Made Heli-Chod Systeem: Een kant-en-klaar Heli-Chod Sytseem waar je alleen een onderlijn aan hoeft te knopen. Zeer veilig omdat de karper na een eventuele lijnbreuk alleen met de onderlijn blijft rond zwemmen en niet met de gehele hoofdlijn.

Pop-up: Drijvende boilie.

Fluo Pop-up: Drijvende boilie in extreem felle kleuren waardoor ze onder water zeer goed opvallen.


Voor meer informatie: klik hier

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De Allrounder 122 : Droog op karper
Willem Moorman -
image description
De Allrounder: Karper op de vaste stok.
Willem Moorman -