Karper prostaffers op bezoek bij Simavis

Karper prostaffers op bezoek bij Simavis

Tekst & foto’s: De redactie

Afgelopen vrijdag waren alle Karper prostaffers in het Friese dorpje Eesterga verzameld. Reden van het bezoek: een korte, tweedaagse sessie op het domein van ‘Simavis‘, een mooi water van ongeveer 13 hectare groot, met een bestand van zo’n 450 karpers tot 24 kilo zwaar.

Hoewel veel van onze prostaffers bij hun visserij soms de meest erbarmelijke omstandigheden moeten trotseren, zou dit een weekend worden van pure verwennerij en luxe! Op z’n tijd ook wel eens lekker!

Simavis is ontstaan door zandwinning in de jaren ’70. Het zand werd toentertijd voor de aanleg van de A6 gebruikt. Dat heeft geresulteerd in deze mooie plas, die intussen tevens is voorzien van een eiland.
 

Na de zeer hartelijke ontvangst door eigenaar Simon Krens en wat tekst en uitleg door collega David, was het tijd om te gaan vissen!
 

Van slepen en sjouwen is bij Simavis geen sprake, want eigenaar Simon Krens brengt alle spullen voor je naar de stek. Ook lopen is niet nodig, want elke stek heeft beschikking over een fiets.
 

De zeer ruime stekken liggen er stuk voor stuk prachtig bij en zijn rondom voorzien van grind. Prostaffer Cyriel Ramlakhan besloot meteen op te bouwen, Rinze Beverwijk nam even de tijd om van het uitzicht te genieten.
 

Elke stek heeft beschikking over een boot, een weegpaal, een cradle, twee schepnetten en een weegzak.
 

Daarnaast vind je op elke stek een overzichtelijke dieptekaart en een omschrijving waar de potentiële stekken zich bevinden.
 

Even verderop was prostaffer Jeffrey van Leusden er al helemaal klaar voor! Hij zou het weekend met Arnout Terlouw doorbrengen.
 

Hoewel de meeste prostaffers dankbaar gebruik maakten van de door Simavis beschikbaar gestelde voerboten, besloot Arnout Terlouw het volgens de ouderwetse manier te doen: werpend!
 

Aan de andere kant was het al raak! Richard van den Broek sprong zonder te aarzelen in de boot om de gehaakte karper veilig op het wijd te drillen.
 



Het resultaat was een puntgaaf schubje van 18 pond.
 
 

Niet veel later viel de avond en werden langzamerhand de stretchers opgezocht.
 

Remond van Dijk werd als eerste gewekt door deze mooie spiegelkarper.
 

De gedrevenheid van Jeffrey werd ook uitbetaald, want hij mocht ‘s morgens vroeg ook zijn eerste vis verwelkomen!
 

Meteen een beste!
 

Voordat de vis werd teruggezet, werd deze uiteraard eerst even vereeuwigd op de gevoelige plaat.
 

Aan de andere kant had een grote spiegelkarper zich vergist in de chod rig van David.
 

Dankzij de vers bezorgde broodjes van Simon smaakte het ontbijt die ochtend prima!
 

Ook de karpers hadden gelukkig nog honger. De meeste vissen werden op de snel opwarmende ondieptes gevangen. Tijdens het vroege voorjaar zijn dat toch wel de echte hot spots!
 

‘April doet wat hij wil’ bleek helaas maar al te goed te kloppen, want binnen no time maakte het warme weer plaats voor een ijskoude noordenwind.
 

Vrijwel meteen verruilden de karpers de ondieptes voor beschutting tussen de takken.
 

Prostaffer Johannes van Herck anticipeerde goed op de weersveranderingen en zag al na 15 minuten zijn hengel aflopen, nadat deze naar een dieper gelegen stuk was verlegd. Helaas schoot de vis tijdens de dril los.
 

Die dag bleef het vanwege de ijskoude wind verder stil.
 

Die avond werden de hengels voor een gezamenlijk diner even binnengedraaid. Bij Simavis heb je als visser de keuze uit verschillende restaurants, die hun bestellingen helemaal naar de plas komen brengen!
 

Toen Johannes de volgende morgen een meting verrichte, werd duidelijk waarom geen van de stekken vis had gevangen. De watertemperatuur was maar liefst twee graden gezakt, en dat in één nacht!
 

Daarop werd gezamenlijk besloten niet meer door te vissen. Ook nu weer kwam Simon de spullen ophalen en werden deze netjes bij de parkeerplaats afgeleverd. Ideaal!
 

Het hele team was zeer te spreken over hoe Simon en Maria het voor elkaar hebben. Alles, maar dan ook alles is tot in de puntjes geregeld!
 

Zo bevinden er zich rondom de plas schone toiletten en douches en heb je als visser de beschikking over een kluisje waar telefoons e.d. kunnen worden opgeladen.
 

Met zo’n mooi bestand aan vis en zo’n gedreven beheer mag je Simavis gerust een aanwinst voor de Nederlandse en Belgische karpervissers noemen.
 

Wanneer zal de eerste vijftiger zich hier melden?
 

Mocht je geïnteresseerd zijn in een sessie op Simavis. er zijn nog stekken vrij dit jaar! Voor meer informatie verwijzen we je graag naar de website van de Friese karperplas. Je zult het er zeker naar je zin hebben!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De Allrounder 122 : Droog op karper
Willem Moorman -
image description
De Allrounder: Karper op de vaste stok.
Willem Moorman -