Kantsnoek! (Deel 99)

Kantsnoek! (Deel 99) 

Door Sjak Kroet

Het is zondagochtend 25 januari, ik sta al aan een bruggetje en inderdaad: “Het kan vriezen, het kan dooien”! De sneeuw van gisteren gaat na vandaag snel verdwijnen met de oplopende temperaturen tot een graad of 6 in de plus, hoezo dooiaanval!

Nu is een dergelijke weeromslag ideaal om de spinhengel in de hand te nemen en in een korte tijd heel snel verschillende kansrijke zones uitvissen, waar misschien wel een snoek actief reageert op een wegspringende HM-shad.


Hoezo dooiaanval!


Tja, de doodaashengel is vandaag dus thuis gebleven. Efkes geen spieringen maar HM-shads, die Paul Swinkels mij tijdens een bezoek aan de beurs in Utrecht, in de hand drukte.  


Verschillende...


...kansrijke zones.


De eerste uren gebeurt er echt van alles; zo is het bij het startpunt meteen raak maar lost de snoek de shad heel tactisch door tegen het bruggetje aan te springen. Voor het stuwtje heb ik tot twee keer toe een volger, die de shad wel toucheert maar niet inhaleert!

Achter het stuwtje in een uitgestrekte waterzone, waar een aalscholver gehaast opvliegt bij het zien van een vreemde visser, is het opnieuw raak en zet een diepe kolk de ondiepe oeverzone in rep en roer! Efkes wachten en doorhalen maar, beet.

Heerlijk, maar vooral spectaculair is het, als de snoek mijn spinhengel test en de HM-shad gehaakt door de bovenlip, gretig kopschuddend probeert te lossen. Tja, als ze hem goed pakken dan is een enkele haak voldoende om alle druk tijdens de dril te controleren. Nog een laatste sprint en hebbes in het nekkie!


In het nekkie!


Een mooie zestiger kantsnoek is direct verlost van die ene haak en de HM-shad is zo goed als ongedeerd! Efkes terugzetten en verder, die shads zijn uitdagend en vangkrachtig want dit is de derde snoek vandaag, die erdoor in beweging komt.

Na de middag lijkt de storing van lichte regen die overtrekt geen positieve werking te hebben op de bijtlustige snoeken. Bij een volgend stuwtje, is een koffiemoment dan ook welkom en dik verdiend, terwijl de laatste sneeuwrestanten langzaam verdwijnen.


Koffiemoment…


Na het koffiemoment is de terugweg naar de auto ingezet. Nog een aantal interessante zijsloten waarvan de bijbehorende duikertjes altijd voor een verrassing kunnen zorgen, komen nog langszij.

De buitenlucht verandert ook al heel langzaam van een mild karakter in bitterkoud winters gevoel, dat het verlangen naar de kachel thuis aanzienlijk vergroot.

Met de auto in het zicht is er plots, bij de laatste uitgang van een zijsloot, een enorme snoek die in de bovenste waterlaag wel mijn shad volgt maar helaas niet opslokt! Ook niet na tientallen inzetten nadien wat balen is maar gezien de trend van het aasgedrag vandaag wel passend is, voor deze visdag.


Laatste uitgang van een zijsloot.


Dat de HM-shads vanaf de kant prima zijn in te zetten, is een feit! Ze vissen heerlijk vanuit de pols, de actie is verleidelijk en zelfs op een dag als vandaag kreeg ik toch de verschillende vissen los en bleef er ook nog een mooie zestiger hangen.

Aankomende zondag 1 februari zullen de weergoden bepalen welke methode ik vanaf de kant zal toepassen…. Snoekvissen dat ga ik sowieso!

Tot dan!
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Speed of Slowmotion: deel 2
Willem Moorman -