Kantsnoek! (deel 97)

Kantsnoek! (deel 97) 

Door Sjak Kroet

Het is zondagochtend 11 januari en een tweede dobbersessie is van start gegaan als beide dobbers op half water langzaam over het viswater van de kolk driften. Het is een onstuimig weekje geweest, met veel regen en een draaiende, stormachtige zuidwestenwind waardoor ik nu vanuit een andere invalshoek het viswater bevis en beide spieringen regelmatig richting de voerstek stuur.

Dit plekje tussen de hoge bomen geeft een ruig beeld zodra donkere wolken overdrijven. Een licht regenbuitje maakt mijn onthaakmat en schepnet alvast nat, voor misschien wel een eerste kantsnoek van 2015!


Ruig beeld…

Na drie kwartier is er beweging op rechts, als mijn dobber een fractie opbolt en ineens in de diepte verdwijnt! Omdat de aanbeet zeker 40 meter vanuit de kant plaats vindt, volg ik het signaal van mijn gekleurde hoofdlijn, die meter voor meter wegloopt.

Dan richt ik mijn hengeltop de hoogte in, draai de hoofdlijn op spanning en sla gigantisch hard aan, beet! Meteen knalt de snoek door de slip en omdat de afstand zo groot is, haal ik nog een keertje diep door, wat beantwoord wordt met een vertrouwde harde beuk en een oplopende fikse sprint.

Na een felle strijd waarin de snoek echt fantastische sport levert kan ik vanaf de steile kant het schepnet eronder schuiven. Yes, yes, yes… Op de onthaakmat, dreg lossen, meten… 88 centimeter en poseren mag dit eerste dametje van 2015!


Eerste dametje van 2015!


Ik loop met de snoek via een zijslootje naar beneden, hang ze in het viswater, heel even stabiliseren en weg is ze weer, echt kicken dit, super!

Als kort daarna 'rechts' voorzien is van een nieuwe, verse spiering en alles verder weer klaar ligt voor misschien wel een volgende kantvis, trek ik mijn koffiekan uit de draagtas, koffietijd.

Tja, die smaakt dan eens zo lekker, de kop is eraf! Tijdens de koffie heb ik genoeg tijd om te genieten van een speelse eekhoorn.

Deze heeft blijkbaar geen zin in een middagdutje, springt van de ene boom naar de andere en rent over het sterretjesmos weg naar de overzijde van de bosrand. Tijd om de 'links' te checken en een hinderlijke boomtak kort aan de kant te verwijderen.  


Hinderlijke boomtak…

Laat in de middag wanneer ik bijna denk: "naar huis, naar huis, naar huis…", is plots de dobber aan de rechterzijde opnieuw vertrokken en heb ik voor de tweede keer beet vandaag!

Nu kan ik de dobber prima zien, die heel even blijft stilstaan, schokt en dan wegloopt, doorhalen! Dit voelt meteen anders aan, want al heel snel kan ik de snoek naar de bovenste waterlaag sturen.

Het is een strakke, slanke kantsnoek die ik via een zijslootje vrij snel in de nek te pakken heb, schepnet is nu dus niet nodig. Dregje lossen, hebbes!


Strakke, slanke kantsnoek…


Toch maar efkes het meetlint eronder, 77 centimeter, prima vis! Terugzetten en opruimen maar, het is mooi geweest voor vandaag.

Nu kost afbouwen en opruimen zeker zo veel tijd als opbouwen en afstellen maar het blijft belangrijk dat je niets laat rondslingeren, ook al is het maar in het belang van Moeder Natuur.

Als ik dan alles onder de arm en over de schouder heb, controleer ik nog ene keer het kantje of dat alles schoon en opgeruimd achterblijft!


Schoon en opgeruimd!


Zondag 18 januari keer ik hier nog graag nog eens terug en aan welke kant van de kolk dat uiteindelijk zal zijn, dat zal de windrichting bepalen!

Voor nu zeg ik: "Ruim alstublieft je rommel op naar het vissen, het is een kleine moeite en heel belangrijk gezien de duurzaamheid en instandhouding van deze supermooie hobby!"

Tot dan!
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Speed of Slowmotion: deel 2
Willem Moorman -