Kantsnoek! (deel 95)

Kantsnoek! (deel 95) 

Door Sjak Kroet 

Het is zondagochtend 28 december en na twee fantastische kerstdagen staat plots de winter voor de deur. Met temperaturen rond het vriespunt in een besneeuwd landschap samen met een prachtige winterzon, verloopt deze dobbersessie in een sprookjesachtig decor. 

De rivier nadert en vanonder de kant vandaan hoor ik een raar geritsel. Heel voorzichtig, met de camera in de hand, probeer ik dichterbij het gesnuffel in de sneeuw te komen.


Sprookjesachtig decor.


Dan heb ik het beestje in de lens, het is een fret! Heel even blijft ze verbaasd staan kijken maar zodra ik nog dichterbij kom, is ze er als de bliksem vandoor. Wat een mooi beestje.


Fret!


Tja, dat is het mooie van het winterse dobbervissen. Nu de voedselvoorraden schaarser worden, kom je ook deze zeldzame dieren tegen, die je normaal gesproken nooit ziet.

Heel mooi drift mijn dobber via de stroomnaad naar het einde van de beek. Nog linksaf onder een bruggetje door en dan alsmaar rechtdoor waar uiteindelijk de rivier ligt te wachten.

Het bruggetje levert helaas geen aanbeet op maar als mijn dobber dan langzaam een ingang van een smal zijslootje passeert, hupt deze plots op en zakt gestaagd de diepte in, beet!

Ik zie dat het oranje bolletje heel even blijft stilstaan maar als deze dan verder doorzakt, is het moment van aanslaan nabij…hangen.

Meteen ontploft het viswater en vanuit het midden van de beek ontstaat een diepe kolk, als mijn dobber stroomafwaarts uit het zicht verdwijnt.

Het koude gevoel is meteen verdwenen, als mijn hengel doorbuigt en de eerste uithaal van de snoek pareert! Het is geen monstersnoek want al heel snel kan ik aan het kantje de landing inzetten.

Nog een pittig slotoffensief waarin de snoekexplosie de juiste sport oplevert en pakken maar!


Pakken maar!


In de nek pakken gaat prima en de enkele dreg die in het schaniertje vastzit, is met de tang meteen verwijderd. Een strak mannetje nabij de zeventig centimeter gaat niet onnodig op de foto.

Terugzetten gebeurd dan ook rap want de vrieskou en de sneeuw zijn niet juiste omstandigheden om de vis ook maar iets te lang op de kant te houden.

Zo en nu de hengel efkes op de kant, tijd voor een lekkere kop koffie. Want zeker nu is een warm drankje welkom!


Hengel efkes op de kant.


Na het koffiemoment dobbert een volgende spiering langzaam verder en kan ik de rivier al heel goed zien. Het uitzicht is hier echt fantastisch nu de winterzon weerkaatst in de sneeuw en alles in winterpracht doorkomt.

Het einde is nabij zodra mijn dobber tegen de laatste stuwwand aanloopt.

Ik haal mijn dobber terug, los de spiering, zet de dreg vast en loop de stuwwand op… finished! De decembermaand zit erop.

De mooie vangstresultaten die tijdens het dobbervissen werden geboekt bewijzen dat er slepend met een doodaasvisje nog prima snoek is te vangen in het kleine viswater vanaf de kant.

Nog een poortje door en een bruggetje over en ik sta aan de rivier!Ik sta aan de rivier!


Voor nu wens ik alle volgers van kantsnoek de beste wensen voor 2015 en dat het maar een gezond en mooi sportvisjaar mag worden. Aankomende zondag 4 januari 2015 zal ik opzoek gaan naar een eerste kantsnoek van het nieuwe jaar. Waar deze gevangen gaat worden, is voor mij ook nog een vraagteken.

Tot dan!
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Speed of Slowmotion: deel 2
Willem Moorman -