Kantsnoek! (deel 75)

Kantsnoek! (deel 75)

 
Door Sjak Kroet
 
Het is zondagochtend 15 december half negen, ik ben al aan het snoekvissen stroomafwaarts. In een omgeving waar Staatsbosbeheer de regie in handen heeft en alle belangen, ten gunste van een natuurlijk evenwicht, prima beheert! Regelmatig tref ik hier aan de beek boswachters. 
 
Die mij tegenwoordig wel kennen bij naam en enthousiast een praatje maken betreffende de snoekstand in dit afwateringsstroompje. Het is echt prachtig vissen in deze omgeving: de aanliggende bosranden, de weilanden, echte puur ongerepte natuur. 
 
Waar ik verder nog nooit iemand met een hengel in de hand heb gezien. Er wordt hier dus eigenlijk zo goed als nooit gevist, waardoor de snoeken hier zelden of nooit zijn gehaakt. Dressuur is hier nog niet van toepassing. De kilometers viswater die voor me liggen worden regelmatig door een duiker, een bruggetje, boeren-zijslootje of stuwtje verrijkt wat de trefkansen op snoek vergroot. 
 
De kilometers viswater…
 
Vaak liggen ze nu al korter bijeen en zal een decemberaanbeet misschien wel een hotspot verraden om de komende tijd met dood aas secuur af te tasten. Het milde decemberweer is aangenaam tijdens het struinend vissen want regelmatig komt het zonnetje erbij en brengt de zuidwestenwind mijn dobber iets sneller in beweging om zo via de stroomnaad de spiering te transporteren.
 
Na bijna twee uur slepen is het raak en wordt de spiering in de bovenste waterlaag gegrepen als ik deze voor een bruggetje terugtrek …Boem! De dobber die langzaam naar het bruggetje kruipt en dieper wegzakt, geeft mij een gevoel van spanning en sensatie…Doorhalen. 
 
De eerste dreun is geweldig zodra de snoek de benen neemt. Om deze snoekaanbeet te verzilveren, vergroot ik de druk tijdens de dril waardoor de rover uit de zone van het bruggetje wegblijft. 
 
Tjonge, wat een heerlijk moment als ik van onder het kantje vandaan de snoek kan pakken….Hebbes! Een dikke snoek van 88 centimeter is meteen gelost want de dreg hangt keurig voor in de bek. In het weiland maak ik nog snel een pasfoto!
 
Pasfoto!
 
Als deze fraaigekleurde kantsnoek weer eenmaal zwemt, trek ik de thermoskan uit mijn draagtas: ‘Koffietijd’! Tja, afgelopen week vergat ik in mijn enthousiasme de zwarte gloed. Maar goed dat dit nu niet het geval is. Want Jack heeft zeker gelijk, echt een ‘foutje’ en zeker in de decembermaand als een opwarmmoment welkom is in de buitenlucht.
 
Zodra de boterhammetjes op zijn en de lunchrommel weggestopt is in een zijvak van de draagtas gaat de zoektocht verder. En is het laat in de namiddag opnieuw raak, als mijn dobber bij een volgende bruggetje zomaar onder ploft! Als een komeet schiet de snoekdobber onder de brug, een aarzeling en doorhalen maar…Hangen!
 
Pfff, dit gaat een stuk trager. Maar dan ineens komt de snoek omhoog! De aasvis die voorin de bek bengelt, is nog net zichtbaar zodra ze weer wegduikt. Ook dit is een stevig dametje die door het zandkleurige viswater superfraai oplicht tijdens de dril. De schaduw van de kromme hengel die door het laatste zonlicht weerkaatst in het viswater tekent glimlachend mijn gezicht. 
 
Een vismoment waarin de snoek zomaar opgeeft en blijkbaar weet dat de strijdt is beslecht. Pakken, dreg lossen, en maar snel terug zetten deze rover, die vier centimeter groter blijkt te zijn als de eerste kantvis van vandaag.
 
Ook ik hou het voor gezien want de dag is voorbij gevlogen en de avond valt spoedig. Snel pak ik mijn boeltje in en loop dwars door de weilanden richting de bosrand waar het avondmaal voor de wintervogels al geserveerd blijkt te zijn: decemberbessen.
 
Decemberbessen.
 
Thuis aangekomen blijkt ook mijn lieve vrouw het avondeten al op tafel te hebben staan: "Aanschuiven maar, Sjak!" Goed, aankomende zondag ga ik opnieuw slepen met dood aas. De decembermaand is wat mij betreft de beste periode om met dood aas te slepen wetende dat het nu toch echt allemaal trager mag.
 
De presentatie mag slower en als ze dan echt helemaal niet willen bijten is de geur van de spiering uiteindelijk doorslaggevend!
 
Sjak Kroet

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -