Kantsnoek! (deel 72)

Kantsnoek! (deel 72)

Door Sjak Kroet
 
Het is zondagochtend 24 november kwart over acht: konijnen springen op uit het natte gras en een groene specht doorboort een boomschors in het herfstbos. Een boswandeling dwars door de optrekkende ochtenddauw, een indrukwekkende start, als ik plots daarna aan de waterkant sta! Een inham van een oude waterverbinding, is de snoekstek voor vandaag.
 
Op deze stek, heb ik de laatste weken regelmatig, koppen, staarten, en vinnen gevoerd. Hierdoor creëer je een ware voerplek en zal de geur van het visafval de juiste prikkel doorgeven aan de snoeken die deze inham passeren. 
 
Het lokken is vaak niet zo moeilijk maar om de snoeken te laten boeken voor dit all-in appartement, is een stuk lastiger. Het regelmatig bijvoeren zal niet alleen de tafel gedekt houden maar ook nieuwe tafelgasten op de wachtlijst plaatsen. Ben nu dus ook zeer benieuwd of er tafelgasten zijn aangeschoven en zitten te wachten op het hoofdmenu…
 
Zodra mijn stekkie in de beschutting is opgebouwd, trek ik het hoofdgerecht uit de aastas, een verse spiering. Hapklaar…Inzetten maar.
 
Inzetten maar.
 
Het is heerlijk, rustig herfstweer vandaag! Windstil, een knipoog van de zon en gratis vogelmuziek uit het aangrenzende herfstbos, die ook nog precies het juiste deuntje fluiten namelijk “Relaxed… Just do it”! 
 
Na 40 minuten is de eerste opleving een feit als mijn dobber langzaam wegloopt en de diepte inzakt. Meteen sta ik kort aan het kantje: 21, 22…23, doorhalen! Lekker, die hangt en na een korte dril van enkele minuten ligt de eerste snoek van vandaag op de onthaakmat. Voor de zekerheid meet ik ze even nauwkeurig na: 68 centimeter, om een eventuele vangstherhaling te kunnen bevestigen.
 
Terugzetten gebeurt ook snel maar dan wel aan de andere zijde van de inham, zodat deze snoek eventuele andere tafelgasten niet wegjaagt. Zo lekker, de kop is eraf, nu maar snel een nieuwe traktatie aanbieden en dat in deze tijd van geschenken, haha...
 
De dobber die heel even omhoog komt na de inzet doordat de aasvis langzaam wegzakt, laat direct daarna een raar tikje zien en er trekt een kringetje door het water…Als ik de aasvis dan iets wil optillen, ploft de dobber steenhard onder! Tjonge, dat is snel….Opnieuw beet! Signaleren, doorhalen…Bang, ook deze snoek hangt perfect en jaagt kiezelhard de diepte in. 
 
Deze voelt toch krachtiger aan als die eerste snoek van zonet want voor het eerst vandaag wordt de hoofdlijn door de slip getrokken. Een stevig gevecht waarin de snoek alles geeft, maakt deze hobby extra leuk vanaf het kantje. Daar doe ik het voor: de sensatie, de kromme hengel en de natuurlijke viskracht…de snoekexplosie!
 
De snoekexplosie!
 
Het is echt smullen vandaag want het hoofdgerecht wordt gulzig opgeslokt door de tafelgasten, die blijkbaar niet graag op de wachtlijst willen staan! Hebbes, op de mat, onthaken en effe goed nameten: 76 centimeter, al een stuk vetter dan die van zonet. 
 
Ook deze snoek wordt direct teruggezet aan de achterzijde van de rietkraag. Een volgende spiering wordt aan het takeltje bevestigd, ingooien, de beugel van de vismolen open en genieten maar! Genieten is het hier zeker op deze heerlijke herfstdag in een kleurrijke omgeving met spiegelglad viswater onder het genot van een krachtige kop koffie in de buitenlucht!
 
Na de vangst van numero twee blijft het een lange tijd rustig en ik snij in de tussentijd een zak voervisjes, 'sardientjes', aan gort om zo dadelijk, als het stoppen nabij is, bij te voeren zodat de tafel ruim gedekt blijft! 
 
Maar als ik dan opkijk, blijkt mijn dobber verdwenen te zijn…Vlug poets ik mijn handen schoon en loop naar de hengel toe. Oppakken, richten, uithalen…Beet! Een derde vis is een feit, zodra ik de snoek voor het kantje in de nek kan pakken. Een mooi jagertje…
 
Een mooi jagertje…
 
Het dregje is snel gelost op de onthaakmat en het meetlint laat 62 centimeter noteren. Zo, dit was dus de derde tafelgast voor vandaan! Nu snel terugzetten, bijvoeren, opruimen en naar huis, het hoofdgerecht valt hier prima in de smaak.
 
Aankomend weekend zal ik hier op zaterdag terugkeren wetende dat er daags daarop weer een kaarsje bij mag, als mijn verjaardag op de kalender verschijnt! Tot dan…
 
Sjak Kroet

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -