Kantsnoek! (deel 70)

Kantsnoek! (deel 70)

Door Sjak Kroet  
 
Zondagochtend, 07:50 uur: snoekvissen in thuiswater! Tja, weilanden en koeien… Adembenemend mooi: 'De Maasvlakte'. Waar veeboeren en kippenboeren nadrukkelijk aanwezig zijn in de omgeving van de rivier. Een regenbui passeert en donkere wolken pakken samen waardoor het lijkt of dat de avond valt! Diep in mijn jas gestoken met de regenkap op, volg ik struinend mijn dobber, die in het viswater van een beek hangt, geladen met een grote, dikke, vette spiering.
 
Het is de eindfase van deze beek want het rivierwater van de Maas ligt 100 meter verderop. Door de regentijd van de afgelopen weken, staat het beekje nu tot aan de nek gevuld met water. Ook het rivierwater staat al dreigend hoog en loopt bijna over in het viswater van deze beek. Nog effen en de vissen kunnen zo van de rivier de beek opzwemmen!
 
Koeien…. 
 
Deze eindfase maar ook de komende stroomnaad van de rivier zijn door de hoge waterstand nu ideaal om als snoekvisser op te zoeken. Zeker als je graag met doodaas sleept. Je kunt nu de aasvis verleidelijk hoog aanbieden, afremmen maar vooral vertragen tijdens het driften zodat de flanken van de spiering gigantisch kantelen in de bovenste waterlaag.
 
Door te vissen met een lange kanthengel is de controle over de hoofdlijn optimaal en zal geen enkel signaal dat de dobber doorgeeft je ontgaan. De spiering hangt preciezer waar je hem wil hebben, namelijk in het zichtveld van vooral de jagende snoek. Het is vaak alles of niets maar dat is ook snoekvissen, vanggaranties heb je niet. Wat een 'formule' want nog geen uurtje later sta ik plots met een hoepelkromme hengel en is warempel de spiering gepakt…Beet! Heerlijk, stevig drillen in de sterke stroming en dan als beloning, deze mooie kantvis!
 
Mooie kantvis!
 
Een echte riviersnoek, die vanaf de Maas hier onder deze stuw jaagt op kleine snoepvisjes, daar waar het viswater van de beek de rivier instroomt. Ik zal ze maar gauw terugzetten zodat ook deze snoepwinkel weer een goede klant terugheeft! Kort daarna als een volgende spiering rondwaggelt in het kabbelende viswater, schenk ik een warme kop koffie. Lekker zo in de buitenlucht, boterhammetje met kaas, kop koffie en een geweldig uitzicht over de rivier…Happy! 
 
Het regenweer van de vroege ochtend is kompleet omgeslagen in een zonnige herfstmiddag, wat mij prikkelt om na de koffie nog een stukje verder te slepen in het viswater van de Maas. Gewoon lekker struinen achter je dobber aan en de aasvis verleidelijk terugtrekken en vertragen bij hinderlagen waar je de snoek verwachten kunt. 
 
Laat in de middag wanneer ik wil stoppen met vissen en mijn spiering binnendraai, is er ineens een grote rug die opbolt voor de kant en mijn aasvis mist! Vlug zet ik de spiering opnieuw in, maar een aanbeet komt er helaas niet. Kappen, die komt volgende week wel aan de beurt, als ik hier begin met slepen bij die kippenboer.
 
Kippenboer.
 
Het plan voor aankomende zondag is duidelijk, terug naar de rivier. De startlijn is de finishstreep van vandaag. Doei…
 
Tot volgende week!
 
10 november 2013
Sjak Kroet

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -