Kantsnoek! ( deel 67 )

Kantsnoek! ( deel 67 )

Door Sjak Kroet

Het is zondagochtend 20 oktober en de sardine die al verleidelijk ronddobbert stroomafwaarts is nog niet opgemerkt, het is half negen! De Walgraaf, het beginpunt vandaag, is een boerensloot. Deze sloot stroomt in de omgeving van Gemert en eindigt uiteindelijk in het riviertje de Aa, waar de eindstreep is getrokken vandaag.

Leuk, want in deze omgeving is het snoekvissen voor mij begonnen. Als klein jongetje fietste ik hier naar dit slootje. Met de hengel in de hand en de aasvisjes in een emmertje, bengelend aan het fietsstuur. Vanuit de rietjes vandaan, probeerde ik mijn eerste snoeken te vangen, wat erg spannend was zodra de dobber onderplofte! Deze vismomenten blijven je altijd bij, wetende dat nu alles zo anders is. Zoals de regelgeving (verbod levend aas 1997 ), de vispas, de snoekstand en natuurlijk de omgeving…Wat een verschil met weleer!

In de verte weerklinken de zware geluiden van tractoren, die op- en afrijden uit de maïsvelden, in deze vroege zondagochtenduren. De maïstijd is een drukke periode op de boerderij. Zeven dagen in de week hard werken want die maïs moet eraf voordat de vorst komt! Na anderhalf uur snoekvissen, dobbert de sardien in de richting van een bruggetje, waar ook nog een verleidelijk zijslootje binnenkomt. Hier kan het zomaar gebeuren…Afremmen en langzaam driften.

 
Afremmen en langzaam driften.

Meerdere malen trek ik de aasvis terug tot voor de ingang van het duikertje maar geen snoek lijkt dit als een schuilplek te herkennen. Totdat ik het sardientje spontaan onder het bruggetje doorstuur en de dobber in ene beweging onderploft….Beet! Pfff… eerst even het signaal volgen van de dobber, die langzaam dieper wegzakt. En nu….Doorhalen!! Ook nu, is de eerste klap een daalder waard, want de snoek hangt.

Meteen zwemt ze in de richting van de brugpalen, om zich te verlossen van de takel. Stevig afremmen op een strak afgestelde slip, met de hengeltop kort boven het viswater, verkleint de bewegingsruimte van de snoek. Hierdoor komt ze uiteindelijk onder de brug vandaan en in open viswater terecht. Prachtig zoals het viswater dan ontploft en je dobber het stuurelement is tijdens de dril.

Dan komt ze bovendrijven, voor dit viswater een mooie snoek, een Walgraafje! In de nek pakken gaat nog prima en de dreg die in het schaniertje vastzit, is snel gelost als ik ze even in het natte gras neerleg. Zo, het meetlint er nog onder…68 cm, strak en diepgekleurd tot in de staart deze rover. Leuk en dat allemaal in het snoekwatertje van weleer, waar ooit kantsnoek is ontstaan!!

Als de snoek is teruggezet en een verse sardine het viswater herlaadt, gaat de hengel even op de kant, voor een welverdiende kop koffie. Pauze…

 
Pauze…

In de pauze, geniet ik van de dampende koffie, een smaakvolle donut en alles wat dit een fijne herfstdag maakt! Wat is snoekvissen toch geweldig, wetende dat je zelfs in de pauze kansen maakt op een aanbeet. Om verder niet veel tijd te verliezen, ruim ik kort naar de koffie de etensresten op en breng de dobber weer in beweging om zo de sleeproute richting de Aa, te voltooien. Het weer is trouwens prima vandaan! 17 graden, vrij zacht voor de tijd van het jaar. Een schouwspel, waarbij de zon en wolken elkaar regelmatig aflossen.

Als een uur later de dobber achter het laatste stuwtje koerst, precies daar waar de Aa het viswater van de Walgraaf doorkruist, is er onverwachtst nog een opleving! Steenhard knalt de dobber onder en kruipt vervolgens langzaam de stroming van de Aa binnen. Ik volg het signaal maar net op dat moment komt de dobber onverwachts bovendrijven en heeft de snoek de aasvis uitgespuugd.

Tjonge, dat is balen…Was misschien wel een serieuze vis, heeft waarschijnlijk een haakpuntje gevoeld…Helaas! Zo en nu naar huis, het is mooi geweest voor vandaag. En die boeren maar werken, staat er al weer een volgende tractor klaar, te wachten op de brug, om volgeladen te worden met maïs. Respect, voor deze mensen…Maïstijd!

 
Maïstijd!

Aankomende zondag dobberen we heerlijk verder met doodaas, alleen nu met een spiering als catcher. Zal me benieuwen of dat het viswater van een singel tussen de fabrieksbedrijven, een kantsnoek oplevert…
 
Zie je!
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -