Kantsnoek! (deel 66)

Kantsnoek! (deel 66)

Door Sjak Kroet
 
Zondagochtend 13 oktober, rond de klok van achten; ik ben al onderweg! Het regent pijpenstelen en de wind die variërend is van richting, maken het autoritje door de Gelderse provincie niet bepaald eenvoudig. Nee, het is eigenlijk hondenweer, zeg maar rustige snoekweer… 
 
Tja, nu is binnen zitten al helemaal niets voor mij, laat staan dat je dan met een krantje in de hand en het drinken van twee kannen koffie, de hele dag strak op de bank moet zitten: ”Alstublieft”. Nee, daar heb ik teveel energie voor. Laat mij maar lekker een dagje struinen achter de dobber aan, ook met dit ruige herfstweer. 
 
Na drie kwartier arriveer ik in de omgeving van Tiel. De Linge, die hier dwars door deze zone in de Betuwe loopt, is een van de stromende viswateren van dit waterrijke gebied. Snel parkeer ik de auto, trek mijn regenpak aan en zet de hengel visklaar. Als alles daarna is gecontroleerd, prik ik een sardine aan de takel en kan het dobberen op de klassieke manier beginnen, stroomafwaarts richting een uitloop van de Linge. Een prachtig beginpunt waar direct vangkansen mogelijk zijn.
 
Een prachtig beginpunt.
 
Na tien minuten is het al raak en is de dobber kort achter het stuwtje vandaan onder geknald, de diepte in. Tjonge, spannend…wat een visserij! Langzaam volg ik het signaal, zoek contact met de dobber en haal stevig door. Meteen zoekt de snoek in de stroming naar de nooduitgang. 
 
De doodaashengel van D.A.M die nabij de vier meter lang is, kan het drukoffensief goed aan en stuurt de snoek prima de landingfase binnen. Het is geen grote snoek die de sardine heeft verschalkt maar wel een echte vechtjas, fantastisch! Zo, pakken, takel lossen en die ondeugende kop op de foto, prima begin.
 
Ondeugende kop!
 
Nog geen zestig centimeter maar snel terugzetten zodat ze nog een stukje kan groeien. Een verse sardine eraan en door met de geit, zal toch ook nog wel een groter exemplaar liggen.
 
Nu wordt erin ons roofvislandje tamelijk veel gediscussieerd over de afmetingen en vangresultaten betreffende metersnoeken! Grotere exemplaren die dagelijks gevangen zouden worden door roofvissers of dat het echt helemaal niets meer voorstelt. Met foto’s van zo dichtbij dat de lens van de camera bijna een krokodil in beeld brengt!! 
 
Laat ik dit zeggen, een metersnoek vang je niet elke dag. Het blijft een bijzondere vangst of je nu vanaf het kantje vist of vanuit een boot. Je moet er gewoon een beetje geluk bij hebben, het blijft een momentopname! In 30 jaar enthousiast, gepassioneerd hengelen op snoek, staat bij mij de teller op negen gevangen metervissen en wie weet komt er deze winter wel weer een reus op mijn pad. Gewoon blijven zoeken…Dat is de enige echte methode!!
 
De regen die onvermoeibaar doordruppelt brengt op een dag als vandaag in één keer heel veel water in de sloot. Akkers komen vol te staan met regenwater, de gemalen moeten bijgestaan worden door grote waterpompen en de boerenbedrijven die al genoeg getroffen zijn door de crisis gaan nu nog eens extra kopje onder door wateroverlast. 
 
Ook het drinken van een warme kop koffie in de buitenlucht is nu lastig. Want voordat je het in de gaten hebt, loopt je kopje over. Dan maar even de vishengel op de kant, ik heb nu toch echt een bakkie koffie nodig! Vlug een krentenbol er achter aan en door: de Linge nadert! 
 
Met twee grote duikers in het vizier die al zo goed als ondergelopen zijn door de regen, dobbert de sardien de laatste vismeters van deze sessie binnen. Kletsnat tot achter mijn oren, probeer ik de sardien tot aan de tweede duiker te sturen. 
 
Ineens is er dan een hupje, een kring, een aarzeling…Maar dan ploft de dobber onder…Beet! Ik wacht een tel, zoek contact met de dobber en haal uit….Die hangt! Door de aanslag kletst al het regenwater van de hengel af maar ook in dit hondenweer blijft het spectaculair zodra de snoek door de slip jaagt…Een warm vismoment! Na een stevig gevecht komt de snoek bovendrijven. Prachtig zoals de rover uitbolt in de bovenste waterlaag met de sardien voorin de bek. Vlug onthaken op het natte gras…. Prima onthaakmat, zo nat zijn ze niet te koop!! 
 
Prima onthaakmat…
 
Een mooie tachtiger kantsnoek wordt daarna snel van het ene natte moment in het andere natte element teruggezet. En nu naar huis…Een warme douche, uitsmijtertje eten en plannen maken voor aankomende zondag. Ik ga zeker…Wat een verslaving…
 
Tot volgende week!
 
Sjak Kroet

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -