Kantsnoek! (deel 63)

Kantsnoek! (deel 63)

Door Sjak Kroet  
 
Het is zondagochtend 22 september half zeven: scheren, haren kammen, tanden poetsen, koffie zetten, spullen in de auto en op naar de Peel. Een uitgestrekt natuurgebied waar het kleine water vanaf de kant veelal bestaat uit beken en boerensloten die uiteindelijk in contact komen met de hoofdader: het Defensiekanaal. Al snel is het viswater via de Middenpeelweg bereikt.   
 
Zodra alles is gecontroleerd en de auto afgesloten staat, trek ik mijn blauwe overjas aan. Deze jas van Kjelvik is nu welkom, wetende dat de eerste ochtenduren in de herfst aan het viswater koud en vochtig zijn. Een bontgekleurde shad met de tekening van een baars mag vandaag te water als catcher omdat de snoek hier graag op kleine baars jaagt. 
 
Na een klein uurtje vissen is het 'Beet'… Heel even wacht ik en zet de haak….Hangen! De snoek duikt de waterplanten in en stuitert dwars door de waterlelies. Dan ineens draait de rover van de kant weg, naar het midden toe, wat ik snel vastleg op camera. 
 
Naar het midden toe…
 
Heel even kan ik de snoek zien! Misschien een zeventiger, maar de sport op het lichte materiaal is er niet minder om. Na een aantal krachtige visminuten hangt ze opgebrand aan het kantje. In de nek pakken gaat nog prima. Shadje lossen en meten:…67 cm, net geen zeventiger maar een goed begin! Ik zet haar terug. 

Stroomafwaarts gaat de zoektocht verder: verschillende duikers en rietkragen worden uitgevist. Tussendoor geniet ik van een dampende kop koffie om daarna de shad weer snel tot leven te brengen. Een stuwtje nadert, het is na de klok van 11:00 uur. Dit zijn altijd stekken die ik rustig en kalm benader wetende dat de snoek hier huizen kan.
 
“Snoek”…..als een zoveelste inzet, kort tegen de stuwwand aan, mij een kromme hengel bezorgt! Ook deze vis geeft fantastische sport en meerdere rondjes worden uitgeknokt. Hier word ik als sportvisser vrolijk van…Yeppa!! 
 
Yeppa!!
 
Een tweede kantsnoek deze ochtend is een feit. En is deze precies tweeënzeventig centimeter, mooi herfstplaatje! Echt helemaal 'niks' geleden door met een enkele haak te vissen. Hierdoor blijft onthaken een koud kunstje, de vis wordt niet onnodig beschadigd en terugzetten kan direct! 

Ook na deze vangst smaakt de koffie voortreffelijk, zéker met die gevulde koek erbij die Maria denk ik vanochtend in mijn tas heeft gestopt…Bedankt! Maar goed dat het niet steeds een pilsje is want dan werd ik nog aardig dronken deze ochtend, ha, ha…
 
Na het koffiemoment probeer ik achter de stuw nog wat tijd vol te maken. Langzaam peuteren onder het stuwtje vandaan waar ook nog een aantal palen in het viswater staan, blijkt regelmatig een schuilplek voor snoek te zijn. Door de stroming achter het stuwtje vandaan zie ik zodra de shad omhoog komt witvis meedeinen in de bovenste waterlaag!  

En als ik dan niet veel later de shad voor de kant wil ophalen, klapt er ook nog een derde snoek op deze ochtend, die door de dreun meteen zelf de haak zet. De spinhengel vangt de eerste klap goed op, zodra de snoek opspringt onder de stuw vandaan en alsnog probeert de shad te lossen. Uitdrillen, pakken, onthaken, meten: 64cm! Ook deze vis is mooi getekend, wel kleiner dan de vorige maar in een goede conditie. Wat rest is terugzetten.
 
Terugzetten.
 
Tjonge, wat een dag hier in de Peel en dat alles vanaf het kantje! Zo, de shad van de speld en 'wandelen maar' terug naar de auto, die nog een behoorlijk eindje verder terug staat.

Nu is dat voor mij geen probleem, zeker niet naar het vangen van drie mooie kantvissen, wát een superochtend. Volgende week zondag staat een zijarm van de rivier op het programma. In de vroege ochtenduurtjes zal mijn shad daar actief rondzwemmen… Pakken maar!
 
Sjak Kroet
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -