Kantsnoek! ( deel 60 )

Kantsnoek! ( deel 60 )

Door Sjak Kroet.

Het is dinsdagochtend 3 september en na een wisselvallig voorjaar en een snikhete zomer staat dan ineens een eerste visdag op de kalender: ”Kantsnoek”! Goed de ‘R’ zit dan wel in de maand maar de zomer geeft zich nog lang niet gewonnen. Vandaag loopt de temperatuur op tot wel 26 graden.

Nu is dit allemaal niet erg: gewoon heel vroeg je bed uit, koffie zetten en gaan met die banaan want ze azen nu vooral in de eerste ochtenduurtjes. Nadeel van de hoge watertemperatuur in deze tijd is dat een lange dril voor een snoek dodelijk kan zijn. Nee, vooral nu is kort drillen een must en ik probeer het kunstaas al te lossen aan de waterkant zodat de snoek direct zijn weg terug kan vinden.

Waterplanten staan er nu nog volop en dat biedt mooie omstandigheden om shads zonder loodkop met een enkele haak hoog in het water aan te bieden. De snoek zal vanuit de waterplanten de shad zien fladderen en de rubbervis met een snel schot aanvallen.

Je ziet de vis komen en keihard op je kunstaas knallen, wat echt spectaculair is! Na een paar koppen koffie vertrek ik iets na de klok van zeven uur. Brood en koffie hoeven nog niet mee. Al snel zwemt een bruingetinte shad uitbundig rond in de bovenste waterlaag van het kanaaltje.

 
Bruingetinte shad.

Volop genieten is geen enkel probleem in het afwateringsgebied met de rivier als hoofdader in een mooie omgeving. Het eerste tikje op het kunstaas is er vrij snel. De baars die de turbulentie veroorzaakt is echter te klein om het bruine shadje te verschalken. Nee, die kleine rovertjes mogen er wel even aan ruiken maar ik haak ze liever niet, laat de ouders of de grootouders de rubbervis maar overmeesteren…De eerste uren lijkt er geen snoek geïnteresseerd te zijn.

Dan in een open stuk in het kanaal, waar een aantal zijsloten binnenkomen, is daar ineens de eerste boeggolf….Kantsnoek! Heel langzaam laat ik de shad naar de kant komen en zet hem direct opnieuw in…Zodra de shad vanuit het midden opduikt zie ik van links de rover komen….Bammm!! De enkele haak zit direct vast en de snoek duikt de waterplanten in.

De slip staat lekker strak afgesteld waardoor de spinhengel de zwaarste klappen opvangt. Ik probeer zo kort als mogelijk te drillen….Ze draait voor het eerst kort weg van de waterkant, het is een mooi geblokte rover. Nog even een rondje door de waterplanten en daar hangt ze kopschuddend klaar om te landen, geweldig!

Ik pak de snoek snel in de nek, los de shad en meet de zeventiger op de waterplanten. Na een korte adempauze tussen de waterplanten verdwijnt de eerste van het seizoen langzaam uit beeld.

 
Korte adempauze…

Ik stop ermee voor vandaag. De kop eraf is en een volgende visdag snel zal volgen. Mocht de zomer nog lang aanhouden dan zal ik vooral struinend in de ochtenduren op pad gaan. Zoals de weersverwachtingen nu zijn, is er van echt herfstweer nog geen sprake. Tijd om de bloemetjes buiten te zetten…..


 
Bloemetjes buiten zetten!

Tot volgende week!!

ANDEREN LAZEN OOK