Kantsnoek! (deel 59)

Kantsnoek! (deel 59)

Door Sjak Kroet

Vrijdagochtend 22 februari en een laatste snoekdag staat op het programma van een prima snoekseizoen 2012-2013. Het open weerbeeld vandaag, waarbij zon en wolken elkaar aflossen, zorgt ervoor dat een dagje struinen nog goed mogelijk is voordat de gesloten tijd aanbreekt!

De buitentemperatuur ligt net iets boven het vriespunt wat met de komst van 1 maart, niet de gebruikelijke lenteprikkels geeft om binnenkort de paaitijd in te luiden. De koffie staat te pruttelen, de broodjes met kaas zijn gesmeerd en speciaal voor vandaag gaat een zakje gevuld met goud gekleurde shads mee, om het seizoen met een kroontje af te ronden. Deze shads zijn 11 cm lang en hebben een gedimde actie.

Vooral in stromend water, wanneer de catcher in de opwaartse actie wordt vertraagd, versterk je de vangkans aanzienlijk. Als alles is gepakt, inclusief een extra setje batterijen, verlaat ik het thuisfront. Niet veel later, als ik vanboven een stuw vandaan het viswater aanschouw, gaat een voorlopig laatste speurtocht naar een kantsnoek van start.


Vanboven een stuw vandaan.

Al snel peddelt een goud gekleurde shad tegen de stroming in, terug naar het kantje. Ik volg stapvoets de catcher, die gigantisch oplicht in het heldere viswater van de beek die van hieruit dwars door een zone stroomt waar fruittelers en veehouders tactisch profiteren van het stromende water, waar het in stand houden van de natuurlijke factoren een optimaal rendement scoort in een fantastische boerenstreek.

Regelmaat, vertrouwen en hoop zijn hier nog altijd succesformules die vanuit grootmoeders tijd worden gehanteerd en waar generaties lang op is voortgeborduurd. Tot aan het middaguur blijft de catcher ongedeerd. Na een heerlijke koffiepauze waarin de goed gevulde broodjes kaas in de buitenlucht een opwarmmoment creëren, heb ik snel mijn weg weer gevonden zodra de winterzon de waterkant prachtig oplicht! De koude, snijdende noordoostenwind is denk ik zo de grote spelbreker vandaag, waardoor het vangen van een kantsnoek niet heel simpel is.

Volop genieten is nu het belangrijkste, wetende dat vanaf begin september er pas nieuwe kansen komen in een gloednieuw snoekseizoen vanaf de kant, in het kleine water waar nog altijd mijn passie voor deze roofvis ligt. Een prachtig plaatje zo kort aan het kantje, geeft dan genoeg informatie om te weten wat ik bedoel.


Kort aan het kantje…

Dan, laat in de middag, onder een bruggetje vandaan, is het toch heel onverwachts ineens raak… Beet! Meteen sla ik flink aan en een ijskoude waterkring ploft werkelijk uiteen. Het contact met de vis is krachtig en de vangst van een laatste kantsnoek dit seizoen is in de maak!

Tijdens de dril zoekt de snoek steeds maar weer de brug op om de shad te lossen. De snijdende winterwind laat de hoofdlijn zoemen zodra de snoek voor het eerst bovenkomt en wild met de kop slaat in het ijskoude viswater.

De shad die compleet naar binnen is gezogen, geeft vertrouwen zodra de landing wordt ingezet. Nog heel even spartelt ze tegen! De slip die goed is afgesteld, vangt ook de laatste energie-uitbarsting op. Tjonge, dit is toch gewoon fantastisch, hier doe je het allemaal voor, wat een hobby! Als ze dan uiteindelijk compleet is opgebrand en nogmaals woest met de kop slaat, is de strijd beslecht… Hebbes!


Hebbes!

Een mooie tachtiger kantsnoek met de shad finaal achter in de bek, zet voorlopig even een punt achter een prachtig seizoen dat in september weer doorloopt zodra de herfst van 2013 weer in het vizier komt.

Voor nu zeg ik: bedankt, een fijn voorjaar en een leuke zomertijd! Zie je zodra de bladeren weer langzaam gaan vallen… Zet ik nu effe die snoek terug… Doei!!
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -