Kantsnoek! (deel 50)

Kantsnoek! (deel 50)

Door Sjak Kroet

Het is zaterdagochtend 22 december en na het beëindigen van de Mayakalender, is gewoon een visdag op snoek samen met Piet Driessen, een prima begin van een nieuw tijdperk! Met het zachte weerbeeld en een depressie op komst, is het kunstaasvissen vanaf de kant nog steeds goed mogelijk.

Al snel ben ik onderweg. De A73 op, muziekje aan en gas op de plank! Een half uurtje later is de bestemming bereikt. Op huisnummer 31, Riverpiker! Na een hartelijke ontvangst en de nodige koppen koffie, vertrekken we niet veel later, samen met de vaste vismaat van Piet Driessen (die ook Piet heet), naar de Peel. Een uitgestrekt gebied waar kilometers viswater zoals beken, sloten en kanaaltjes stromen. Al snel zijn we aan het vissen.

Een mooie beek die dwars tussen de huizen door stroomt geeft achter een eerste stuw meteen een aanbeet. De roze shad, die aan mijn speld hangt is goed beschadigd, maar de snoek hangt niet. Zodra we de eerste beek hebben uitgevist, helaas zonder vangst, verkassen we naar een volgende sloot, verderop de Peel in.

Ook hier zijn in de winter volop vangstmogelijkheden en hinderlagen waar de snoek kan huizen. Meerdere stuwtjes, duikers en aanliggende greppels, die de sloot binnenstromen, vormen een klassiek decor. Struinend, met de twee Pieten in het vizier, wordt elke meter viswater gedekt!


Struinend, met de twee Pieten in het vizier.

Niet veel later is het raak en wordt er een eerste snoek gevangen. Ook een volgende snoek meldt zich snel, maar helaas vliegt die eraf. Jammer. Echt, er gebeurt van alles en de Riverpiker is in zijn element.

Zodra we verkast zijn naar een volgend kanaal ter hoogte van Grinsveen, is een boterham in de buitenlucht welkom. Een gezellig koffiemoment, vergezeld door een spontaan hondje, dat ook zijn graantje meepikt!


Een gezellig koffiemoment…

Kort daarna gaat de zoektocht naar snoek verder en is het Piet Driessen die een mooie zeventiger haakt. Na nog een misser in dit kanaal en de toenemende regen, besluiten we nog een beek te bezoeken op de weg terug naar huis.

Werkelijk, ook hier gebeurt er van alles en zijn er zomaar drie volgers en een misser in nog geen 20 minuten tijd gesignaleerd. De lach van de twee Pieten zegt genoeg, top! Dit is een bekend viswater voor deze roofvissers dus het vertrouwen is gigantisch hoog.

“Dikke snoeken zijn hier al gehaakt”, hoor ik Piet zeggen! Maar tja, ze moeten je kunstaas wel vol pakken, anders hangen ze niet. Met de camera in de aanslag volgt Driessen alles om zich heen. Fazanten, hazen en zelfs een buizerd die een landing inzet wordt gevolgd en als het kan gefotografeerd.

Tussendoor vertelt hij van alles over de streek, ook over het jagen op wild wat een passie uit weleer blijkt te zijn. Als er dan uiteindelijk toch nog een snoek wordt bijgevangen, is het gedaan voor vandaag! Wetende dat de regen ook niet meer stopt.


Het is gedaan voor vandaag!

Zo was er af en toe van alles aan de hand en werden er hier en daar enkele snoeken gevangen. Een leuke visdag in de Peel met een zeer prettig gezelschap.

Aanstaande zaterdag proberen we slepend met een dode aasvis een kantsnoek te vangen. Of dat gaat lukken, zien we dan wel!

Wat ik wel weet is… Fijne dagen!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -