Kantsnoek! (deel 49)

Kantsnoek! (deel 49)

Door Sjak Kroet

Het is zaterdagochtend 15 december en de eerste winterprik is geïncasseerd! Het weer dat compleet is omgeslagen met oplopende temperaturen tot 9 graden, dwingt mij vandaag om opnieuw struinend met shads te gaan snoekvissen. Heerlijk, met de spinhengel aan de slag!

Die dooiaanval en de oplopende thermometer kan de snoek wel eens actief doen azen, dus geen tijd te verliezen. Koffie in de thermoskan, een pak gevulde koeken en een reep chocolade mee zodat de energie ook voor de laatste vismeters bevoorraad is! Een gebied waar diverse slootjes grenzen aan de rivier is nu een prima zone om ze te zoeken.

Ook omdat een volgend slootje binnen enkele minuten bereikbaar is. Verplaatsen is geen probleem! Hierdoor vergroot je de trefkans. Vaak in de laatste 100 meter van een dergelijk slootje, waar je de Maas bijna kunt aanraken, gaan de hakken diep in de grond. Het venijn zit ‘m in de staart! Als niet veel later de auto geparkeerd staat, wordt kort daarna de shad voor het eerst ingezet.

Om het koperkleurige viswater maximaal te dekken, is een zwart/witte shad nu handig. De flanken van deze catcher lichten zo sterk op, dat zelfs dit donkere viswater een uitdaging wordt. De shad zwemt al een tijdje rond en vertoont een prima kantelende actie waarbij de kleurencombinatie perfect reflecteert. De eindfase van het eerste slootje nadert.


De eindfase van het eerste slootje nadert.

Zo slow als mogelijk laat ik de shad terugkomen naar de kant. Het kan hier zomaar gebeuren! Even omhoog tikken en afremmen, wat een extra verleiding in de toonbare actie vergroot. Als de shad net voor de kant opduikt is daar ineens een enorme kolk… Boemmm!

Thjoo, die hangt. De snoek die de shad vol heeft gegrepen, heeft in de draaiactie weg van de kant, zelf de haak gezet. Echt, in ondiep viswater is het drillen van een kantsnoek pure verslaving, zo spectaculair. Kicken, wat een sport!

Zelfs een aantal voorbijgangers stoppen om te zien wat er uit dat smalle slootje tevoorschijn komt. Na een aantal heerlijke visminuten is ze aan de kant. Meteen heb ik het handvat gevonden. Het zwart/witte shadje wat mooi in de bovenlip van de snoek hangt, wordt door een voorbijganger mooi op foto vastgelegd. Bedankt!


Bedankt!

Ook bij het terugzetten van de snoek blijven ze nog even staan kijken. Als daarna iedereen is verdwenen en de rust terugkeert aan de waterkant, is het de hoogste tijd om te verkassen. Een volgende sloot die hier iets verderop stroomt, kan gezien de vistijd nog net worden meegenomen.

Deze eindfase wordt voorzien van een stuw, een duiker en een heel oud bruggetje, wat een aangename rustplek creëert voor een lekkere kop koffie met een gevulde koek. De sloot die hier onder de weg doorstroomt, biedt weer volop vangstmogelijkheden. Het viswater wordt hier afgeremd door een vernauwing onder de weg!


Het viswater wordt hier afgeremd…

Al snel ben ik weer aan het hengelen. De shad die traag de hinderlagen van een eventuele volgende snoek passeert, geeft een gevoel van controle, passie en vrijheid! Achter de brug waar het viswater werkelijk explodeert, is tot twee keer toe een volger actief die wel loskomt maar helaas niet toeslaat.

Zodra de Maas in zicht komt, het tweede slootje stilvalt, is een prima visdag afgerond. Een geweldige snoekdag in prima visweer, pure liefhebberij! Het is half vijf, tijd om naar huis te gaan. Als dit zachte weertype aanhoudt de komende tijd, zit er misschien nog wel een verrassing in het verschiet!

Zie je zaterdag de 22ste, net voor de kerst!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -