Kantsnoek! (deel 39)

Kantsnoek! (deel 39)

Door Sjak Kroet

Het is zaterdag 6 oktober en al vroeg in de ochtend veroorzaakt de shad onrust onder de witvissen. Het riviertje de Aa stroom in een lekker tempo onder mijn hengeltop door. Alles is verder nog rustig en verlaten!

Een buizerd is blijkbaar wel al vroeg uit de veren geweest gezien de vogelrestanten hier aan de kant. Waarschijnlijk een houtduif te grazen genomen, zit de eerste dagen wel vol die rover. Naar nog geen twintig minuten is het al raak en zijn de eerste drilmomenten van de dag een feit! Een snoek van 70cm verzet zich dapper en geeft deze stille ochtend een impuls van opleving en actie. Een lekker begin, kan nog goed in de nek gepakt worden deze rover. Mooi getekend is de snoek, die nog geen twee minuten na de lading al weer wegzakt tussen de waterplanten.


Zakt weer weg tussen de waterplanten

In dit gebied van de Aa was de hengeldrukte voor jaren terug wel anders. Witvissers zaten vlonder aan vlonder en 5 tot 10 kilogram vis de man, was maar heel gewoontjes. Als kunstaasvisser op roofvis had je hier dan op zaterdagochtend niets te zoeken. Nam je het risico wel, dan moest je incalculeren dat je de hele meute achter je aan kon krijgen.

Nee, de wetenschap van al die kilo’s witvis waren voor mij belangrijker en zodra in de winter de witvissers aan de kachel zaten, waagde ik mijn kans op snoek. Slepend met een dode aasvis onder de dobber stond ik hier dan vaak te rillen van de kou.

Een dode baars was dan het door mij aangeboden aas wat hier door de snoek gulzig werd gegrepen en meteen een einde maakte aan de vrieskou. Die herinneringen houden vooral vandaag de dag,de passie voor snoek bij mij in stand. Vandaar dat ik hier jaarlijks een aantal keer terugkom, nu met kunstaas (shads), in de winter met doodaas.

De eerste uren vliegen voorbij. Het is zwaar bewolkt. Een brug die nadert op mijn route biedt meteen beschutting voor een gigantische plensbui. Vanonder de brug vandaan is er zo af en toe activiteit onder de witvis te bespeuren wat doet vermoeden dat de rovers ook aanwezig zijn.


Vanonder de brug vandaan.

Het is vaak een reflex, momentopnamen wanneer de snoek vol voor je kunstaas gaat. In de 500 meter die nu al achter mij liggen, was het kort na de start al meteen raak. Maar wie weet zijn er daarna al verschillende snoeken de revue gepasseerd, zonder een krimp te geven. Ze liggen er zeker, maar ze bijten gewoon niet altijd!

Wanneer de zone rond en nabij de brug is uitgekamd, is het tijd voor de nodige cafeïne. De koffie is altijd lekker buiten, zeker met die herfstachtige taferelen. Nee, niet alleen het vangen van snoek maar ook de momenten van buiten koffiedrinken aan het viswater geeft voldoening en ontspanning.

De shad fladdert alweer vrolijk rond, kort na de koffie. De Peelseloop die hier in de Aa uitmondt, is een stek om secuur uit te vissen. Ook het weerbeeld slaat helemaal om, de zon komt er zelfs bij! Mooi is de kleurscheiding zichtbaar, daar waar beide elkaar treffen, een hotspot voor alles met tandjes.

Wat ik al vermoedde wordt meteen bevestigd, want de shad wordt meteen gegrepen wanneer deze in de kleurscheiding verdwijnt en omhoog wordt getikt! Hatseflats, die hangt en een tweede snoek doorbreekt een lange tijd zonder aanbeet op deze zaterdag.

De dril is geweldig want de snoek komt tot twee keer toe in zijn geheel uit het water gesprongen… Echt kicken! Ook deze rover is zeer donker getekend en geblokt zoals de meeste snoeken hier wel zijn. Na een explosieve dril komt ze opgebrand naar de kant.


Opgebrand naar de kant!

Is ook goed in de nek te pakken tijdens de landing. Iets groter dan de eerste snoek vanochtend, 3 centimeter precies. Snel zet ik ze terug wat altijd een speciaal moment is. Na nog een aantal uren vissen verlaat ik laat in de namiddag de waterkant. Tijd om naar huis te gaan.

Volgende week zaterdag ga ik naar een ander riviertje, de Niers. Dit riviertje komt vanuit Duistland ons landje binnen. Misschien dat de kantsnoek daar ook geïnteresseerd is in mijn shads. Het zal me benieuwen…

Wat ik wel weet is dat na vandaag de Aa, zeker later in de winter, nog met doodaas slepend wordt bezocht. Misschien dat we dan de grotere dames kunnen haken die vaak een dode aasvis niet kunnen weerstaan! De shads krijgen nog drie weken zwemles, om te beginnen in het water van de Niers, aanstaande zaterdag!

Tot dan!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kantsnoek 143
Willem Moorman -
image description
Kantsnoek 142
Willem Moorman -
image description
Kantsnoek 141
Willem Moorman -