Kantsnoek! (deel 38)

Kantsnoek! (deel 38)

Door Sjak Kroet

Het is zaterdagochtend 29 september en de herfst die zo langzamerhand zijn eerste sporen begint achter te laten, is een zichtbaar feit. Het aanbod aan drijvend blad zal de komende weken toenemen, is gewoon niet tegen te houden dit natuurlijke proces!

Zie het maar als een extra hindernis die genomen moet worden tijdens het vissen. Het riviertje de Aa herbergt sterke snoeken die in tegenstelling tot het zandgat van afgelopen week, alert, hongerig en actief zullen zijn, want niet-eten betekent op dit soort viswater waar het altijd hard stroomt, gegeten worden.

De verschillende instapplaatsen voor kanovaarders bevestigen dat het hier niet om stilstaand water gaat. De opvallende flanken van de blauwe shad zijn door mij goed zichtbaar wanneer deze soepel door de stroming peddelt en de zone voor een stuw doorkruist, net voor de klok van 10 uur.


De zone voor een stuw doorkruist.

Vanaf de kant kun je goed gebruik maken van de stroming, door vanuit de pols op souplesse, met korte, lichte tikken de shad hoog en langzaam binnen te vissen. De truc is dat de shad zo lang als mogelijk in het water hangt tijdens het binnen vissen en een reactie uitlokt. Snoeihard zal de snoek deze dan grijpen.

Let op dat je slip goed staat afgesteld; de stroming maakt ze tijdens de dril eens zo sterk dus niet te kort drillen, voorkom lijnbreuk! Het wisselvallige weerbeeld maakt het plaatje compleet en de hoge bomen achter mij zorgen voor beschutting tijdens een regenbui.

Als de shad net voor de stuw opduikt en voor de waterplanten omhoog komt, is daar een eerste dreun! Meteen haal ik stevig door… Een eerste sprong volgt direct naar de aanslag. Heerlijk geniet ik van het spel dat de snoek speelt met mijn slip, die de gangbaarheid van de rover volop test.

Een mooie zestiger verzet zich dapper en mag niet veel later moe maar voldaan terug zijn element in om het natuurlijke evenwicht te blijven handhaven. Na dit prima sportvismoment is de tijd aangebroken om de krentenbollen die Maria vanochtend in mijn draagtas heeft gestopt, te nuttigen met een warme kop koffie.

Met een krentenbol in de mond en de koffie in de hand loop ik over de stuw en bekijk de oeverzone achter de stuw die er veelbelovend uitziet. Daar kunnen er nog wel een paar staan, zo vol tegen de stroming aan. Maar ook de zone waar het water kalmeert is de moeite van het proberen waard omdat ze daar net iets minder energie verbranden om explosiever te kunnen toeslaan. Prachtig zoals ik in mijn element geconcenteerd de kantsnoek probeer te belagen, in dit schouwspel van mens en natuur!


Schouwspel van mens en natuur!

Het is vaak de lust die de oorzaak van de kwaal verslechterd; wat betekent dat ik hoofdwaarschijnlijk van deze hobby nooit meer wordt verlost! Ook is dit over een dikke maand een prima stek voor doodaas. Met een dode aasvis onder de dobber kun je hier gericht op snoek vissen, maar daarover vanaf 1 november meer.

De shad glijdt van links naar rechts door de stroming en zo af en toe laat ik deze helemaal stilhangen en afzakken naar de bodem om zeker te weten dat de hele zone is uitgekamd. Helaas blijft in de zone kort achter de stuw stil, maar wanneer ik 150 meter verder door peuter in rustiger water is daar opnieuw een klap op mijn kunstaas.

Tjonge, deze heeft er echt zin in… De rover zwemt tegen de stroming in naar dieper water om de shad te lossen. Het maaigras wat op het viswater drijft, wordt opgevangen door de hoofdlijn en ook enkele herfstbladeren zien dit als een gratis lift. Vol in de stroming laat de snoek zijn energie los en springt door het kolkende water. Gewoon fantastisch, spectaculair is het, om zo alles uit de dril te halen vanaf de kant.

Langzaam win ik meters lijn terug. Een slotoffensief, een draai kort voor de kant en hebbes. De snoek is mooi geblokt en verkeert in een prima conditie. Toch maar even meten… 78cm, prima! Op de kant kort tegen de beschutting aan, schiet ik een plaatje, op de zelfontspanner! Zo, en nu snel terugzetten deze schoonheid.


Terugzetten deze schoonheid.

De dag is voorbij gevlogen, tijd om naar huis te gaan. Een aantal prima stekken die verder stroomafwaarts liggen komen volgende week zaterdag aan de beurt wanneer ik terugkeer naar dit riviertje. Tijdens het vissen met shads is er dan ook alle tijd om vast een plan te maken hoe en waar ik vanaf noverber met doodaas aan de slag zal gaan. Dus, plannen genoeg om naar uit te kijken. Tot volgend weekend…

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kantsnoek 143
Willem Moorman -
image description
Kantsnoek 142
Willem Moorman -
image description
Kantsnoek 141
Willem Moorman -