Kantsnoek! (deel 35)

Kantsnoek! (deel 35)

Door Sjak Kroet

Zaterdagochtend 8 september, een aantal brede sloten die stroomafwaarts dwars door de maasvlakte stromen en uiteindelijk in de rivier verdwijnen, zijn voorzien van tal van bruggetjes, duikers en stuwtjes! Nu zijn vooral die stuwtjes interessante visstekken met dit aangename nazomerweer.

Achter een dergelijk stuwtje is het vaak net een stukje dieper dan elders in de sloot. Ook het zuurstofgehalte van het water blijft door de stroming van de stuw optimaal waar niet alleen de snoek maar alle zoetwatervissen in snikhete zomerdagen blindelings hun weg naartoe vinden. Nu is de snoek niet achterlijk, deze rover kent zijn terrein en zal zeker in de nazomer en het begin van de herfst zijn prooi ergens in deze omgeving opwachten en vangen!

Dwars door de wilde plantenbegroeiing baan ik me een weg naar de waterkant. Het geluid van de stroming die de stuw voorbrengt is al goed te horen. Een haas die opschrikt bij het zien van deze vreemde roofvisser, snelt als een raket het hoge gras in. Niet veel later sta ik aan de waterkant en aanschouw de stuw. Wat een visstek!


Wat een visstek!

Het water is kraakhelder en de omstandigheden zijn prima om met shads te vissen. Een donkerbruine shad van 9cm is nu een prima stukje plastic om in dit heldere water te laten rond zwemmen. De loodkop is een paar gram zwaar zodat de actie van de shad vooral in de bovenste waterlagen zal zijn. Op deze manier zijn de waterplanten geen obstakel en glijdt de shad verleidelijk rond.

Rustig fladdert de shad heen en weer en elke tik komt direct door. De actie die dit kunstaasje vertoont is zo uitbundig dat als er een snoek staat, deze hem beslist zal arresteren. Gewoon niet te weerstaan! Het mooie van deze sportvisserij is het spektakel tijdens een aanbeet; je ziet de vis gewoon komen en vervolgens snoeihard op je kunstaas klappen.Ook tijdens de dril zijn tal van acrobatische sprongen een geweldige belevenis.

De zone achter en voor het eerste stuwtje levert deze ochtend helaas geen enkele aanbeet op. Wel raar, want de aanwezigheid van al het jongbroed doet mij vermoeden dat ze ergens wel zullen staan. Misschien gewoon geen zin om de shad te pakken? Lusteloosheid, óf hebben ze nóg vroeger ontbeten  deze ochtend!

Het tweede stuwtje ligt een kleine kilometer verderop wat via een smal bospaadje te bereiken is. Voordat ik deze hotspot ga uitkammen maak ik eerst gebruik van een koffiemoment aan de eerste stuw… Heerlijk! Kort na de koffie loop ik langzaam het bospad af en hou alles goed in de gaten zodat het vismateriaal onbeschadigd meekomt.

Niet veel later zwemt mijn shad weer vol verleidend rond en probeert de rovers achter de tweede stuw te activeren. Op oogafstand van de stuw kijkt een groepje pony’s nieuwsgierig mee naar elke inzet van het kunstaas. Het lijken wel supporters, voorzien van extra drinkbakken. Alleen de popcorn ontbreekt nog…


Het lijken wel supporters.

Secuur peuter ik met de shad in alle gaten en hoeken om er zeker van te zijn dat elke meter viswater is geraakt. Moet toch genoeg zijn voor een aanbeet? Maar wat ik ook probeer, snoek noch baars lijkt er zin in te hebben. Het enige wat rest zijn de snoepvisjes, die bijna op de kant springen voor hun siliconen broeder.

Nog een laatste inzet dan maar met een oranje shad, misschien is dat de oplossing! Vanonder de stuw zie ik de oranje shad hoog in het water mijn kant opkomen. In eerste instantie lijkt ook de kleur geen verschil te maken, maar wanneer de shad net voor mijn voeten het water uitkomt is daar een enorme kolk. Een flinke snoek duikt net te laat van onderen langs mijn shad op.

Verstijfd sta ik aan de kant… Dat was onverwachts! Meteen zet ik de shad opnieuw in, misschien komt ze nog een keer. Helaas, deze kantsnoek was blijkbaar geïrriteerd geraakt door die oranje kleur maar had nooit de intentie gehad om te gaan jagen, wetende dat een voltreffer mijn dag dan had verrijkt.


Geïrriteerd geraakt door die orange kleur?

Het is blijkbaar nog hard werken voor een visje want een eerste kantsnoek is nu wel gesignaleerd, maar vangen is toch nog een ander verhaal. Aankomende zaterdag gaat de zoektocht verder en bezoek ik een prima kanaal waar kilometers water gericht naar snoek kan worden afgezocht.

Die warme zomer heeft blijkbaar toch de nodige negatieve invloed op het aasgedrag van onze roofvissen. Wetende dat er nog enkele warme dagen aankomen, zal de vroege ochtend voorlopig het meest succesvol moeten zijn. Hopelijk is het volgende week wél raak! Van mij mag het spektakel wel beginnen. We zullen zien…

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kantsnoek 143
Willem Moorman -
image description
Kantsnoek 142
Willem Moorman -
image description
Kantsnoek 141
Willem Moorman -