image description

Kantsnoek (102)

Kantsnoek (102) 

Door Sjak Kroet 

Het is zondagochtend 17 september, de koffie staat te pruttelen, de boterhammetjes zijn gesmeerd, een snelle blik op buienrader; precies dat windjasje hoeft niet mee vandaag!

In ‘now time’ loop ik niet veel later door het natte gras, zoekend naar het herkenningspunt waar ik afgelopen zondag ben gestopt. Het is een aansluiting voor een beregeningspomp, kort aan de slootkant. Tjonge, was ik al zover afgedwaald…. Yes, daar staat die, ijzeren Hein’ hahaha.

   
ijzeren Hein’   
   
  
Effe kijken…. Een shadje van Fox vandaag! Een baars printje, zacht stukje rubber, loodkopje 5 gram, speldsluiting controleren, schepnet vastklikken en hupsakee…. Gaan met die banaan. De tikjes naar de shad komen goed door en vrij wel direct schuift er een mooie snoek overheen pff…. Ik volg het signaal.... Voer de druk op…. Doorhalen, beet!!

Wat een bliksemstart, supermoment als de snoek door het glasheldere water springend de shad probeert te lossen. Snel klik ik mijn schepnet los van de draagtas en hang deze landingsklaar, in het viswater. De snoek protesteert heftig, ook als ze bijna over het randje van mij schepnet schuift.... ‘Yes’ binnen deze beauty, die niet groot is maar wel prachtig getekend!

   
Prachtig getekend!

Het shadje zit keurig voor in de bek en omdat ik meestal met een enkele haak vis, is het lossen van het shadje een koud kunstje! Zorg er gewoon altijd voor dat de haak van de loodkop goed scherp is, de inslag is dan vaak direct en de snoeken schuiven er meestal helemaal overheen waardoor je tijdens de dril alle druk kunt uitoefen op het inslagpunt, zoals vliegvissers dat ook doen.

Als de snoek al weer enige tijd is verdwenen tussen het fonteinkruid en mijn shad gewillig de bovenste waterlaag doorkruist, geniet ik van het kleine viswater. De verwilderde slootkanten, het glasheldere viswater, het groene wereldje!!


Het groene wereldje!!

De uren vliegen voorbij en de trek in een lekker bakkie koffie wordt immens groot dus; hengel op de kant, ‘koffietijd’! Het is echt heerlijk in het groene gras, broodje kaas, dampende koffie; het lijkt wel een VIP/zitplaats op de eerste rij hahaha

Einde pauze, afval opruimen, koffiekan wegstoppen, shad controleren en de focus weer op de catcher. Een kronkel in de sloot nadert en precies daar wordt mijn shad voor de tweede keer deze zondag geschept, beet!

Meteen staat de hengel goed krom en gaat voor de eerste keer deze herfst mijn hoofdlijn door de slip…. Een serieuze vis zwemt dwars door de waterplanten, het wordt barsten of buigen! Wat een geweld, de power die nog niet afzwakt dwingt mij om onder aan het kantje half water te gaan staan, zodat ik de snoek met iets meer druk boven de waterplanten kan tillen!

Eindelijk, ze komt omhoog, volledig inbeeld heb ik ze nog niet gezien. Resten van de waterplanten versieren mijn hoofdlijn tijdens de dril, het lijken wel verjaardag slingers!  Whooo…. Wild schuddend met haar kop komt ze langzaam naar het kantje. Ik schuif het schepnet eronder…. Nog een flinke klap met haar staart, het schepnet zit vol, binnen!

Het shadje los ik meteen in het net zodat de hengel direct op de kant kan liggen. Dan pak ik ze uit het schepnet…. Het voelt alsof je een cadeautje mag uitpakken, wat een moment. Trots hou ik ze voor de lens….Cadeautje uitgepakt!


Cadeautje uitgepakt!!!

Het meetlint geeft precies 92 centimeter aan. Stabiliseren bij het terugzetten is niet eens nodig want ze is net zo snel uit beeld verdwenen, als dat ze mijn shad wegritste. Dat vind ik nou prachtig aan het kleine viswater, dat je dit slag rovers kunt vangen wetende dat je het viswater zo goed als alleen hebt. Sterker nog, er zijn hier gelukkig nog geen beroepsvissers die alles wegvangen.

Later die zondag, als ik met mijn vispullen naar het schuurtje loop om de zaak netjes schoon te maken en op te ruimen, zie ik een kleine vos tegen het schuurmuurtje zitten….


Kleine vos….

Een prachtig vlindertje die de visdag vrolijk en kleurig afsluit. Volgende week zondag gaat de zoektocht verder. Nu het herfstweer al duidelijk zijn sporen nalaat is het interessant om de stroming in het kleine water op te zoeken, daar waar de bodemstructuur grilliger is en je vanaf de kant diverse rovers kunt verwachten…. Ik heb er zin in….

Tot dan.  

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Speed of Slowmotion: deel 2
Willem Moorman -