image description

Kantsnoek (101)

Kantsnoek (101) 

Door Sjak Kroet 

Het is zondagochtend 10 september; vlug het hondje uitlaten, koffie zetten, tussendoor de visspullen vast in de auto leggen en daarna, gas erop naar het kantje, op zoek naar misschien wel een mooie kantsnoek!

Ze zeggen wel is; ‘oude liefde roest niet’ dit geldt zeker voor mijn passie voor het kantvissen op snoek, in het kleine viswater. Vandaar dat het schrijven van een vervolg in mijn rubriek Kantsnoek niet zomaar uit de lucht komt vallen.

Ons vaderland is een waterland dus zeer zeker ook een slotenland! De sloten die ik vandaag met klein kunstaas struinend ga uitkammen, zijn voor mij ook nog onbekend terrein. Wel ben ik hier al tientallen keren voorbij gereden en zag ik de ultieme schuilplaatsen voor de snoek door het autoraam voorbij flitsen.

Als de auto geparkeerd staat en ik mijn visspullen over de schouder hang, staan er direct twee slakken in de weg hahaha……  Precies waar ik over de drempel moet stappen om aan de slootkant te komen, wat een prachtige knakkers!


Prachtige knakkers!

De slootkanten zijn hier nog mooi verwilderd en ook de overhangende takken van de eikenbomen maken het uitzicht over dit viswater inspirerend, om uit te vissen.

Het is echt heerlijk buiten; het milde herfstweer, het geluid van de watervogels, maar vooral het geplons van mijn shad, die door de bovenste waterlaag goed zichtbaar paniek veroorzaakt onder het speldaas.

De eikenbomen die hier rijen dik aan de slootkant staan hebben al flink wat eikels laten vallen waardoor het af en toe lijkt of dat ik op rolletjes loop hahaha… Ze zien er nu nog wel prachtig uit, nog mooi ovaal en vol van kleur.


Ovaal en vol van kleur.

Een versmalling nadert, een connectiepunt van een aantal smalle aanliggende slootjes.


Connectiepunt….

De eerste schuilplaatsen waar je de snoek verwacht levert helaas geen aanbeet op, ook niet wanneer ik mijn kunstaasje vervang in een van Barneveldje….Stroomafwaarts laat ik het HM shadje iets langzamer hangen waardoor deze langer kantelt en de opwaartse zwemactie vergroot…. Bammm en weg is het van Barneveldje….

Hebbes en hangen! Volgas jaagt de snoek door de stroming en wel direct met opspringend geweld laat ze haar prachtige flanken zien. Naar een stevig knokpartijtje kan het schepnet eronder.


Schepnet eronder!

De eerste kantsnoek is binnen, kicken! Een mooie zestiger kantsnoek word in het schepnet gemeten, onthaakt en met het schepnet teruggezet.

Zo, en nu effe een boterhammetje, bakkie koffie, een blik op Facebook en effe een appje sturen naar het thuisfront.

De koeien die hier kort aan de draad staan, kijken nieuwsgierig naar mijn boterhammetjes…. Net een stelletje verwenden hondjes, die om een koekie schooien hahaha   

Hahaha.

In de namiddag mis ik tot twee keer toe nog en prachtige volger, die wel geprikkeld wordt door de shad maar niet toehapt.

Kort daarna zoek ik effe naar een herkenningspunt aan de slootkant waar ik volgende week een doorstart maken kan….. En nu in looppas terug naar de auto, de kop is eraf ben benieuwd wat er in dit viswater nog meer huist. Tot dan.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Speed of Slowmotion: deel 2
Willem Moorman -