image description

Kajakvissen in Noorwegen op heilbot! Deel1

Na de zeer geslaagde Noorwegen trip van 2018 met prachtige vangsten rond het eiland Vega, zijn we als groep fervente kajakvissers er al snel uit wat de keuze voor 2019 zal worden. Nogmaals naar Vega (!) daar de mogelijkheden voor de kajak daar echt perfect zijn en de visserij ronduit spectaculair te noemen is.


Ons verblijf aan het water een nostalgisch typisch Noors huisje.

Meerdere jaren visten we in diverse fjorden op tal van plaatsen in Midden-Noorwegen, zeg maar grof gezien alles ten noorden van Trondheim zien we als mogelijke kajak-jachtgronden. De keuze om in 2018 de fjorden te verlaten en aan de kust te gaan vissen, bleek een schot in de roos! Eindelijk worden er heilbotten gevangen vanuit onze kajaks en gelijk in goede aantallen en van een mooi formaat.


Het uitzicht vanuit ons huisje! uren (letterlijk!) genieten van een zonsondergang.

Vega

Vega is een flink eiland, wat ongeveer tien tot vijftien kilometer vanaf het vaste land ligt en met een veerboot te bereiken is. Op het eiland, wat omringd wordt door tal van kleinere eilandjes, staan een aantal forse bergen welke als windvangers dienen, zodat je altijd wel ergens in de relatieve luwte kunt vissen. Tel daarbij op een vrij uitgebreid wegenstelsel en het feit dat je zeer gemakkelijk te water geraakt met de kajak. Alles bij elkaar zijn dat de factoren waar je als kajakvisser naar op zoek bent.


Wat te denken van het formaat pollak! om U tegen te zeggen!

Wanneer je dan ook nog eens de Navionics kaart erbij pakt en inzoomt, blijken er werkelijk waar misschien wel een miljoen mogelijke stekken aanwezig te zijn.

Nou, een miljoen is wat overdreven, maar ontelbaar veel zijn het er zeker. Mede daarom wilden we graag nog eens terug, want een ieder van ons had ook wel zoiets van: Vega, daar valt voor ons nog veel te ontdekken, daarnaast wilden we verder borduren op onze ervaringen van verleden jaar.


Perfecte weersomstandigheden met een fantastisch uitzicht!!

Omweg via Zweden

De rest van de groep (Thomas, Leo, Martin en Theo) ging rechtstreeks met een bus en aanhanger vanuit Nederland naar Noorwegen. Deze jongen wilde eerst nog effe een paar dagen snoeken in Zweden meepakken. Zo geschiede het ook, al kan ik over de visserij in Zweden vrij kort zijn.

Een taaie hap, waarbij het formaat deze keer niet heel indrukwekkend was. Maar het is zeker een schitterend land met dito wateren dus absoluut genieten! Mede daardoor heb ik zodoende een andere route met de auto gedaan dan anders. Ben nu geheel door Zweden richting het noorden gereden en ter hoogte van Vega pal west gegaan. Een avontuur op zich met zeer weinig verkeer doordat het geen doorgaande route is voor toeristen of vrachtverkeer.


Winterse toestanden onderweg richting het noorden.

Het weer veranderde naarmate ik noordelijker kwam dermate snel dat ik van het lekkere voorjaar zo terug in de winterse toestanden zit. Best apart eigenlijk, zo zit je lekker in je truitje op het water in Zweden en zo rijd je in de sneeuw. De oversteek naar Noorwegen via de altijd spectaculaire hoogvlaktes ging daarbij maar net! Waarbij de TomTom me begeleid heeft langs een opmerkelijke route, waarbij de wegen steeds smaller werden. Tot op het niveau van Hollandse polderwegen waar slechts ruimte is voor één auto! Dan ben je toch wel enigszins opgelucht als je weer op bekend terrein in Noorwegen arriveert!


Een avontuurlijke route!! in een fantastische omgeving.

Perfecte weersomstandigheden op Vega

Qua weer moet je het toch altijd een beetje treffen, waar je ook naar toe gaat. Ondanks de sneeuw onderweg hebben we het op Vega zeker getroffen met veel zon en weinig wind. Ideaal om te vissen vanuit de kajak, op die enkele dag na dat er meer wind staat, dan maken we gebruik van de bergen op het eiland die de wind een beetje doen breken.


Qua wind hadden we zeker niks te klagen tijdens ons verblijf op Vega.

Het valt ons wel op dat de dagen waarop er geen wind is, de visserij vaak wat lastiger is. Een ander opmerkelijk feit is dat de daadwerkelijke temperatuur totaal niet matcht met de gevoelstemperatuur. Ja, logisch, daarom heet het gevoelstemperatuur… maar toch! We zitten regelmatig in ons truitje op volle zee terwijl het in realiteit amper tien graden is. Geen wind en volle bak zon doen veel met de gevoelstemperatuur en visa versa natuurlijk!


Op vele plekken rondom het eiland Vega kun je vrij gemakkelijk te water met de Hobie Outback kayaks.


Op Leo (fotograaf) na onze groep, met van links naar rechts van Theo, Martin, Daniël en Thomas.

Materiaalkeuze voor heilbot, pollak en kabeljauw

Onze dagelijkse bezigheid bestaat voornamelijk uit het werpend kunstaasvissen op bovengenoemde soorten. Waar wij ten opzichte van veel bootvissers relatief zeer licht en ondiep vissen met behulp van onze spinhengels. De Westin W3 Powerstick 15-50 gram is zeer populair in onze groep en deze hengel kan gemakkelijk zwaarder kunstaas aan dan de aangegeven 15-50 gram. Deze W3 met zijn topactie is een echte allrounder, welke we in 2018 al gekscherend hebben omgedoopt tot de W3 heilbotstick.


Het formaat Heilbot wat nog prima is te landen met behulp van de Westin W3 Powerstick. (alias de heilbotstick)

Een krachtige hengel waarmee je een heilbot van net over de meter prima mee kunt drillen. Voorzien van een werpmolen in de 2500 tot 5000 serie, met daarop gevlochten lijn van 16 tot 20/00, voldoet prima. Een 1 meter lang stuk fluorocarbon / nylon ervoor van 50 tot 55/00 en je kunt werpend prima vissen op heilbot, kabeljauw en pollak.

Naast de W3 heb ik deze keer ook nog een Westin W8 Powercast PikeFight edition 25-100 gram hengel mee genomen. Een super strakke, zeer gevoelige hengel met een enigszins parabolische actie, welke me zeer goed is bevallen voor met name de heilbotvisserij.

Kunstaas

Doordat wij ondertussen al redelijk wat jaartjes in Noorwegen vanuit de kajaks hebben gevist, krijgen we ook een steeds beter beeld van wat we nodig hebben en wat niet. In de fjorden gebruikten we vaak diep lopende pluggen, maar bij Vega gebruiken we die vrijwel niet.

We vissen nu voornamelijk werpend met softbaits rondom onderwaterbergen en langs taluds. Waarbij ik dankbaar gebruik maak van de Lowrance HDS 9 Live in combinatie met een Navioncis kaart om deze structuren te vinden!! Maar we vissen nu ook wat dieper dan we in de fjorden doen, denk daarbij dan aan voornamelijk tussen de 10 en 35 meter. En voor de grotere kabeljauw tot wel 60 meter, bij de dieper gelegen onderwater structuren.


Absoluut onze nummer 1 als het gaat voor de werpende visserij op pollak en heilbot!! is de Sandy Andy van Westin in 62 en 82 gram.

Doordat er veel aasvis aanwezig is in de vorm van kleine koolvis en zandspiering, doet kunstaas wat daarop lijkt het erg goed. De Westin Sandy Andy is een absolute topper (zandspiering imitatie) en dit jaar hebben we ook veel met de nieuwe, kleinere variant (180 gram) van de Crazy Daisy gevist. De Crazy Daisy heeft qua profiel veel weg van een kleine koolvis, waarvan er genoeg zitten!


Prachtige heilbot van over de meter op de 180 grams uitvoering van de Crazy Daisy in de kleur Motoroil Gadus.

Met deze twee softbaits kunnen wij al onze kunstaasvisserij activiteiten beoefenen! Of het nou gaat om kabeljauw, heilbot of pollak, er is telkens een ideale match te vinden. Opvallend is wel dat we nauwelijks haring tegenkomen rond Vega, al moet het er wel zitten aangezien, wanneer we een kabeljauw meenemen voor het avondeten, dit wel in de maag blijkt te zitten.

Pollak

De kleinste van de drie, maar zeker een prachtige soort, die bovendien zeer goede sport geeft. Welke je op dezelfde stekken kunt verwachten als kabeljauw en ook heilbot. Denk dan aan onderwaterbergen en steile taluds, waarbij wel de kanttekening geplaatst dient te worden dat er best wat ‘trek’ dient te staan; wanneer de stroming toeneemt wordt de pollak actiever! Staat er wat minder stroming, dan zul je wel een enkele pollak kunnen foppen, maar zullen ze wat voorzichtiger zijn.

Pollak kenmerkt zich ook doordat ze langere tijd achter je kunstaas aan kunnen zwemmen en er af en toe aan ‘plukken’. Het is bij pollak dan zaak om niet te snel de haak te zetten, maar gewoon langzaam door te draaien totdat je gewicht voelt. Staat er meer stroming en is de pollak actiever, dan zijn de aanbeten in de regel een stuk feller. Zelfs op de 18 cm / 180 gram Crazy Daisy hebben we diverse grote pollakken gevangen!