image description

Kabeljauwvissen rond Langeland deel 2

Kabeljauwvissen rond Langeland

Door: Ninja Klapwijk

Lijnen en verbindingen: In verband met de stroming en de diepte waarop gevist wordt is naast de hengel ook de lijnkeuze van cruciaal belang. Hierbij dient een optimum gevonden te worden tussen diameter en trekkracht.

Voor wat betreft de diameter is het van belang dat de lijn rond is en dat deze een kwalitatief hoogwaardige PE coating heeft, hetgeen de weerstand in het water maar ook op de geleideogen van de hengel verminderen zal.

Voor wat betreft de trekkracht moet je weer niet te licht zitten, aangezien de vissen in combinatie met de stroming het uiterste van de materialen verlangen. In de afgelopen jaren hebben we ontzettend veel lijnen getest. Afgelopen zomer hebben we met de Momoi Ryujin en de Spiderwire Ultracast gevist. Beide lijnen zijn 8-carriers. Met een FG-knoop verbinden we de Momoi Neo Fluorocarbon 52/00 30 lb / 13,6 kg aan de hoofdlijn.

Met de FG-knoop behoud je 100% van de trekkracht van de lijn en de knoop zorgt voor een zeer mooie overgang die probleemloos door de geleideogen van jouw hengel zal glijden. Fluorocarbon is zeer slijtvast en nagenoeg onzichtbaar onder water. Voor ons is slijtvastheid de voornaamste reden waarom we de fluorocarbon gebruiken en het is daarom juist prettig dat de Momoi Neo een diameter van 52/00 heeft hetgeen de slijtvastheid ten goede komt op steenformaties. Hierdoor is dit de ideale voorslag en wij gebruiken hiervan ongeveer anderhalve meter.


De Momoi Neo Fluorocarbon (52/00 / 30 lb)


En de FG-Knoop.

Het kunstaas wordt altijd met een simpele kunstaasknoop bevestigd aan de fluorocarbon. Reden hiervoor is dat er nooit een lastige ‘tik’ ontstaat bij het vissen wat wel regelmatig voorkomt indien wartelconnectors worden toegepast. Mocht je toch een voorstander zijn van het vissen met wartels dan is dit uiteraard ook goed en ook wij doen dit zo nu en dan nog wel eens. Gebruik dan wel kwalitatief hoogwaardige wartelconnectors met een trekkracht van minimaal 25 kilogram. Hiermee voorkom je dat de wartelconnector tijdens de dril uitbuigt. Je zult zeker niet de eerste zijn die op die manier vis verspeeld heeft!

De Momoi Neo Fluorocarbon in 52/00 heeft zoals hiervoor benoemd een trekkracht van 30 lb / 13,6 kg. Bijzonder genoeg hebben wij ervaren dat indien wij toch onverwacht vast kwamen te zitten de lijnbreuk voornamelijk in de hoofdlijn ontstond. Dit was zowel het geval bij de Spiderwire Ultracast (17/00 / 18,1 kg) als bij de Momoi Ryujin 20/00 (30 lb / 13,6 kg). Voor de Ryujin is dit uiteraard te verklaren aangezien deze lijn een identieke trekkracht heeft als de fluorocarbon.

Om deze reden hadden we graag de Ryujin 20/00 gebruikt met een trekkracht van 35 lb / 16 kg, maar helaas is deze lijn niet langer leverbaar. Opvallend is natuurlijk wel dat de Spiderwire de geclaimde trekkracht van 18,1 kg (!) niet waar kan maken. Hiermee willen we overigens niet zeggen dat één van de lijnen niet goed presteert, het bevestigt enkel dat een benchmark op basis van specificaties op de verpakking niet mogelijk is en dat je dit enkel in de praktijk kunt ondervinden.



Aangezien de Ryujin 2000 niet beschikbaar is zullen we volgend jaar dan ook gaan vissen met de Spiderwire Ultracast 20/00 met een geclaimde trekkracht van 20,7 kg. We hebben onderstaande lijnen eens naast elkaar gelegd om de diameter te vergelijken. Opvallend was dat de Spiderwire qua diameter zeker de dunste lijn was in deze benchmark, dus een tandje dikker vissen kan wat ons betreft geen kwaad. Wij hopen hiermee dat de lijnbreuk dan op de fluorocarbon plaats zal vinden om zo te voorkomen dat we telkens meters dure hoofdlijn verliezen. Dit is wel zo prettig voor het milieu, de portemonnee en het voorkomt het leggen van de nodige knopen op zee.


Testen van de kwalitatief meest hoogwaardige lijnen die op dit moment op de markt zijn… Van links naar rechts: Momoi Jigline MX8 (16 kg, 22/00), Spiderwire Ultracast Ultimate Braid (18,1 kg, 17/00), Momoi Ryujin (13,6 kg, 18/00).

Werpmolens
De werpmolen dient uiteraard afgestemd te worden op de hengel. Aangezien we hoofdzakelijk met de Fishkix Objector S1 vissen met een werpvermogen van 250 gram, is het ook noodzakelijk om een molen te gebruiken die geschikt is voor het zwaardere werk. De werpmolens die voornamelijk toegepast worden zijn de Penn Slammer III 5500, de Penn Spinfisher 5500 en de Penn Battle II 5000. Deze molens zijn zeer robuust gebouwd, kunnen tegen het zoute water en hebben simpelweg een goede en betrouwbare slip.

De overbrenging van de molens is dusdanig dat het naar boven halen van zwaarder kunstaas vanaf grotere dieptes ook een stuk gemakkelijker gaat. Gemiddeld genomen ligt de overbrenging op 1:5,6 en dit wil zeggen dat met één omwenteling circa 99 cm lijn terug op de spoel gelegd wordt. De werpmolens hebben het voordeel dat, zodra de molen eenmaal draait, deze ook door wil blijven draaien, waardoor het omhoog halen van zwaar kunstaas van grotere dieptes gecombineerd met het ergonomische slingerhandvat van deze werpmolens het vissen erg prettig maken.

Shads
Wanneer de vis echt ‘los’ is, kun je zelfs op de sokken van je schoonmoeder vis vangen. Aangezien dit niet altijd het geval is gebruiken we over het algemeen shads in de kleur Japans rood. De twee types die wij in het bijzonder gebruiken zijn de Culprit Shad en de Action Plastics shad in de 12 cm variant. Onder moeilijke omstandigheden kan groot, realistisch kunstaas wat het lokale voedselaanbod imiteert, wel eens de sleutel tot succes zijn.

Denk hierbij aan een imitatie van een haring, makreel, zandspiering etc. In het bijzonder gebruiken wij zoals bekend vaak de Cutbait Herring. De naam zegt het al, een imitatie van een haring. Ongeacht de kleuren hebben we al veel succes geboekt op dit kunstaas, maar ook andere grote shads resulteren in zeer goede vangsten met beduidend grotere vissen. Op dergelijke grote shads gebruiken we wel altijd een stinger. Meer hierover op: http://zeevissenlangeland.nl/201806-ninja-maken-van-stingers/.


Voor een video impressie van onze visvakantie in 2018

Dieptemeters en navigatie
Het gebruik van een goede fishfinder en navigatie is een pré voor deze vorm van visserij. Wij gebruiken zelf de Raymarine Dragonfly 7 Pro. Deze fishfinder is voorzien van CHIRP Sonar en Downvision. De unit heeft een ingebouwde GPS antenne waarmee je zeer goed kunt navigeren. Het is ook zeer aan te raden om een dieptekaart aan te schaffen van Navionics inclusief Sonarcharts waarmee de bodemcontouren goed te zien zijn.

Hiermee vergroot je de kans op het vinden van potentiële hotspots enorm. Uiteraard zijn er ook andere vormen van apparatuur om de vis te vinden en om te navigeren. Dit is echter een volledig ander onderwerp en daarom gaan we er in dit artikel niet verder op in.

Bootverhuur
Er zijn een tweetal zeer goede verhuurders van boten in de haven van Spodsbjerg – Langeland. Afgelopen september hebben wij gedurende onze visweek gebruik gemaakt van de Limbo 699 van IBI Bootsverleih en deze boot is ons zeer goed bevallen. De boot is ruim opgezet en biedt gemakkelijk ruimte aan zes personen indien gewenst.

Ook de service is zeer uitzonderlijk te noemen van Nicolai en Mads. Daarnaast mochten wij in augustus een keer de boot van Roelof Nijland proberen. Ook deze boot is ons zeer goed bevallen, is uitgerust met zeer moderne apparatuur en werkelijk alles wat een sportvisser kan wensen is aanwezig aan boord! Voor meer informatie:

Slotwoord
De condities in de Langelandsbelt zijn dusdanig dat de gebruikte materialen doorslaggevend kunnen zijn voor het succes. In dit artikel hebben we getracht toe te lichten welke materialen we nu gebruiken op grond van jarenlange ervaring en zelfs in de huidige tijd zijn we qua lijnen nog genoodzaakt om te blijven experimenteren. Uiteraard is en blijft dit onderhevig aan persoonlijke voorkeuren, maar wanneer wij één combinatie aan mogen raden voor de kabeljauwvisserij in de Langelandsbelt, dan is het de volgende:

  • Fishkix Objector S1 – 2,45 meter – Werpvermogen 250 gram
  • Momoi Ryujin PE lijn – 35 lb / 16 kg – 20/00
  • Spiderwire Ultracast – 20/00 / 20,7 kg (zal in de praktijk lager liggen)
  • Momoi NEO Fluorocarbon – 30 lb / 15 kg - 52/00
  • Penn Slammer III 5500, Penn Spinfisher 5500 of Penn Battle II 5000
  • Loodkoppen met gewichten variërend tussen de 100 en 180 gram