image description

Jong gevist, oud gedaan! 9

Jong gevist, oud gedaan! 9 

Door Han van den Eertwegh

We nemen de klussenlijst er nog eens bij: de trailer is aan de beurt, en ook is er nog wat verfwerk. Wat betreft de onderhoudsbeurt aan de buitenboordmotor heb ik met Piet Driessen afgesproken dat we dit op een avond zelf doen. De benodigde onderdelen (bougies, 4-takt olie en staartstukolie) heb ik al besteld via internet of gehaald.

Meivakantie. Bas heeft zijn rijbewijs binnen, proficiat! Volgende stap is het vaarbewijs… maar eerst slagen voor zijn HAVO diploma.

Op mijn vorige trailer zat een aluminium loopplank, waardoor ik heel gemakkelijk over de trailer kon lopen bij het aanhaken en traileren van de boot. Dit mis ik bij mijn huidige trailer. Bij een automaterialenzaak heb ik voor een paar tientjes een aluminium oprijplaat voor een motor gekocht, die precies de juiste lengte en breedte heeft.

Deze gaan we met wat bevestigingsmateriaal op de trailer bevestigen, net naast de kielrollen. Kleine klus waar we veel profijt van zullen hebben.


Rijbewijs is binnen voor Bas… volgend stap is het vaarbewijs!


Loopplank op onze trailer: veilig en gemakkelijk.

Omdat Bas druk is met leren, klaar ik samen met mijn vader deze klus.

Afgelopen seizoen heeft onze boot wat beschadigingetjes opgelopen. Een klein kwastje en een potje verf doen wonderen…. Dit is een mooi werkje voor Bas! Nog maar even op de lijst laten staan… als hij klaar is met de examens heeft hij wel weer ergens een middagje tijd.

Ondertussen haal ik op een doordeweekse avond de boot op en rij naar Piet Driessen. We hebben afgesproken om vanavond mijn Honda 30 PK viertakt een beurt te geven; olie verversen, verversen van de olie onder in het staartstuk, en nieuwe bougies. In een uurtje krijgen we veel gedaan, en ik heb weer wat geleerd en kan het de volgende keer zelf.


Piet Driessen helpt met de motor een beurt geven.


Oude olie eruit en nieuwe erin.

De trailer met boot over het gras naar de stalling duwen gaat altijd erg zwaar; het smalle neuswiel zakt in het gras zakt en zorgt hierdoor voor veel weerstand. Ik vervang het neuswiel door een nieuw exemplaar met een breder luchtbandje. Loopt super licht!


Nieuw neuswiel met luchtbandje… loopt lekker licht!

Wat staat er nog meer op onze klussenlijst? O ja. Mijn mobiele telefoon leg ik altijd op de beklede zijplank bij de visvinder. Vorig seizoen gleed deze tijdens het traileren een keer bijna het water in. Een eenvoudige telefoonhouder naast de visvinder is zo geplaatst.


Telefoonhouder geplaatst.

Maar er zijn belangrijkere zaken dan telefoons! Het veertje uit de lier is kapot. De trailerbouwer zit niet ver uit de buurt. Helaas zijn de veertjes niet los te bestellen, maar moet ik een heel reparatiesetje kopen waar moeren, buisje, bout en schakelpalletje in zit. Beetje zonde... maar de lier werkt weer.


Klein maar belangrijk onderdeel van de lier van de trailer: vervangen van het kapot gesprongen veertje.

Het begint er op te lijken…. Na nog een laatste poetsbeurt geloven we het wel. We zijn er klaar voor… over een week mogen we weer!
Laatste poetsbeurt.

Volgende aflevering zullen we verslag doen van onze eerste dagen op het water in het nieuwe seizoen, met hopelijk mooie foto’s en net zo mooie vissen!

Rest ons om iedereen goede vangst te wensen en veel mooie visdagen in het nieuwe seizoen en boven alles: geniet op het water!

Bas en Han

ANDEREN LAZEN OOK