Jong gevist, oud gedaan! 6 23 december 2015

Jong gevist, oud gedaan! 6  

23 december 2015 

Door Bas van den Eertwegh

Ons thuiswater geeft de laatste tijd maar moeilijk zijn vissen prijs. Tijd om wat anders te proberen. We hebben voor woensdag afgesproken met Wilfred van Nunen. Het doel is om backtrollend en verticalend snoekbaarzen te gaan vangen, en liefst een grote erbij!

Het is vanuit thuis best een eindje rijden naar Wilfred, dus moeten we vroeg uit de veren.

Het begint langzaam licht te worden als we bij de trailerhelling aankomen. Snel traileren en beginnen, want we hebben alle drie zin om lekker te gaan vissen. We beginnen met verticalen op snoekbaars. Na een paar minuten haak ik al de eerste vis van de dag. Mooie snoekbaars, een goed begin is het halve werk! Toch even meten…. Mijn grootste tot nu toe was 63 centimeter…. Ja! Nét een centimetertje langer!


PR snoekbaars met één centimeter verbeterd!


De snoekbaarsvisserij is voor mij nieuw en dus een uitdaging. Kan ik het spelletje mooi leren van pap en Wilfred. Maar even later vang ik de tweede vis van de dag, nét maats snoekbaarsje. Wilfred vraagt lachend of ik hem visles kom geven.

Nu we op deze stek een paar vissen hebben gevangen, besluiten we deze even met rust te laten en het op een ander stukje van de rivier te proberen. Daar vang ik gelijk een baarsje, dat ook wel trek had in mijn komodo-shadje. Het lijkt erop dat de vissen er wel zin in hebben vandaag…

Pap sluit aan met twee dikke winterbaarzen achter elkaar. Vooral de tweede maakt indruk, niet zozeer vanwege de lengte, maar vooral door haar uiterlijk. Hoog gebouwd, donker gekleurd zonder strepen, overal littekens; duidelijk een oude ervaren baars die al veel heeft meegemaakt in haar vissenleven.


Oude donkere baarsoma vol littekens.


Ondanks de voorspelde wind gaan we het toch op het grote water proberen. Onderweg er naartoe doen we nog enkele pogingen op koppen van kribben, bruggen, en een uitmonding van een zijtak, maar dit levert niets op. Gas open, en op naar het ruigere stuk rivier.


Collegavisser.


Hier staat een straffe windkracht vijf over de lengte van het water en dit levert in combinatie met de scheepsvaart flinke golven op. Backtrollen met de fronttroller blijkt bijna niet te doen. Als we de benzinemotor inzetten gaat het beter, maar nog niet naar wens. Toch vangt pap de eerste snoekbaars op deze stek.


De topstek van vandaag geeft zijn eerste vis prijs… nog niet de kanjer die we zoeken.


Wilfred stelt voor om een rustiger stukje water op te zoeken totdat de wind een beetje is gaan liggen. We vinden een stek waar het langs een damwandprofiel stevig stroomt bij een diepte van ongeveer vier meter.

Vrijwel gelijk krijgt pap een aantal aanbeten, en weet er één te verzilveren. Dan mag Wilfred eindelijk zijn eerste vis binnenhalen; een dikke baars die gezien zijn omvang groter lijkt dan de 44 centimeter die het meetlint aangeeft.


Mooie baars voor onze schipper.


Aangezien ik vorige week jarig was trakteer ik op een stukje echte Limburgse “bôttervlaai”, dat gaat er wel in op een ruige dag als deze.


Smakelijk!


Na de vlaai merken we, dat de wind langzaam is gaan liggen. Terug naar het stuk rivier waar volgens Wilfred de grotere snoekbaarzen huizen. Fronttroller erin, en nu lukt het prima om op koers te blijven tegen wind en stroming in.

Pap kiest voor een wob-shad van vijftien centimeter. Ook Wilfred en ik hangen een shad van dit formaat in de speld. Al snel melden de snoekbaarzen zich, maar de aanbeten zijn nog niet écht overtuigend. Dan slaat pap zijn hengel hoepeltje krom op een betere vis. Wilfred en ik draaien snel onze lijnen binnen.

Wilfred houdt de boot onder controle terwijl ik het schepnet in gereedheid breng. Even later schuif ik het grote net onder de dikke snoekbaars die in het oppervlak verschijnt. Die is binnen! Snel zet ik pap lachend samen met Wilfred en de vis op de foto.


Mooie zeventiger voor pap.


We vissen de stek nog een paar keer nauwkeurig af, maar dit levert behalve een paar aanbeten niets meer op.

De dag begint langzaam op zijn eind te lopen, en varen langzaam terug richting trailerhelling. We pakken de eerste stek van vanmorgen nog even mee. Pap vangt daar nog een snoekbaarsje.

Als laatste vang ik, nadat zowel pap en ik een shad op de bodem hebben geparkeerd, nog de derde soort van vandaag. Het snelle sprintje verried al dat ik geen snoekbaars, maar een snoek had gehaakt.


Derde soort van de dag om mee af te sluiten.


Het is ondertussen vrijwel donker en de hoogste tijd om de boot weer op de trailer te zetten.


Traileren in het donker.


Op weg naar huis brengen we nog een bezoekje aan de plaatselijke frituur. Na een lange dag op het water hebben we dat wel verdiend! Bedankt Wilfred voor deze geslaagde dag!

ANDEREN LAZEN OOK