Jong gevist, oud gedaan!  2

Jong gevist, oud gedaan!  2 

Door Bas van den Eertwegh

Zaterdagmorgen 26 september 2015. Het is kwart voor zes ’s morgens als ik wakker word, een half uur voordat de wekker zijn deuntje zou moeten spelen. Vandaag staat er weer een visdag met pap op het programma.

Ik hoor nog niks bij hem op de kamer, dus ik sluip zachtjes naar beneden en begin alvast de soep op te warmen en de koeltas in te pakken. De boterhammen zijn de avond van te voren al gesmeerd dus dat is zo gepiept.

Tegen de tijd dat de soep klaar is komt pap ook naar beneden, “Môrguh..” We pakken snel de auto in en het is tijd om te vertrekken. Het belooft een mooie dag te worden, ze voorspellen een nazomerse dag met 19 graden, dus laat maar komen!


De rivier ontwaakt.

Als we richting water rijden is het nog donker. De rivier ziet er schitterend rustig uit, spiegelglad. We laden rustig de boot terwijl de motor warmloopt. Een paar minuten later zitten we op het water.

We starten met het vissen op snoek met groot kunstaas. Ik vis vandaag met groot rubber en pap vist met pluggen, eens zien waar ze zin in hebben. De zon begint inmiddels langzaam aan de horizon te verschijnen, werkelijk een schitterend gezicht, met die weerspiegeling in het water erbij is het helemaal compleet.


Adembenemend..

Als er inmiddels meerdere kilometers rivier onder de boot door zijn gegaan, blijkt dat het trollen op snoek hélemaal niks oplevert, nog geen aanbeet. We gaan snel verder met het slepen op baars.

Persoonlijk vind ik dit een van de leukste visserijen, lekker licht en relaxed vissen en als de baarzen een beetje los zijn is het helemaal feest. Ik ga vandaag op aanraden van pap toch met een tweede hengel in de steun vissen, en deze hengel zal ik dan gebruiken om kunstaas wat ik normaal niet gebruik uit te proberen.

Aan mijn handhengel heb ik een Salmo Hornet 4 sdr in een nieuw kleurtje, die ik gister thuisbezorgd heb gekregen. In de steun heb ik een plugje van Rapala, een soort taildancer maar dan in het klein. Dit levert gelijk de eerste baars van de dag op, plugje is goedgekeurd!


Mooie baars in het ochtendzonnetje.

Pap vist vandaag met een Spro Ikiru Crank Long Lip, die hem vorige week bij de eerste test erg goed beviel. En ik merk gelijk waarom hij daarvoor kiest: baars na baars die het bolle plugje voor een vis aanziet.

Ik volg daarom graag zijn voorbeeld en hang er in de steun eenzelfde plugje in een andere kleur aan. Zo vangen we een aantal baarzen en met een aantal betere vissen erbij hebben we niks te klagen.

We beginnen langzaam honger te krijgen en een blik op de klok vertelt ons dat het bijna middag is, dus we zoeken een rustig plekje op om lekker een kop soep met een broodje te eten.



Lekker lunchpakket.


Dat doet een mens goed!

Na de middag besluit pap dat we de blik even op de snoekbaarzen zullen richten. De beste tijd daarvoor is eigenlijk pas over een paar maanden, maar we zullen het toch proberen.

We beginnen met het slepen met dieplopende pluggen, maar zoals we al hadden verwacht stroomt de rivier nog niet hard genoeg en levert dit geen vis op. We gooien het over een andere boeg en vissen de stek verticaal af. Zo mis ik nog een knalharde aanbeet, het zit ook niet mee…

De vistijd begint te dringen, en we besluiten rustig terug te slepen naar de helling. Pap vangt nog een klein maar mooi snoekje.


Leuke bijvangst.

Hij is blij om ook eens wat anders te vangen dan een baars en na een aantal kiekjes mag het beestje weer terug in zijn element.


Mooie afsluiter.

Voordat we bij de helling zijn aangekomen vangen we ieder nog een laatste baars en dan zit deze visdag er ook weer op.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Producten nu online te bestellen
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -