image description

Jeugd roofvisdag voor kinderen van gescheiden ouders

Door Ron Smits

Een groepje van acht jongens en meisjes, Lisa, Fleur, Thijs, Ruben, Maarten, Thom, Lennart en Luuk hebben zich aangemeld voor deze, door hengelsportvereniging het Groene Hart, afd. Viswater Verpachting Gouda, jaarlijks georganiseerde roofvis dag.

Enkelen van hen hebben nog nooit een werphengel in hun handen gehad en hebben wat meer begeleiding nodig van de acht vrijwilligers die zich vrij hebben gemaakt om van deze toch wel speciale dag een belevenis voor de sportvissers in spe te maken.


Hier smelt je sportvissers hart toch van, Thijs heeft een snoek gevangen van 75 cm

Zaterdag morgen 09 november komen we omstreeks 08.45 uur bij elkaar in het Wapen Van Stolwijk en worden we ontvangen met een heerlijk kopje koffie en voor de jeugd drinken naar wens. Er zijn een paar meisjes uit Amsterdam en een paar jongens uit de buurt van Hellendoorn. Deze jeugdige sportvissertjes hebben dus al een lange saaie rit achter de rug.

 

Wilbert Mostert, de organisator van deze dag heeft geregeld dat er acht nieuwe werphengeltjes, met nieuwe molentjes, voorzien van een soepel gevlochten lijntje, klaar staan met het benodigde kunstaas om de roofvis te belagen. Het is wat regenachtig, maar dat mag de pret niet drukken, we gaan immers vissen. De kids zijn bijzonder enthousiast.

 
Heerlijk in de vrije natuur

Aan de waterkant in de polder van Stolwijk worden de hengels opgetuigd, maar wat raar, de draad is op drie molens precies verkeerd om, op de molenspoel gedraaid. In plaats van opdraaien, spoelt de draad af…………… Ik vis zelf al 57 jaar en dit is mij nog nooit gelukt. Ik vraag me af hoe hij dit voor elkaar heeft gekregen. Snel even de draad op een andere molen over gespoeld en het probleem is weer opgelost.
 

We splitsen ons op in drie groepen. Wilbert, John en ik begeleiden de twee zusjes uit Amsterdam Fleur en Lise. Beiden hebben nog nooit met een werphengel gevist en de oudste zus is heel snel vertrokken en kan geheel zelfstandig inwerpen.

 
Lisa vind een snoek best leuk.

Fleur heeft wat meer tijd nodig, temeer omdat zij linkshandig is en u raadt het al, zij een rechtshandige molen (slinger links) gekregen heeft. Al met al heeft zij tot het einde gevist, helaas geen snoek gevangen, maar wel een fantastische dag beleefd. Dat geldt overigens voor al onze jeugdige deelnemertjes en begeleiders.
 
Zo eenvoudig om zoveel geluk te ontlokken aan onze jeugdige deelnemers. Na de visdag heeft de hengelsportvereniging nog een vaste hengel van vier meter, een opbergdoosje en wat kunstaas voor iedere deelnemer. Goed initiatief van de hengelsportvereniging. Grote klasse HSV Het Groene Hart.

 Frites en snacks dat gaat er bij de jeugd in als koek.

Tussen de middag zijn we teruggegaan naar Het Wapen Van Stolwijk waar de jeugd getrakteerd wordt op versgebakken frites met de nodige snacks en frisdrank, terwijl de begeleiders eigen gemaakte erwtensoep en belegde broodjes aangeboden kreeg. Dat gaat er wel in kan ik u verzekeren.

 
Beet het is Snoek...

Later in de middag komen we aan een watertje, waar ik de snoek zie jagen. Samen met Fleur proberen we de snoek te verleiden om het kunstaasje van Fleur te pakken. Helaas wat we ook proberen, de snoek wil niet mee werken aan het succes van Fleur.

 
Fleur met een snoek, best een beetje eng hoor.

Gelukkig hebben John en ik ’s morgens wel een snoek kunnen vangen en Fleur heeft snel mijn hengel overgenomen, zodat zij de snoek uiteindelijk binnen gehaald heeft. Om te poseren met de snoek vindt Fleur het nog een beetje eng en daarom heeft Lise de snoek vastgehouden. ’s Middags heeft Fleur al haar moed verzameld en gaat ze toch nog met een snoek op de foto.
 
Aan het einde van deze dag is er zelfs een aangename verrassing: IJsselbock bier van één van de moeders als dank voor onze tijd en energie voor deze dag.
Omstreeks 16.00 uur komen we weer tezamen, praten we wat na en maken de balans op. Twee jongens hebben een snoek gevangen. Bravo jongens. Iedereen is het erover eens dat het een bijzonder leuke dag is geweest en volgend jaar gaan de jeugdige vissertjes weer mee.
 
Met dank aan Het Wapen van Stolwijk, die net de finishing touch geeft aan deze speciale dag.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Enthousiasme verplicht!!!!
Willem Moorman -
image description
LAATST BESCHIKBARE PLAATSEN
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars 407
Willem Moorman -