Jerkbaits van A tot Z (7): Hybriden

Jerkbaits van A tot Z (7):

Hybriden

Door Berthil Bos

Na het lezen over de groep Gliders hoop ik dat je bij aanschaf van een aantal jerkbaits nu weet dat er verschillen zijn en dat elke soort glider zijn specifieke eigenschappen heeft. Dit kan je helpen om op de situatie in te spelen die zich op een visdag kan voordoen.

Als je op GOOGLE opzoekt wat hybride betekent dan komt naar boven dat je met iets te maken hebt dat tweeslachtig is of een kruising, halfslachtig of bastaard. Een allegaartje dus dat diverse acties in zich heeft. Hybride jerkbaits kunnen heel dicht bij een glider jerkbait liggen, maar ook bij een duikende jerk.

Er zijn er ook die maar wat doen en juist dat onvoorspelbare kan zijn vanggeheim zijn. Eigenlijk hebben ze allemaal wel één gemeenschappelijke deler en dat is dat ze meestal gaan flanken (rollen) als je ze in actie brengt.

In de meeste gevallen komt dit natuurlijk door de uitloding van het geheel dat iets verschilt van de glider, maar zeker ook door de plaatsing van het bevestigingsoogje. Deze ziet bij het merendeel van de Hybriden boven op de kop. Hierdoor trekje bij een tik met de hengel de jerkbait uit balans waardoor deze gaat schommelen.

Tembare Hybride
De familie Hybride-jerkbaits kun je weer verdelen in twee groepen met ieder zijn eigen vistechniek. Laten we beginnen met de soort die na wat oefenen gemakkelijk onder de knie te krijgen is. Deze heeft de meest voorspelbare actie, maar in vergelijking met een glider is er wat meer gevoel voor nodig. We herkennen ze weer aan het bevestigingsoogje op de kop van de jerkbait.


Hybrides die je naar je hand kan zetten.

Het liefst zien we ze langzaam zinkend voor de beste actie. In veel gevallen heeft dit kunstaas een rond lijf, dat naar de staart toe steeds slanker wordt. Ook hier geldt weer: hoe langer het lichaam, des te de langer de jerkbait de actie volhoudt.

Wat is nu het verschil van vistechniek tussen een ‘gewone’ glider en dit soort hybride? Een glider vis je terug aan een strakke lijn waarbij je de tikken die je het kunstaas meegeeft pittig kunnen zijn. Hierdoor kan je het geheel zowel snel als wat langzamer binnen vissen. De hybride met een voorspelbare actie heeft wat ruimte en tijd nodig om zijn ding te doen, waardoor je hem wat subtieler moet behandelen.

Bij iedere tik geef je hem, door de lijn even te vieren, de mogelijkheid om te rollen, zigzaggen en/of te duiken. Die tik moet je meestal zien als een aai, omdat bij een te harde tik dit soort hybride onvoorspelbaar wordt. Als je eenmaal het goede ritme hebt gevonden, zal je zien dat het kunstaas tijdens het vissen mooie banen van links naar rechts trekt en daarbij zowel naar beneden duikt als iets naar de oppervlakte komt.


De makkelijk te  vissen Bóssel hybride raad ik vooral de minder ervaren jerkbaitvissers aan.

Dit is afhankelijk van de stand die de Jerk heeft nadat hij een baan heeft gezwommen. Staat de jerkbait met de kop naar beneden dan zal de volgende tik het naar boven doen komen en andersom natuurlijk. Door de plaats van het bevestigingsoogje krijgt het ook een kantelende zwieper, waardoor het al schommelend zijn kant op gaat.

Zoals ik eerder zei is het geven van wat ‘slack’ in de lijn van levensbelang bij de hybride jerkbait. Slack geven is niets anders dan even de spanning van de lijn af te halen om de jerkbait zijn actie te laten doen. Om deze actie helemaal te benutten is een jerkbait nodig die niet te snel zinkt en even stil blijft staan op het einde van zijn baan.

Als de hybride op het einde nog even narolt, heb je te maken met een topper. Nu zal je denken dat als de spanning van de lijn is, de aanbeet niet te voelen is. Ik kan je verzekeren dat een aanbeet op een jerkbait meestal erg duidelijk overkomt zodat je hier niet bang voor hoeft te zijn, al moet je het niet overdrijven natuurlijk.

Vanaf de kant is een dergelijke Hybride perfect te vissen, omdat je stilstaat tijdens het binnen vissen. Vis je nu vanuit een boot dan moet je er voor zorgen dat de boot niet te snel drift of wordt voortbewogen, anders kan je de worp niet af maken. Gebruik een driftzak bij te veel wind of anker de boot, waardoor je alle tijd hebt om de hybride goed terug te vissen.


Gebruik bij de hybriden de driftzak of het anker, want het gaat vaak te snel.

Enkele goede voorspelbare Hybride jerkbaits zijn De Bóssel en De Striker die heel gemakkelijk te vissen zijn. De Halve Liter en de Torrop zijn hybriden die wat aandacht nodig hebben. Bij het zien van een goed geviste Hybride zal je vertrouwen in dit soort kunstaas alleen maar toenemen, al heeft ook dit soort zijn beperkingen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -