Jerkbaits van A tot Z (5): Korte, hoge Jerkbaits

Jerkbaits van A tot Z (5):

Korte, hoge Jerkbaits

Door Berthil Bos

Deze soort heeft onder water door de vorm veel met waterdruk te maken, waardoor hij door de drukgolven goed opvalt. Je zult zien dat de meeste van deze soort -zoals wij dat noemen- ‘agressief’ door het water gaan bij de juiste manier van binnen vissen.


Hoge Jerkbaits.

Deze korte Glider gaat kort om de bocht van links naar rechts. Dit komt omdat de jerkbaitbouwer bij het uitloden maar weinig ruimte heeft door de geringe lengte om het lood te verdelen. Dit houdt automatisch in dat deze Jerkbait snel om zijn as draait. Dit wordt ook nog eens versterkt door de waterdruk die hij bij het afslaan te verduren krijgt.

Je moet ze hierdoor wat snellere tikken geven, waardoor het allemaal wat agressiever overkomt. Dit soort jerkbait reageert goed op de tikjes met de hengel en is eenvoudig te vissen als je het ritme hebt gevonden. Vooral als je een vis wakker wilt schudden, is het een jerkbait met de juiste actie.

Als je ziet hoeveel zijwaartse bewegingen dit soort maakt bij het binnen vissen, dan moet dit de snoek wel irriteren. Je kunt hem zodoende ook langer in het zicht van de rover houden als je hem wat minder snel binnen draait, wat de kans op een aanbeet vaak alleen maar vergroot.

Maar ook als je met een boot een snelle drift maakt zijn ze meestal nog goed te vissen. Door nu de inhaalsnelheid wat te verhogen en ook het ritme van het binnentikken zal je dit soort jerk al bij de boot hebben voordat de boot het kunstaas inhaalt. Hiermee bedoel ik dat als je het kunstaasje niet snel terug kan vissen, er een bocht in de lijn komt omdat de boot voorbij de inworpplek drift en dat moet je voorkomen om een goede actie in het aasje te houden.

Zoals ik al zei is het een makkelijk te vissen aasje, die de beginnende jerkbaitvisser snel het gevoel en dus vertrouwen geeft. Een goed en succesvol voorbeeld van een dergelijke Glider is de Rapper van Spro en de Hitcher van Fox Rage.


De Hitcher van Fox Rage is een typische hoge jerkbait met een korte actie.

Met hun lijfjes van ca.13 cm. en ingebouwde ratels zijn het een ware killers als de vis vast ligt. Een bijkomend voordeel van dit soort jerkbaits is dat ze rond de 50 gram wegen en met een niet te zware hengel de hele dag te werpen zijn. Door het compact uiterlijk is het kunstaas ook bij wat wind uiterst nauwkeurig te werpen bij dit relatief lage gewicht.

Het enige nadeel dat deze korte actie in de praktijk heeft is dat je bij het stilvallen van de jerkbait zo af en toe met de haken in je onderlijn blijft steken. Bij het om het hoekje gaan willen sommigen bij het stilvallen i.p.v. naar rechts of links uit te glijden nog wel eens wat verder dan het hoekje gaan en iets terugschieten.

Bij een te soepele onderlijn, die dan in een bocht komt te hangen, komen de dreggen en de onderlijn elkaar tegemoet. Om dit tegen te gaan moet je een stugge onderlijn gebruiken die niet te veel buigt. Een spinstang die de actie niet te veel in de weg zit, is goed te gebruiken.

Zelf ben ik een liefhebber van titanium omdat het een veel lichter materiaal is. Hierdoor kan ik een onderlijn gebruiken met een behoorlijke trekkracht, waardoor hij weer iets stugger is, maar qua gewicht niet de actie beïnvloedt. Vergeet ook niet de speld aan te passen en zeker niet te groot te nemen, omdat dit ook van die goede dreggenvangers zijn.


De Rapper van Spro is moeilijk te negeren door de snoek.

Over het algemeen kan je zeggen dat de afmeting tot ca. 12 cm. gaat. Natuurlijk zijn er ook wat slankere jerkbaits met deze eigenschappen op de markt en ook deze zullen door hun beperkte lengte snel het hoekje omgaan. Je kunt ze door de vorm iets verder laten doorschieten, al moet je absoluut geen lange banen verwachten.

Een goed voorbeeld van een korte slanke jerkbait is de Hóker die Erik de Lange al jaren geleden op de wereld heeft gezet. Hij geldt nog steeds tot één van de beste kleinere jerkbaits met een slanke vorm.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -