Jerkbaits van A tot Z (14): RVS onderlijnen

Jerkbaits van A tot Z (14):

RVS onderlijnen

Door Berthil Bos

Dit materiaal is beresterk en goed weer in de oorspronkelijke rechte vorm terug te buigen als door bijvoorbeeld een dril de stang is verbogen. Het is een massief product dat enig gewicht heeft en bij het jerken totaal geen buiging heeft. Vooral gliders kunnen hierdoor goed van links naar rechts gestuurd worden.


De spiraalsluiting is veilig en de stang is goedkoop.

Vaak zal de stang nog even doortrekken waardoor de jerkbait ook iets verder zal glijden. Door het hoge soortelijke gewicht zal het materiaal vooral bij wat langere stangen de lichtere jerkbaits uit balans halen. Hierdoor vind ik ze persoonlijk ook minder geschikt voor Hybriden omdat deze soort veel ruimte nodig heeft voor zijn actie.

Toch kan het gewicht van de stang een voordeel zijn om de jerkbait niet naar de oppervlakte te doen komen. Door het stugge karakter van de stang is het wel belangrijk om een splitring op het bevestigingsoogje van de jerkbait te plaatsen voor deze nodige vrijheid. Veel kant-en-klare stangen hebben namelijk een spiraalsluiting die uiterst veilig is, maar ook de ruimte beperkt voor de jerkbait.

Verder is het een goedkoop materiaal waarbij je niet hoeft bang te zijn dat de tanden van Esox het door zal bijten. Het mooie van dit materiaal is dat het door het gewicht de jerkbait kan beïnvloeden en hier kan je je voordeel mee doen. Als je bijvoorbeeld via ‘Lureparts.nl’ dit materiaal aanschaft in 0.8, 1.0 en 1.2 mm., dan kan je voor een heel redelijke prijs inspelen op elke jerkbait en situatie. 30 cm Is meestal ruim voldoende, want anders wordt het geheel wel erg gewichtig.